Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Kiállítás nyílik

Hús Zoltán műveiből

Hús Zoltán (57) festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a soproni BW Pannonia M. Hotel galériájában vasárnap délután 4-kor. A művész festményei a világ számos híres képtárát gazdagítják.
– A Pannonia Galéria felkérésére első alkalommal állíthatom ki műveimet Sopronban, ahol az utóbbi öt év figurális terméséből láthat olajfestményeket a nagyközönség. Képeimet lassan érlelem egésszé: néha öt év is eltelik, míg egy kép eljut az első ecsetvonástól az utolsóig – nyilatkozta lapunknak a budapesti származású Hús Zoltán, aki megyénkhez is kötődik: budapesti műterme mellett a Pannonhalmától nem messzi Tényőn is fenntart egy alkotóházat. – A képző- és iparművészeti tanulmányokat követően meghatározó élményt jelentett számomra Esztergom, ahol teológiai képzésben részesültem, s ahol ezerszer is megcsodálhattam a Keresztény Múzeum kora középkori remek táblaképeit és az itáliai mesterek vallásos kisugárzású, sajátos hangulatú műveit. Ettől függetlenül világi ember maradtam, feleségem tanárnő.
Hús Zoltán olyan családban született, ahol a zene- és a képzőművészet töltötte be a mindennapokat. Felmenői között anyai ágról nagybányai festőket, apai részről zenetanári diplomával rendelkezőket találunk. Ám mint a művész mondta: a zene szeretete megmaradt, de a festészet művelése adja élete értelmét. 1980-ban az Egyesült Államokba emigrált, New Yorkban és Floridában dolgozott, műveivel több amerikai képzőművészeti fődíjat nyert el. Csak a rendszerváltást követően, 1994-ben tért haza.
Hús Zoltán művei – többek között – a floridai Art and Culture Center, a Fort Lauderdale-i Museum of Art, a budapesti Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a győri Xantus János Múzeum s a Bad Ischl-i Kaiser Villa gyűjteményét gazdagítják. Soproni tárlata vasárnaptól június 30-ig tekinthető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulás a határsávon belül

Fél évszázaddal ezelőtt az alsó tagozatosok délelőtt, a felsősök pedig délután tanultak… Tovább olvasom