Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Ki vigyáz a gyerekre vakáció idején?

Keddtől 1,3 millió általános és középiskolás diák kezdi meg a vakációt. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint a gyerekek többsége a tízhetes szünidő alatt nem jut el táborozni, de az is kérdéses, ki felügy el majd rájuk. A korábbi évekhez képest ugyanis idén nagyon kevés pályázati lehetőség volt nyári táborok megszervezésére - mondta el a Nagycsaládosok Országos Egyesületének hétfői sajtótájékoztatóján Székely Hajnalka elnökségi tag. Hozzátette: a karitatív szervezetek, valamint az önkormányzatok többsége sem bírja már anyagilag a táborok szervezését.
Az iskolák által szervezett egyhetes táborok gyermekenként 20-60 ezer forintba kerülnek, ezt a családok, főként több gyermek esetén nem tudják kifizetni. Az egyesület szerint ezért várhatóan nagyon sok gyerek marad egyedül, felügyelet nélkül a szünidőben. Székely Hajnalka elmondta: további probléma, hogy a nyári étkeztetésére sincs sok önkormányzatnak pénze, így a szegényebb családokban otthon akár éhezhetnek is a gyerekek a nyári hónapokban. Az egyesület szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány csökkenteni akarja a gyes idejét, pedig nincs elég bölcsődei és óvodai férőhely. Átlagosan 100 ezer gyermek születik évente, így 2010 után ennyivel több kicsi elhelyezéséről kellene gondoskodni. Jó iránynak tartják viszont, hogy enyhül a szigor a családi napközik és a családi gyermekfelügyeletek hatósági engedélyezése kapcsán. Ettől függetlenül a nagycsaládosok szerint legalább 50 ezer új bölcsődei és óvodai férőhelyre lenne szükség ahhoz, hogy a növekvő gyermeklétszám miatt ne legyenek túlzsúfoltak a meglévő intézmények és megoldódjon a legkisebbek elhelyezése.

Olvasóink írták

 • 2. Bokk 2009. június 15. 20:26
  „Kedves miracle,
  van németországi tanár ismerősünk, így első kézből ismerem az ottani viszonyokat. Igaz, hogy a nyári szünet 6-7 hét, de van helyette másfél havonta egy-két hét szünet. Vélhetően a diákoknak is jobb az a rendszer, van idejük felhozni maguk - persze ott lehet házi feladatot adni szünetre, hétvégére... Viszont jelenleg Magyarországon ez megoldhatatlan és az egyik fő ok a meleg. 30 fokos teremben nem lehet tanulni (No-ban más a klíma), a légkondicionálás megvalósítása és üzemeltetése is horror összegekbe kerülne. Így marad a hosszú nyári szünet. A diák szabadnapok versus szülői szabadság lehetőségek kérdését önmagában a német megoldás bevezetése nem oldaná meg, az oktatással töltött napok száma ott éves szinten kevesebb mint nálunk, maximum nem nyáron van felügyelet nélkül a gyerek.”
 • 1. miracle 2009. június 15. 15:33
  „Először is az a 10 hét, az 11, legalább a NOE tudhatná rendesen.
  Másodszor más országokban alig 6-7 hét a szünet, nálunk meg a szülő vegyen ki 55 nap szabit a 25-30 -ból...
  Persze nálunk ilyesmit szentségtörés lenne bevezetni, mert meleg van, meg fáradt a gyerek, bla-bla, de leghangosabban a tanárok tiltakoznának, mondanom sem kell én is sajnálnék 2 és fél hónap szabit. Pedig Németországban sem analfabéták kerülnek ki az iskolapadból és azon sem kell agyalni, hova sütik el a gyereket 11 hétig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Disznólábakat pakoltak a holokauszt-emlékműhöz

Disznólábakat tettek ismeretlenek a pesti alsó rakparton található holokauszt emlékmű több cipőjébe… Tovább olvasom