Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

Ki fizet a szarvasokért?

Szakértő vizsgálja, hogy a győri állatkert ajtaját rögzítő lánc gyártási hiba vagy öregedés miatt szakadt el.
Korábban már beszámoltunk róla, hogyhárom elszabadult kutya hét axis szarvast és két őzet tépett szét a győri állatkertben. A gondozók reggel, munkakezdéskor vették észre a pusztítást. Az intézmény igazgatója, dr. Andréka György elmondta lapunknak, hogy a nagy testű kutyák olyan erővel feszültek a kertajtónak, hogy az azt rögzítő lánc egyik szeme elpattant. Ezután szabad volt a vadászösztöntől hajtott ebek útja a szarvasokhoz.

– Az elpusztult állatokat itthonról nem tudjuk pótolni, mert nem találhatók ilyenek Magyarországon, csak külföldről tudjuk behozatni őket. Az állatkertet ért kár mintegy egymillió forint, amit vagy saját biztosítónknál, vagy a kutyákat gondozó nyolcvan év körüli néni háztartási biztosítása alapján próbálunk meg rendezni – mondta el dr. Andréka György.
A rendőrség a helyszínen nem talált arra utaló jeleket, hogy valaki szándékosan engedte volna be a kutyákat az állatkertbe. Makai László százados, vagyonvédelmi csoportvezető úgy tájékoztatta a Kisalföldet, hogy ezért nem bűnügyben vizsgálódnak, hanem azt akarják kideríteni, mi történt.

– Már az elején kizárható volt a szándékos emberi beavatkozás. Megállapítottuk, hogy két kutya egy háztól szökött el egy Likócson élő hölgy udvaráról, s amit tettek, ösztönvezérelt falkacselekmény volt – mondta Makai százados.

Azt szakértő vizsgálja, hogy milyen erő kellett ahhoz, hogy a lánc elszakadjon, esetleg gyártási hiba okozta-e azt, hogy viszonylag könnyen kinyílt.

– Azt is vizsgáljuk, hogy a kutyák felügyeletével megbízott hölgy részéről történt-e mulasztás, megtett-e mindent, hogy az állatok ne szökjenek el. Mulasztás esetén szabálysértési eljárást indítunk. Amennyiben nem történt ilyen – mert például az állatok kiásták magukat a kerítés alatt –, akkor eljárás sem indul – tudtuk meg Makai Lászlótól.
A százados elmondta, hogy abban az esetben, ha valaki kutyát uszít valakire, vagy valamilyen másik állatra, szabálysértést követ el.

Abban az esetben, ha a vizsgálat azt deríti ki, hogy – mint az állatkerti szarvasoknál – szenvedve, meggyötörve pusztul el a megtámadott állat, akár állatkínzás, enyhébb esetben rongálás miatt indulhat eljárás.
– Természetesen mindig esetileg vizsgáljuk a körülményeket, hogy hanyagság vagy szándékosság, az ebtartás szabályainak megsértése vezetett-e a kutyatámadáshoz – tudtuk meg Makai László századostól.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premier: Csudafilm

Ragályi Elemér romantikus vígjátéka, Kern Andrással egy csudás görögországi történetről. Tovább olvasom