Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Ki fizet? - Kész a 2011-es költségvetés

A beruházások 6,9 százalékkal bővülnek, az export 9 százalékkal, az import 9,3 százalékkal nő.


15.40 - Jövőre a GDP 3 százalékkal nő, értéke 28.440 milliárd forint lesz - a 2011-es költségvetési törvényjavaslatban ismertetett makropálya szerint.  

Az infláció 3,5 százalék lesz éves átlagban.  

A háztartások fogyasztása 2,6 százalékkal bővülhet, ebből a  háztartások fogyasztási kiadása 3,9 százalékkal nőhet. A közösségi  fogyasztás 7,6 százalékkal csökken.  

A beruházások 6,9 százalékkal bővülnek, az export 9 százalékkal,  az import 9,3 százalékkal nő.  

A folyó fizetési mérleg hiánya 200 millió euró lesz, a GDP 0,2  százaléka.

15.10 - A 2011. évi költségvetésben az államháztartás hiánya 798,8 milliárd forint, a GDP 2,8 százaléka 16.197,5 milliárd forint bevétel és 16.996,2 milliárd forint kiadás mellett - olvasható az Országgyűlés honlapján elérhető törvényjavaslatban.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter beszél a kormány 2011-es költségvetéséről a kormányszóvivői tájékoztatón.MTI Fotó
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter beszél a kormány 2011-es költségvetéséről a kormányszóvivői tájékoztatón.MTI Fotó


Összefoglaló - A jövő évi költségvetés GDP arányos eredményszemléletű hiánya 2,94 százalék lesz - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szombati kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány október 27-én elfogadta a jövő évi költségvetést, amelyet 2,94 százalékos eredményszemléletű (ESA) hiány mellett a 2,8 százalékos pénzforgalmi hiánnyal tervez, ez utóbbi fogalmazódott meg az IMF-EU megállapodásban - mondta a nemzetgazdasági miniszter.
"Ez a költségvetés 3 százalék alatti deficitet tartalmaz, tehát először teljesíti az Európai Unióhoz való csatlakozáskor vállalt, a stabilitási és növekedési egyezményben lefektetett hiánycélt" - fogalmazott a miniszter.

Matolcsy György elmondta: a tervezett jövő évi, GDP arányosan 2,8 százalékos pénzforgalmi deficit 834 milliárd forint. Hozzátette azt is, hogy a költségvetés GDP arányosan 0,8-0,9 százalékos pozitív elsődleges egyenleget (ami nem tartalmazza a kamatfizetést) tartalmaz, szemben a 2010. évi 0,3 százalékos pozitív egyenleggel. A kamatkiadások tervezett összege 2011-ben 1.055 milliárd forint.

A miniszter által a talpra állás költségvetésének nevezett jövő évi büdzsé 3,0 százalékos gazdasági növekedéssel és 3,5 százalékos inflációval számol, s azzal, hogy az államadósság már csökken. Megjegyezte azt is, hogy "ez egy ambiciózus, de reális gazdasági növekedési ütem, amiben nincs benne egy újabb globális válság, amivel nem számolunk".

A költségvetés három gazdaságpolitikai célkitűzést kíván szolgálni: a munkahelyteremtést, a növekedés élénkítését, valamint a családok és a gyermekvállalás segítését - magyarázta Matolcsy György.
Matolcsy György szerint a 2011-es költségvetés a családok erőteljes támogatását, az üzleti szféra levegőhöz juttatását, és a közszféra karcsúsítását tűzi ki célul.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a jövő évi költségvetés három kulcsösszefüggésre épül. Egyrészt az elmúlt 20 év legjelentősebb adócsökkentésére, amely közel 450-500 milliárdot jelent, az egészségügyi kassza 725 milliárdos hiányának az adóbevételekből történő rendezésére, és a nyugdíjkassza jövő évi mintegy közel 900 milliárd forintos deficitjének kipótlására épít.

A nyugdíjkassza jövő évi közel 900 milliárd forintos hiányának pótlására a kormány államháztartási egyensúlyt javító alapot hoz létre - rögzítette Matolcsy György.

A miniszter elmondta: a kormány úgy számol, hogy a magán-nyugdíjpénztári kifizetésekből visszatartott 360 milliárd forint, valamint a közel 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag 90 százalékának az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépése nyomán visszaáramló vagyonból 540 milliárd forint az államháztartási egyensúlyt javító alapba kerül.

Korábban

A kormány beterjesztette a 2011. évi költségvetést, a parlament honlapján szombat déltől olvasható - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

12.55 -25-30 ezerrel csökken a közszféra létszáma

A közszféra jelenlegi 690 ezres létszámát 25-30 ezerrel kívánja csökkenteni a kormány jövőre - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szombati kormányszóvivői tájékoztatón. Ennek nagyobb része, megközelítőleg 25 ezer fő az évenként szokásos természetes fogyás, a többiek pedig a magánszférába kerülhetnek - jelezte a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy György elmondta: a központi költségvetési intézményeknél 5 százalékos, a költségvetési háttérintézményeknél 10 százalékos lesz a létszámleépítés, 5 százalékos dologi költségcsökkentés mellett A kormány azzal számol, hogy jövőre a közszférában a nominális bérkiáramlás összege nem változik, de a jövő évi adóváltozások és a létszámcsökkenés következtében 4-5 százalékos bruttó béremelés válik lehetségessé - tette hozzá.

12.00 - Matolcsy a családok támogatásáról

Matolcsy György szerint a 2011-es költségvetés a családok erőteljes támogatását, az üzleti szféra levegőhöz juttatását, és a közszféra karcsúsítását tűzi ki célul. A nemzetgazdasági miniszter szerint a jövő évi költségvetés három kulcsösszefüggésre épül. Egyrészt az elmúlt 20 évhez képest a legjelentősebb adócsökkentésre, az egészségkassza hiányának rendezésére és a nyugdíjkassza jövő évi mintegy közel 900 milliárd forintos deficitjének kipótlására épít. A miniszter elmondta: a kormány úgy számol, hogy a mostani közel 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag 90 százaléka visszalép az állami nyugdíjrendszerbe. A nyugdíjkassza jövő évi közel 900 milliárd forintos hiányának pótlására a kormány államháztartási egyensúlyt javító alapot hoz létre, ide érkeznek majd az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők nyugdíjjárulék befizetései, az állam által a magánpénztárakba havonta át nem utalt állami összegek.12

11.35 - Matolcsy: a jövő évi hiány 2,94 százalék lesz

A jövő évi költségvetés GDP arányos eredményszemléletű hiánya 2,94 százalék lesz - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szombati kormányszóvivői tájékoztatón. A jövő évi 2,94 százalékos eredményszemléletű (ESA) hiány mellett a kormány 2,8 százalékos pénzforgalmi hiányt tervez, ez utóbbi fogalmazódott meg az IMF-EU megállapodásban - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy György elmondta: a tervezett jövő évi, GDP arányosan 2,8 százalékos pénzforgalmi deficit 834 milliárd forint. Hozzátette azt is, hogy a költségvetés 0,8-0,9 százalékos pozitív elsődleges egyenleget (ami nem tartalmazza a kamatfizetést) tartalmaz. (A kamatkiadások tervezett összege 2011-ben 1.055 milliárd forint.) A költségvetés jövőre 3,0 százalékos gazdasági növekedéssel és 3,5 százalékos inflációval számol, s azzal, hogy az államadósság már csökken.

11.20 - A 2011-es költségvetés a talpra állás költségvetése, mert 3 százalék alatti hiánnyal számol, de egyúttal 3 százalékos növekedésre épül - mondta Matolcsy György a kormányszóvivői tájékoztatón, szombaton.

A kormány beterjeszti a 2011. évi költségvetést, a parlament honlapján szombat déltől látható mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Korábban

Szombaton nyújtja be a kormány a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A kormány szerdán döntött a 2011-es büdzsé alapvető tételeiről, a kabinet tartja a 3 százalékos GDP arányos hiánycélt - számolt be a kormányülést követően Nagy Anna kormányszóvivő.

A költségvetés sarokszámait Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti. A költségvetési hiány teljesítése érdekében a kormány már korábban döntött a bankadó bevezetéséről, a Robin Hood adó meghosszabbításáról és a magán-nyugdíjpénztári átutalások felfüggesztéséről. A kormány jövőre 3 százalékos gazdasági növekedést vár, és 3,5 százalékos inflációt valószínűsít, utóbbit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is hasonlóan ítéli meg, de a kormánynál szerényebb, 2,5 százalékos GDP növekedéssel számol. Az IMF a kormány eddig bejelentett intézkedéseit a delegációvezető "bátor, de kockázatos" lépéseknek nevezte.

Az LMP már jelezte: az idei büdzsét alapul véve Fenntarthatóság és szolidaritás címen saját, alternatív költségvetési koncepciót dolgozott ki. Schiffer András azt mondta, hogy olyan költségvetési politikát tudnak elképzelni, amelyik ökológiai adóreformra és járulékcsökkentésre épül. Kijelentette, olyan országot szeretnének, ahol az adó- és költségvetési politika nem mélyíti a társadalmi különbségeket. Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint "negatív reakcióval", a magyar adósosztályzat rontásával fogadhatják a nemzetközi hitelminősítők a jövő évi magyar költségvetést.
A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja által ügyfeleknek összeállított, pénteken kiadott heti feltörekvő térségi elemzés szerint Magyarország és Románia esetében egyaránt "visszaüt", hogy az IMF-program nagyon koncentrált volt a korai szakaszban, vagyis a Nemzetközi Valutaalap a készenléti megállapodások alapján rendelkezésre bocsátott pénzügyi források zömét máris folyósította, lehetővé téve viszonylag bőséges tartalékok felhalmozását. Ez azonban csökkentette azokat a likviditási nyomásokat, amelyek a program kezdeti időszakában költségvetési fegyelmet kényszerítettek a két kormányra.

A Barclays Capital szerint az IMF-küldöttség a héten úgy távozott Budapestről, hogy "udvarias, de nyílt kritikát megfogalmazó nyilatkozatot" tett a jövő évi költségvetési célok elérésére tett kormányzati intézkedésekről. A ház szerint a hitelminősítők - az elfogadás, de akár már a benyújtás után - "negatívan reagálhatnak" a jövő évi költségvetés "strukturális gyengeségeire", amelyek középtávon "fenntarthatósági aggályokat vetnek fel".

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. gjozsi88 2010. október 31. 10:12
  „Egyébbként az állam semmi mást nem tesz, mint a magánpénztárak állampapirba fektetett tőkéjét hozam kifizetése nélkül leírva csökkenti az adósságállományt!
  Miközben az adósság zömében azért keletkezett, mert a pazarló ellátó rendszereket nem ésszerüsítettük, kiadásait nem alakitottuk át szerkezeti reformokkal!
  Ennek nyomait nem látjuk, mert a kormány megszorítás ellenes!
  Tovább pazaroljuk a pénzt, és most csökkentjük a felhalmozott adósságot, de ez átalakitás nélkül újra fog termelődni!
  Akkor mikor a velünk konkurens országok kifuttatják ezt a rendszert, nekik az akkori gazdaságból csak a nyugdij 75%-t kell előteremteni, nekünk ki kell venni a 100%-ot, azaz nekünk több pénzt kell kivenni a gazdaságból, arról nem beszélve, hogy akkor nem a mostani lesz a demográfiai mutatónk!
  Ugyanis a Fidesz 1 millió új munkahely igénye mellett megjelent az 1 millió gyerek szükséglete...nem véletlenül!
  Az, hogy 20 év múlva a magánpénztári befizetések állampapir kamat kötelezettsége garancia arra, hogy a magánpénztár értékálló legyen, mert anélkül a külföldi befektetői piacot ingatjuk meg és kivonul a tőke, amitől összeomlik az ország, de az állami nyugdij alapban "csak" az akkor nyugdijas korú emberek járnak rosszul, de a pénzpiaci bizalmat nem ingatja meg alapjaiban, legfeljebb a gazdasági visszaesés kockázatával kell számolnia, mert a nyugdijak reálérték csökkenése fogyasztás visszaeséssel fog járni!
  Arra viszont a kormány nem kiváncsi, hogy miből fognak megélni akkor a nyugdijasok!
  Hát ez a lényegi különbség!”
 • 42. gjozsi88 2010. október 31. 09:04
  „40-hez még annyit:

  Azzal, hogy a minimálbér adókötelessé válik nem a munkáltató bérköltsége csökken, csupán a dolgozó zsebébe kerül kevesebb!”
 • 41. Dwatson 2010. október 31. 08:38
  „A 3 %-os növekedést lehet hogy másra értette,lehet hogy a munkanélküliségre,jövedelem adóra,parlagfűvel borított területekre...”
 • 40. gjozsi88 2010. október 31. 08:32
  „idegen!

  "tudorka ! Nem értettél meg a FIDESZ kormány idején 2002-ig adóköteles vólt a minimál bér !!"

  De ez még mindig a kevesebb közteher befizetés egy vállalkozó részéről, mint a teljes bejelentés...!
  Ettől még nem fog mindenkit 100%-ra bejelenteni!
  Kicsit több a költsége, de még mindig nem a teljes bér után fizet...!
  Hogy javuljon a morál ahhoz, közteher csökkentésre lenne szükség,jelentős járulék csökkentésre, ami a kiadási oldalon megszoritást igényelne..!”
 • 39. gjozsi88 2010. október 31. 08:25
  „load!
  A gond az, hogy ezt a Meggyesi programot a Fidesz támogatta..!
  A másik, gond az, hogy a bérek reálértéken tartásához, ami a vásárló erő megtartásához elengedhetetlen a bérköltséget kell emelni, ami beépülve a termék árában versenyhátrányt okoz az importtal szemben!
  Ezt az adó elkerülést célozta a Gyurcsányék által bevezetett járulék emelés és a minimálisan elvárt jövedelem utáni közteher viselés!
  Ezt szolgálta a néhány 100-ról tiz ezerre növelt vagyonosodási vizsgálat, aminek a hatékonyságát kellett volna javítani!
  A mostani megoldás jelentős mértékben fogja gyengíteni a belső fogyasztást, mert a tényleges fogyasztók, a kisebb jövedelmüek jó részének csökkenni fog az elkölthető nettója!
  Ettől a belső fogyasztás visszaesés várható, mert a preferált nagy jövedelmüek ,akik eddig is mindent megvehettek, a most náluk hagyott többlet jövedelemből nem idehaza fogyasztanak, vagy megtakaritanak!
  Ez egyik sem jó a hazai gazdaságnak!
  Mitől lesz 3%-os növekedés?
  Erre nincs válasz!”
 • 38. load 2010. október 30. 22:51
  „37. idegen
  Tudom, mert olvastalak.
  A magyarázat tudorkának szólt.”
 • 37. idegen 2010. október 30. 22:13
  „load ! így igaz amit leirtál.Erről irtam én is a tudorkának”
 • 36. load 2010. október 30. 22:01
  „32. tudorka
  Ezt a trükköt mindenki alkalmazta, aki abban a helyzetben volt, hogy ha befizeti a tényleges adóit és járulékait, akkor abban a hónapban tönkremegy. Oldaltól függetlenül.
  A minimálbér adómentessége az MSZP 2002-es szavazatvásárlásához kellett.
  Súlyos árat fizettünk érte.
  Az adócsalók torzítják a versenyt.
  A tiszteségesen adót fizető vállalkozások elöl veszik el a munkát, az adócsaláson megspórolt alacsonyabb áraikkal.
  A minimálbérnek is adóznia kellene, de nem 16%-al.
  Ha a minimálbért 16%-al bruttósítják, a tényleges minimálbéresek zöme munkanélkülivé válik.
  A foglalkoztatóik meg tönkremennek.
  Itt most nem a zsebbe kiegészítést kapókról beszélek.”
 • 35. load 2010. október 30. 21:42
  „17. Patriot
  Kutya ugat, de a karaván jó irányba halad!"
  Ebben - pillanatnyilag - veled nem sok gazdasági szakértő ért egyet.
  Az általános vélemény az, hogy a különadókkal 2011-et, 2012-őt meg lehet úszni, szerény 2% körüli gazdasági növekedéssel, de 2013-ban már a kiadásokat kell csökkenteni (megszorítás) az egyensúly felbillenése miatt.
  2014-ben meg jönnek a választások.”
 • 34. tudorka 2010. október 30. 20:05
  „Idegen!
  Tudod, amikor bevezették az SZJA-t (Kupa Mihály), akkor a jövedelmeket bruttósították, aztán utána a sávos adórendszer miatt mindig úgy voltak a bérmegállapítások, béremelések, hogy azt nézték, hogy mennyit visz haza a melós vagy főnök.
  Most jön a Viktor és a Matolcsy és azt mondják, hogy mindenki a bruttója arányában adózzon. Ez szép, csak az a kérdés, hogy a teljesítményekhez a nettó vagy a bruttó bérek igazodtak-e.
  Ők eldöntötték a bruttók, így aki keveset keresett eddig nem változik neki semmi, aki sokat keresett soron kívüli nettó béremelést kap.
  Kérdés az, hogy ez gazdaságösztönző? Igazságos?”
 • 33. idegen 2010. október 30. 19:56
  „tudorka ! Nem értettél meg a FIDESZ kormány idején 2002-ig adóköteles vólt a minimál bér !!”
 • 32. tudorka 2010. október 30. 19:53
  „idegen 2010.10.30. 19:47
  Kik alkalmazzák ezt a csalást?
  Csak nem a Viktor által bálványozott szegény magyar vállalkozók, aki évente cseréli a tízmillás autóikat az alkalmazottjaikat meg nyomorgatják?”
 • 31. idegen 2010. október 30. 19:47
  „tudorka ! A minimálbéreseknek a Medgyesy adta meg a kegyelem döfést amikor az utolsó igéretként bevezette az adómentességet.Mindenki tudta hogy az lessz az adócsalók paradicsoma.,és most nem a melósra gondolok.habár ott is sokan megkapták a zsebükbe a plussz pénzt.Ha akkor nincs adómentes minimálbér akkor talán most nem itt tartanánk a minimál bérrel.”
 • 30. gjozsi88 2010. október 30. 19:39
  „tudorka!
  Arról nem beszélve, hogy a minimálbér felett nincs kötelező emelési kényszer a munkáltató részéről, számukra nettó csökkenés lesz!
  Főként a társadalom azon rétege számára, aki még, vagy már nem nevel gyereket (ez 40-44 évből csak 20-22 évig nevelnek gyereket) és a bruttó bére 240 000 ft alatt van!”
 • 29. tudorka 2010. október 30. 19:29
  „Én ott látom a bajt, hogy sokan elhiszik a porhintést és ennek lesz az áldozata az ország.
  "Senki nem jár rosszul az új adórendszerrel, mert emeljük a minimálbért"
  Az, hogy a minimálbért keresők nettója nem csökken, még egyértelműen csökken a reálbérük és az Ő esetükben már szinte elviselhetetlen.
  Ugye a mindenki úgy ítél, ahogy él elvből a politikusok arra következtetnek, hogy aki minimálbért kap vagy annál egy kicsit többet, az csal. Valóban két réteg van a minimálbér környékén, akik arra vannak bejelentve, de zsebből kiegészítik nekik, meg akiknek senki nem egészíti ki.
  No az utóbbiak járnak egyértelműen rosszul.”
 • 28. gjozsi88 2010. október 30. 19:17
  „Idegen!
  De ha gondolod ezt is megcáfolhatod!
  Meséld el, hogy hol vannak a növekedés eszközei és hogyan jár jól mindenki az szja változással..stb!

  A bajt ott látom, hogy nincsenek mellérendelt eszközök a 3%-os gazdasági növekedéshez, ráadásul a belső fogyasztás is folyamatosan csökken, amit tovább fokoz az szja kisembereket sújtó megváltoztatása!
  Arról nem beszélve, hogy pillanatnyilag a különadókkal és a magánpénztár tönkretételével behozott többletforrások elköltése tudja fedezni ezt a költségvetést!
  Mi lesz a 2012-13-as költségvetéssel?
  Mi lesz a szomszéd országok kifutó magánpénztárai idején, kb 15-20 év múlva, mikor ők az akkori gazdaságukból a nyugdijak 75%-t kell kivegyék, mert a többit az addig felhalmozott tartalék alapokból finanszirozzák, nekünk ki kell venni a 100%-ot!?
  Mi lesz, ha 10 év alatt csak igéret marad az 1 millió új munkahely és az újabban a FIDESZ retorikájában megjelent 1 millió gyerek igénye...?
  Mert piac, ami munkahelyet teremt az nincs a láthatáron, az szja változás meg a 300 000 ft bruttó felett ad többlet kedvezményt a 3. gyerekre, az ennél rosszabb jövedelműek a minimálbéres 796 ft nettó növekedést tudhat család támogatásként a két gyereke után...!
  Szóval erősen kérdéses, hogy ez az igéret teljesülni fog!”
 • 27. gjozsi88 2010. október 30. 19:12
  „idegen!
  Érdekes!
  Akkor úgy cáfoltad meg, hogy eltüntél...a vita közben, és fontos kérdéseket hagytál nyitva! Kicsit komolytalan most erre hivatkozni...!
  Egyébbként szinte minden, amit a kampányban láttam, az beigazolodott! A forint bedöntéstől a nem létező gazdaság programtól elkezdve a teljesíthetetlen igéretekről...minden!”
 • 26. idegen 2010. október 30. 19:05
  „jozsi ! Én veled már sokszor vitatkoztam emlékezz vissza a választások előtt. De hiába cáfoltam meg mindent te csak mondod a magadét . úgy hogy kár a gőzért.”
 • 25. gjozsi88 2010. október 30. 18:55
  „még annyit!
  A Gyurcsányt a mai napig elfogadja a világelit, a Viktorról meg megtudhattuk, hogy Kontár kormánya van és hetekig bizonygatta, hogy beszélt a Putyinnal, mig a Gyurcsány esetében hivatalos honlapon tették közre a magánvacsorát!”
 • 24. gjozsi88 2010. október 30. 18:51
  „idegen!
  De arra a kérdésre, hogy konkrétan milyen kárt okozott, személy szerint neked, remélem tudsz válaszolni.., vagy csak beszálltál abba a hajóba amivel a Navracsics és Semjén elvtársak büszkélkedtek, nevezetesen a leamortizálásról!”
43 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új költségvetés - Nem ússzuk meg kirúgások nélkül

A közszféra jelenlegi 690 ezres létszámát 25-30 ezerrel kívánja csökkenteni a kormány jövőre Tovább olvasom