Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Kevesen vannak ''szolidáris'' szinten

A megyében adózók alig két százaléka keres annyit hogy szolidáris adót kelljen majd fizetnie.
Az Új egyensúly program elemzését, valamint megyei vonatkozásait az adózással folytatjuk. Felsorolásszerűen a szélesebb társadalmi kört érintő változásokról: januártól bevezetik a házipénztári adót, hogy kisebb legyen a személyes jövedelem kivonásának lehetősége az adózás alól. Egyszeri alkalommal, 10 százalékos különadó megfizetése mellett a magánszemélyek és vállalkozások hazautalhatnák eddig külföl-

dön tartott pénzüket. A nyereséges vállalkozások és a 6 millió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek 4 százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelesek. (A megyei adatokat ezzel kapcsolatban a hírgrafika mutatja.)

A tervek szerint szeptember 1-jétől bevezetik a kamat- és a tőzsdei árfolyamnyereség-adót, a természetbeni juttatások után fizetendő 44 százalékos adó szeptember 1-jétől 54 százalékra emelkedik. Szűkülni fog jövőre az adómentes bevételek és az igénybe vehető adókedvezmények köre is, 2008-tól pedig az átlagos értéket meghaladó lakóházakra és üdülőkre ingatlanadót vezetnek be. Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsát októbertől 15-ről 25 százalékra növelik.

Ellenőrzések a megyében

Az is tudható már, hogy az APEH 10 ezer adózónál rendel el vagyonosodási vizsgálatot. A megyében idén közel ezer vizsgálatot végeznek, s egyelőre nincs konkrét lista arról, hogy jövőre kiket ellenőriznek – tájékoztatta lapunkat dr. Horváth Szabolcs, az APEH megyei igazgatóságának tájékoztatási vezetője. A tendencia látható: míg 2004-ben még „csak" 8 millió, 2006-ban már a 13 millió forintot is meghaladta az egy főre jutó adóhiány – magyarán az az összeg, amelyet nem vallottak (volna) be az adózók.

Az is biztos, hogy a vagyongyarapodási vizsgálatok során nem véletlenszerűen választják ki a delikvenseket, hanem olyan személyeket ellenőriznek, akiknek a bevallott jövedelmük lényegesen kisebb a tényleges vagyonuknál. A trend is megfordult, most már az adózónak és nem az adóellenőröknek kell bizonyítani, hogy a feltárt vagyon (nyaraló, ház... stb.) fedezetét az illető honnan teremtette elő. Az APEH azt is ígéri, nem elégszik meg azzal, ha erre azt mondják, baráti kölcsönből vették vagy kapták: az adóellenőrök meg fogják keresni a barátot, a rokont és az ismerőst is...

Előnyben a simlisek

A közgazdászok úgy vélik, az adóemeléseket sokkal egyszerűbben keresztül lehet vinni, mint az államháztartás változtatásait, az utóbbi ugyanis jóval több érdeket sért. Abban is egységesnek tűnik az álláspont, hogy aki eddig adózott, az hátrányba kerül a simlisekkel szemben. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke a Hírszerző internetes portálnak azt nyilatkozta a vagyonosodási vizsgálattal kapcsolatban, hogy önmagában jó elképzelés, ám rendkívül rossz üzenetet közvetít. Azok ugyanis, akik nem fizették rendesen az adót – tehát tulajdonképpen bűncselekmény elkövetői –, mentesülnek a szankciók alól.

A javaslat szerint ugyanis akik az év végéig önvizsgálattal élnek, mentesülnek a bírság, az önellenőrzési pótlék megfizetése alól, és adóhátralékuk megfizetésére 5 éves részletfizetési kedvezményt kaphatnak.

Zara László szerint „ez nem helyettesítheti az adóellenőrzést" és arra ösztönözhet, hogy „kerüljük el az adófizetést, mert 10 év múlva lesz egy kormány, amelyik hoz egy csomagot a felhalmozódott adó kedvezményes befizetésére".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekrajzok tárlata

A rajkai Békefi Ernő Általános Iskola tanulóinak a tanév során készített rajzaiból nyílt kiállítás… Tovább olvasom