Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kevesen kérték kisebbségi névjegyzékbe vételüket

Három nappal a határidő lejárta előtt még alig több mint 106 ezer választó kérte kisebbségi névjegyzékbe vételét az Országos Választási Iroda (OVI) világhálós honlapján szerda délelőttig közzétett adatok szerint; ez még mindig csak 24 százaléka a 2001. évi népszámláláson magukat nemzetiségnek vallóknak.
A 13, Magyarországon bejegyzett kisebbséghez tartozók július 15-éig kérhetik a települési jegyzőnél a jegyzékbe vételt.

Az OVI-hoz beérkezett adatok szerint a legtöbben, 55.215-en a cigány, 25.539-en a német, 9.149-en a szlovák, 6.244-en a horvát, 2.438-an a román, 1.760-an a lengyel, 1.369-en a szerb, 1.214-en a görög, 1.077-en a bolgár, 778-an a ruszin, 721-en az örmény, 665-en a szlovén és 619-en az ukrán nemzetiség jegyzékébe kérték felvételüket.

A 2001. évi népszámlálás adatai szerint 443 ezren vallották magukat a 13 kisebbség egyikéhez tartozónak. Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnöke az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: a népszámlálási 443 ezer fő a kisebbségiek "legtágabb fogalmát" fedi le. Négy kérdés volt a népszámlálási adatok között: az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó mellett volt még két tágabb kérdéskör, ami a kulturális értékekhez való kötődésre és a családi-baráti közösségben beszélt nyelvre vonatkozott. A 443 ezer fő ezen négy kérdés valamelyikére válaszolt igennel - mondta. Hozzátette: ez azért "nem korrekt", mert aki családi-baráti közösségben beszél németül, az nem biztos, hogy magyarországi német.

Mint mondta, a nemzetiségi és anyanyelvi kérdésre igenlően válaszolók átlaga körülbelül 200 ezer volt a népszámláláskor, a választói aktivitás pedig a tavaszi országgyűlési választásokkor 54 százalék volt, így a népszámlálási adatok és az általános választói aktivitás figyelembevételével a 106 ezer regisztrált nem tekinthető alacsony számnak. "Mi úgy látjuk, hogy a folyamat nagyon jó: most már több mint 1.200 helyen lesznek kisebbségi választások, több mint 100 olyan település van, ahol eddig nem voltak kisebbségi önkormányzatok és már meghaladta a 30 főt a feliratkozottak száma" - mondta.

Hozzátette: arra számít, a kisebbségi önkormányzatok a mostanihoz hasonló nagyságrendben jöhetnek létre. A kisebbségi választói névjegyzékek - eltérően az országgyűlési választási jegyzéktől - nem nyilvánosak, és azok nem is vásárolhatók meg. A múlt évi törvénymódosítás óta most első alkalommal állítanak össze kisebbségi névjegyzéket. Korábban minden választásra jogosult szavazhatott kisebbségi jelöltre. A kisebbségi önkormányzati választásokat a helyi választási bizottságok írják ki, ha egy adott nemzetiség névjegyzékében legalább harmincan szerepelnek.

A kisebbségi testületek öt tagból állnak, és azokból kerülnek ki, akikre a legtöbben szavaztak. Jelenleg 1.300 településen mintegy 1.800 kisebbségi önkormányzat működik. A www.valasztas.hu hivatalos választási honlap adatai szerint szerda délelőttig Budapesten mindössze 1.084 cigány választópolgár kérte névjegyzékbe vételét. A romák által sűrűbben lakott fővárosi kerületekben, így például a VIII. kerületben 15-en, míg a IX. kerületben mindössze hatan kérték a regisztrációt. Horváth Aladár, a Fővárosi Cigány Önkormányzat képviselője az MTI-nek korábban elmondta: a Budapesten élő cigányok száma "hivatalosan" mintegy 44 ezer, míg a becsült adat 100-120 ezer.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi 3 millió eurót fizethet visszamenőleg a Miocrosoft

Az Európai Bizottság emelheti a Microsoftra kiszabandó bírság mértékét és 2005. december 15-ig… Tovább olvasom