Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Kevesebben keresnek használt kocsit

Az utóbbi egy évben a kedvezőnek tűnő hitelek miatt megnőtt az új autót vásárlók száma, ám sok vevőről időközben kiderült, hogy nem tudja fizetni a részleteket. A Kisalföld Mosonmagyaróváron és Rábaközben az után érdeklődött, hogy a használt járművek iránt mekkora a kereslet.
A Belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt évben mintegy 200 ezer személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon. Egy év alatt megkétszereződött a hiteltörlesztés elmulasztása miatt a finanszírozó bankokhoz visszakerült személyautók száma. Az önerő nélküli, illetve a nullaszázalékos kölcsönök olyanokat is hitelfelvételre csábítottak, akik közül sokan nem bírták a törlesztést.

Túl sok kereskedő

A statisztikák szerint az európai használtautó-árakat tekintve Magyarország a legolcsóbbak közé tartozik, mivel a bankokhoz visszakerült kocsik megjelennek a használtautó-piacon, s emiatt az árak 2004 dereka óta folyamatosan esnek. Ugyanakkor nehezebb az új járművek értékesítése is, mivel az új eladások 40 százaléka a használt kocsik beszámításával valósul meg. A szakértők szerint idén tovább szűkülhet a piac, s miután a szalonjukat-szervizüket hitelből épített kereskedések jövedelmezősége alacsony, megkezdődtek a cégfelvásárlások és -összeolvadások. A magyar piac nem tud eltartani ilyen sok kereskedőt.

A bank visszavette

Tavaly a 2003-as mintegy tízszeresére, 15 ezer fölé nőtt a bankok által visszavett, majdnem új autók száma, azaz megközelítette a használt import nagyságát, idén pedig a becslések szerint le is hagyhatja azt. A roncsautó-beszámítás a járműpark fiatalítása révén kedvező hatású, ám hozzájárul ahhoz, hogy a saját anyagi lehetőségeiket nem megfelelően felmérő vevők hitelcsapdába kerüljenek. Ezek az 1–2 éves autók mind a használt kocsiknak, mind az újaknak konkurenciát teremtenek. Az autóbeszámítással a szakértők szerint már csak névleges értékű kocsival rendelkezők jól járnak, hiszen e lehetőség révén a piacinál jóval magasabb, akár öt-tízszeres áron szabadulhatnak meg „tragacsuktól”. A

fiatalabb járművek tulajdonosai ugyanakkor nyomott beszámítási árra számíthatnak: a legtöbbször az állapotfelmérés után a javítandó tételek listája alaposan megnyirbálja az autóért felajánlott összeget.

Feleannyi érdeklődő

Molnár Tibor mosonmagyar-

óvári autókereskedő lapunk érdeklődésére elmondta: a kedvezőnek tűnő új autós hitelkonstrukciók hatására az utóbbi években körülbelül a felére esett vissza a használt kocsik iránti kereslet. Sokan beugranak a csábító ajánlatoknak. A szakember tapasztalatai alapján a használt járművek közül a másfél-két milliós kis- és középkategóriás kocsikat keresik. Egy 30 ezres városban is sok az öt használtautó-kereskedő, s még a szalonok is foglalkoztak régi kocsik értékesítésével.
Kristóf László csornai autókereskedő szerint az emberek inkább új autókat vásárolnak, mert a használatukhoz csak egy kezdő összeget kifizetni. Ennek következtében az autók értékvesztése is jóval gyorsabb, mint pár éve. Csornán öt helyen foglalkoznak használt kocsik értékesítésével, ami egy 11 ezres lélekszámú településen a szakember szerint túlzott.

Új vizsga

Augusztus elsejétől új, integrált műszaki vizsga birtokában lehet csak használt gépjárműveket forgalomba helyezni. A közlekedési miniszter friss rendeletében a legfontosabb újdonság az, hogy a vizsgálatnak ki kell terjednie a jármű gyári azonosító jeleinek, illetve nyilvántartási ada-

tainak az ellenőrzésére is. Az uniós előírásokhoz igazodó szigorítás az időszakos műszaki vizsgára is vonatkozik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkettőről hetven kilóra fogyott

Harminckét kilót fogyott öt hónap alatt az idei fogyókúraverseny győztese. Nem volt vészesen kövér… Tovább olvasom