Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Kevesebb volt a tűz, több a vízkár tavaly

Győr-Moson-Sopron - Kevesebb tűzhöz, több műszaki mentéshez kellett vonulniuk a tűzoltóknak tavaly, mint egy évvel korábban. Nőtt a vízkár során történt beavatkozások száma. Tűz- és káreseteknél kevesebb ember sérült, de több halt meg 2008-ban, mint előtte.
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója, Szüts György alezredes sajtótájékoztatón értékelte az igazgatóság tavalyi munkáját. Véleménye szerint összességében a szigorú takarékosság betartásával eredményesen hajtották végre tevékenységüket, a tervezett feladatok megvalósulása ütemezetten folyt, a kialakult vészhelyzetekre való reagálás szakszerű és hatékony volt.

A megyében működő hivatásos önkormányzati tűzoltóságoknak tűzesethez 769-szer kellett vonulniuk tavaly, szemben a 2007-es 1045-tel szemben. Jelentősen nőtt azonban – a szélsőséges időjárás okozta kár- és veszélyhelyzetek felszámolásának gyakorisága miatt – a műszaki mentések száma. Míg tavalyelőtt 1474 műszaki mentés volt, 2008-ban 1908. Vaklárma miatti vonulás tavaly 397 volt, szemben az azt megelőző 422-vel.

A káreseteken belül a közúti baleseteknél 377-szer kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, ami 9-cel több, mint korábban. Vízkár miatt 300-szor vonultak a megye tűzoltói, ami az előző évhez képest 15 százalékos növekedés. Tűz- és káresetben 423 ember sérült meg – szemben a 2007-es 492-vel – és 58-an haltak meg a korábbi 47-tel szemben.

Az igazgató beszámolt arról, hogy kiemelten foglalkoztak a többszintes és a középmagas – lakótelepi – épületek tűzvédelmi helyzetével. A vizsgálat 85 épületre, 168 lépcsőházra terjedt ki, összesen 1389 tűzvédelmi hiányosságot állapítottak meg. A tűzvédelmi szempontból problémásnak ítélt, időskorúak és fogyatékkal élők elhelyezésére szolgáló intézményeket is vizsgálták. Összesen 21 intézményt ellenőriztek, a legfőbb hiányosság volt, hogy a villamos berendezések időszakos tűzvédelmi vizsgálata során 2005-ben feltárt hiányosságokat nem szüntették meg.

A betakarítás időszakában 10 alkalommal keletkezett tűz, az esetek felében szalmabálák égtek, lábon álló gabonában 5 esetben volt tűz, összesen 14,1 hektár területen. Az aratás előtti gépszemlék során a tűzoltóságok 313 erő- és munkagépet vizsgáltak meg munkavégzés közben, 4 helyszíni bírságot szabtak ki, 6 esetben javítóműhelybe irányították a gépeket.

Az igazgatóság a megyei polgári védelmi szövetség szervezésében részt vett a települések katasztrófavédelmi és polgári védelmi feladatainak ellátásában közreműködő önkéntes segítők felkészítésében. A megyei igazgatóság szervezésében – a vízügyi igazgatóság közreműködésével – „önkéntes katasztrófavédelmi segítőket" oktattak elméletben és gyakorlatban Ásványrárón az ár- és belvízi védekezésre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvadást ígér a meteorológia

Győr-Moson-Sopron - Aki szánkózni szeretne, jobban jár, ha ezen a hétvégén él a lehetőséggel, mert… Tovább olvasom