Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kevés diák miatt nem pályáztak a kisiskolák újraindítására Tolnában

Elsősorban az alacsony gyermeklétszám és a magas fenntartási költségek miatt nem pályáztak a kisiskolák újraindítására azok a Tolna megyei önkormányzatok, amelyek az elmúlt évtizedben zárták be az intézményeket.

Tizenöt gyerek miatt nem érdemes visszahozni az iskolát - mondta az MTI-nek Gödrei Zoltán, a 736 fős Kéty független polgármestere, hozzátéve, hogy az ennyi diákra járó, mintegy ötmillió forintos állami normatíva a szükséges három pedagógus bérét sem fedezné. A községben 2007-ben éppen a kevés gyerek miatt szüntették meg az iskolát, a kétyi diákok ma a közeli Zombán tanulnak.

Hasonlóan nyilatkozott Fácánkert, Váralja, Lengyel, Nak és Csibrák polgármestere is. Orbán Zsolt, a 720 lakosú Fácánkert fideszes vezetője arról számolt be, hogy az iskola 2008-as bezárásakor tíz gyerek járt volna négy osztályba, ma azonban még ezt a létszámot sem érnék el. A 81 millió forintos költségvetésű településen akkor 18-19 millió forintba került volna az iskola működtetése, most nem lenne reális esélye annak, hogy hosszú távon fenn tudnák tartani az intézményt - tette hozzá.

A településvezetők tájékoztatása szerint Lengyelben három első osztályos lenne, Csibrákon nyolc-kilenc kisdiákkal számolhatnának, Nakon szintén nem érné el a tízet a gyerekek száma. A 915 fős Nagyszokolyról viszont több mint száz diák jár más település iskoláiba.

Bors Bálint, a tamási kistérséghez tartozó falu független polgármestere azt mondta: hibás döntés lenne újraindítani a 2007-ben bezárt iskolát. A községben megkérdezték a szakembereket, a szülőket és a gyerekeket is, de csak utóbbiak egy részének tetszett volna, hogy ismét összevont osztályokban tanulhatnának, szakmai vélemény nem állt mellette - mondta a falu vezetője.

Szerinte egy színvonalas iskola elvinné az önkormányzat 145 millió forintos költségvetését. Tolna megye 109 településéből jelenleg negyven községben egyáltalán nem folyik oktatás, húsz helyen négy-, 49 településen nyolcosztályos iskola működik; az elmúlt évtizedben legalább tíz intézmény szűnt meg. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának oktatási államtitkársága 300 millió forintos kerettel hirdetett meg pályázatot, április 18-ig 30 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak az iskolák újraindításához az önkormányzatok. A pályázatokról május 13-ig dönt az oktatásért felelős államtitkár.

Olvasóink írták

  • 1. load 2011. április 25. 01:02
    „A kormány tervei szerint ötszáz kistelepülésen indítanák újra az alsótagozatos oktatást abban az esetben, ha legalább nyolc gyerek beiratkozik - mondta el Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Lakiteleki Népfőiskolán, az öt megye falugondnokai részére szervezett fórumon, december 1-jén. Az Országgyűlés a tervek szerint erre a jövő májusig elkészülő Magyarország 2020 című stratégiára alapozott kerettörvényben biztosít lehetőséget.
    fidesz.hu 2010. december.
    Ez a kerettörvény sem készült még el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A húsvét Jézus feltámadásának ünnepe

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe; húsvét vasárnapján a keresztény egyházak Jézus… Tovább olvasom