Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Keverik a nagy nemzeti ünnepeket

A diákok keverik a nagy nemzeti ünnepeket, 1956-ról pedig különösen keveset tudnak – állapította meg egy nemrég elkészült tanulmány. A soproni tapasztalatok hasonlóak.
Hétszázöt középiskolás és frissen érettségizett fiatal, valamint negyvenegy általános, illetve középiskolai tanár körében végzett felmérést a Szocio-Gráf Piac- és Közvéleménykutató Intézet. A tanulmányból kiderül, hogy a diákok ismeretei hiányosak a nagy magyar nemzeti ünnepekkel kapcsolatban, gyakran keverik a történelmi eseményeket, s főként a szereplőket.

Szegényes segédanyag

Hogy a tanulók mennyit tudnak a magyar történelem jeles napjairól, az egyértelműen pedagógusfüggő. Az általános iskolákban mindössze 1–2 órát, a középiskolákban már 5–6 órát szánnak a tanárok a történelmi események felidézésére. A megkérdezett pedagógusok elmondták, ehhez szegényes segédanyag áll rendelkezésükre. A diákok húsz százaléka ugyanakkor azt állította, hogy 1956-ról egyáltalán nem tanult az iskolában...
Az összegzés szerint a fél évszázada történteket csak minden tizedik diák tartja a három legnagyobb nemzeti tett egyikének. Nagy Imrét minden ötödik diák sorolja a legjelentősebb hazai történelmi személyiségek közé. A forradalom kitörésének okai között a többség az idegen megszállást említi. Negatív érdekessége a felmérésnek, hogy a történelmi személyiségeket teljesen keverik a fiatalok. Az 1956-os forradalomban részt vett legjelentősebb történelmi alakok közé sokan Kossuth, Petőfi, Sztálin nevét is beírták.

Az internet segíthet

A pedagógusok szerint a tudásgyarapítás egyik eszköze az internet lehet, amit a tanulók nemcsak játékra, hanem például kutatómunkára, kiselőadásokra való felkészülésre is használhatnak. Szakemberek már tervezik egy, az 1956-os forradalommal foglalkozó számítógépes játék bevezetését is, amitől azt remélik, hogy a fél évszázada történtekről az eddigieknél átfogóbb információkat nyújt majd a fiataloknak.

Nehezen tudják értelmezni

– Az én tapasztalatom is az, hogy a diákok általánosságban kevesebbet tudnak 1956-ról, mint a többi nemzeti ünnepről – mondja a felmérésről a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium történelem szakos tanára, Kasznár Éva, aki szerint '56 személyiségei és tevékenységük sokkal kevésbé ismertek, mint például Szent István vagy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményei, résztvevői. A soproni pedagógus szerint a diákok nehezen tudják rendszerezni, értelmezni az eseményeket, a szubjektív értékeléseket és a sokféle információt. – Az 1956-os forradalommal kapcsolatos mai feszültségek és érzelmi megnyilvánulások zavarba hozzák a diákokat, ezért leginkább hárítják a témával kapcsolatos állásfoglalást. Pk a pontos tünetei a társadalomban tapasztalható zavarodottságnak, hiszen valószínűleg a családjuktól, illetve sok esetben az iskolától sem kapnak egyértelmű, világos információkat.
Kasznár tanárnő véleménye annyiban eltér a felmérés eredményétől, hogy szerinte segédanyagokban és szakirodalomban nincs hiány, mind a tanárok, mind a diákok bőven találnak érdeklődésüknek megfelelő szakirodalmat, és a vasvillás diákok előszeretettel élnek is az internet nyújtotta lehetőségekkel.

„ Házi felmérés” 1956-ról

A VasVilla végzősei között Kasznár Éva tanárnő gyors felmérést készített az 1956-os forradalomról. Ebből kiderül, 42 diákból 32 elégedett az iskolában történő nemzeti ünnepekről való megemlékezés színvonalával. A többség (31) a három legnagyobb nemzeti ünnep közé sorolja '56-ot. A forradalom kitörésének okait tekintve 21 tanuló a politikai helyzetet, 12-en a szovjet elnyomást, 5-en a rossz életkörülményeket jelölték meg. 15 diáknak nincs konkrét elképzelése erről a kérdésről. Huszonhárman gondolták úgy, hogy a fél évszázada történtek ma példaként szolgálnak. A jelentős alakok megnevezése vegyes képet mutatott: nyolcan Nagy Imrét, öten Kádár Jánost, hárman Rajk Lászlót, ketten Rákosi Mátyást írták. Huszonnyolc diák tartózkodott a válaszadástól.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztotta a földön fekvő áldozatát

Megvert egy 15 éves fiút, majd a földön fekvő áldozatát ki is fosztotta egy ismeretlen vasárnapra… Tovább olvasom