Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 11°C Még több cikk.

Kétnapos látogatásra érkezett Pozsonyba Sólyom László

Kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Pozsonyba a magyar államfő. A szlovák kollégájával folytatott megbeszélések folyamán Sólyom László a bősi erőmű ügyének másfél évtizede rendezetlen kérdését is felvetette.
„Második külföldi utam nem véletlenül vezetett Pozsonyba. Mondhatnám, hogy jelképes jelentése van, mert demonstrálni szeretném, hogy a Szlovákiával fennálló viszony számunkra nagyon fontos, hiszen a szomszédunk, amellyel ezeréves történelmi múlt köt össze minket" – jelentette ki látogatása első napján a Pozsonyban tartózkodó Sólyom, aki a szlovák államfő, Ivan Gasparovic meghívására érkezett a fővárosba.

Sólyom hangsúlyozta a tárgyalások után, hogy Gasparovic is támogatja a Bőssel kapcsolatos tárgyalások mielőbbi lezárását, mégpedig megegyezéssel. A felek kitartanak országaik ismert álláspontja mellett – Szlovákia nem változtat Bősön, Magyarország nem épít erőművet a Dunán –, de tarthatatlannak látják, hogy a hágai döntés óta folyó szakértői tárgyalásokban nem mutatkozik érdemi elmozdulás.

A szlovákiai magyarok jogállásáról szólva Ivan Gasparovic a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kormányzati pozíciójáról, parlamenti és regionális képviseletéről szólt igen méltányosan, példaértékűnek nevezte azt és a szlovákiai magyarokkal való bánásmódot.

Az elnökök tárgyalása után Sólyom László a kormánypalotában rövid megbeszélést folytatott Mikulás Dzurinda miniszterelnökkel. Ezután a szlovák parlamentben mintegy negyedórás találkozója volt Pavol Rusovsky házelnökkel, aki a magyar vendég tiszteletére ünnepi ebédet adott: az eszmecsere fehér asztal mellett folytatódott.

FigyelőNet, MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két csapat az MK-ban

Kézilabda

Ma a Magyar Kupában két győri csapat érdekelt. A férfiaknál a Tento-ETO… Tovább olvasom