Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Két nem, hét kiállítás a nőnapon a Miskolci Galériában

A "Másik? Nem." címmel nyílt hét tárlatból álló kiállítás-együttes a Miskolci Galériában kedden, a nemzetközi nőnapon.

Bán András, a galéria igazgatója a kiállítást megelőző sajtótájékoztatón elmondta: régóta "görgette" maga előtt ennek a tárlatsorozatnak a gondolatát, bár a téma önmagában már sokszor előkerült, szándékuk az volt, hogy bemutassák, milyen inspiráló, felszabadító észrevenni "a másik tekintetet, a tükörhelyzeteket, a rátekintések, megértések különbözőségeit".

Bán András magyarázata szerint a női egyenjogúság deficitje súlyosan nehezedik a XX-XXI. századi magyar társadalomra, így a nőművészetnek sincs meg a maga magyar története. Miközben az utóbbi évek művészettörténete is, társadalomtörténete is fontos jelenségeit, szigeteit fedezte föl a modern magyar nőtörténetnek, s ha nem is jelentős számban, de a jelenben is felbukkannak meggyőzően női indíttatású művészeti jelenségek.

A hét kiállítás egyike a Nagybányai festőnők címet viseli. Mint arra az igazgató rámutatott, a XX. század magyar művészetének egyik legmeghatározóbb helyszínének, szellemi kiindulópontjának számító, 1896-tól működő Nagybányai Művésztelepen dolgozó alkotók harmada nő volt.

A Magyar Nemzeti Galériával közös kiállítás mutatja be Kondor Bélát és modelljeit. A Tükörhelyzetek két kortárs életműben című tárlaton pedig Almási Gertrúd és feLugossy László mutatkozik be. Egy osztrák-magyar közös projekt eredményét tárja a látogatók elé a Szerelmem, Borsod / Szerelmem, Weinviertel című kiállítás, és egy külön tárlatot szenteltek a kortárs női videóművészek alkotásainak.

A színésznő tükre címmel a Színészmúzeumban nyílt színházi témájú kortárs kiállítás, meNŐK címmel pedig múzeumpedagógiai foglalkozásokra invitálja az érdeklődőket a Nagy Kunszt Tanulmányi Múzeum. "Minden kultúra kiszínezi a férfiak és nők közötti biológiai különbségeket szokások, hiedelmek, merev normák sokaságával. A diákoknak szóló foglalkozásokon az identitás, az énkép, a feminizmus mellett szóba kerülnek vágyteljesítő varázslatok, párkapcsolatokra vonatkozó hiedelmek, a kulturális manipulációk hatásai, a nemi sémák íratlan szabályai, elvárásai is" - részletezte Éles István kurátor.

Bán András hozzátette: március a galériában a nők hónapja, a kedden megnyílt hét kiállítást exkluzív tárlatvezetések kísérik majd, emellett konferencia, kerekasztal-beszélgetések, komolyzenei koncert, táncművészeti workshop és gyermekfoglalkozások színesítik a palettát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsi Tavaszi Fesztivál fele költségvetésből

Palya Bea "fotelos koncertje", a Quimby színházi performansza, a KFT és a Kingís Singers fellépése… Tovább olvasom