Kisalföld logö

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Két keréken a futball-vb-re (is)

„Úgy nézem az üzletekben a bicikliket, mint más ember az autókat” – mondta a mosonszentmiklósi Bella Jenő. Az ötvenhárom éves férfi élettársával évente tízezer kilométert teker: ott volt a foci-vb-n, s idén is ott lesz faluja csapatának minden meccsén. Természetesen kerékpárral.
Minden a dohányzásról való leszokással kezdődött. Bella Jenő négy éve tette le a cigarettát. Ezt követően gyűlni kezdtek rajta a kilók. Végül a fiától kapott kerékpárral látott hozzá a rövidebb, majd hosszabb távok letekeréséhez.
A sport iránt mindig is érdeklődött. Korábban szülőfalujában, Szárföldön sportelnök, majd labdarúgó-szakosztályvezető volt. Utóbbi tisztséget jelenleg Mosonszentmiklóson is betölti. A helyi focicsapatot eddig szinte minden idegenbeli mérkőzésre elkísérte, természetesen két keréken.
Bella Jenő kezdetben csak Mosonszentmiklóson és környékén biciklizett. Az első hosszabb útja Szárföldre vezetett. Mostanra ez szinte életformájává vált, így ha az időjárás engedi, győri munkahelyére is két keréken utazik. A mondás szerint minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Így van ez Bella Jenő esetében is. Társa nemcsak lélekben támogatja, hanem mögötte teker. A legtöbb kerékpártúrára ugyanis elkíséri. Élettársa, Kovács Gyuláné is lelkes biciklista. Körülbelül évente tízszer elgurulnak Csesznekre és Szárföldre.
Bella Jenő egyik emlékezetes útja az általa csak flúgos futamnak becézett túra volt. A körülbelül 380 kilométeres tekerés során útba ejtette Sopront, Csornát, Győrt, Komáromot és Mosonmagyaróvárt. Érdekesség, hogy éjfélkor indult, és este tíz órára már haza is érkezett. Előre gondolva a barátok heccelődésére – „Na, hány autós vett fel?” –, a benzinkutaknál, minden városban kért egy pecsétet igazolásul.
Eddigi legnagyobb útjuk a német labdarúgó-világbajnokságra vezetett. Erre a túrára is alaposan felkészültek, kikérték egy étkezési tanácsadó és egy volt kerékpárversenyző véleményét is. Az utat önerőből finanszírozták.
Meglepő volt számukra az osztrák és német kerékpárutak jó minősége, a felszerelt, kifogástalan állapotú kerékpáros-pihenők színvonala, valamint az autósok hozzáállása a biciklisekhez. Napi tíz-tizenegy óra alatt tették meg a tervezett 170–180 kilométert. Négy nap alatt értek a bajor fővárosba. Egy ott élő rokontól kaptak ajándékba két jegyet a Portugália–Franciaország mérkőzésre, ahol a portugál szurkolók megpillantva pólójukon a „Győr–München” feliratot, Fehér Miklós nevét kiáltva üdvözölték őket.
Bella Jenőék, ahogy tavaly, úgy idén is szeretnék elérni az évi tízezer kilométert, valamint legkésőbb 2008-ra átlépni a bűvös ötvenezres határt. Továbbá terveik között szerepel jövőre egy amatőrversenyen való indulás is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csarnokban lehet kamera

„ A dunakiliti SP Industries Kft. csarnokában, ahol a termelés folyik, kamerákat szereltek fel.… Tovább olvasom