Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Két fővárosi gyógyszertár bukott le illegális gyógyszerkereskedelemmel

A gyanú szerint a svéd feketepiacon értékesítettek több tízezer doboznyi, elsősorban nyugtató, szorongásgátló hatóanyagú készítményeket.
Illegális gyógyszerkereskedelmi tevékenység miatt bezáratott két budapesti gyógyszertárat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - ismertette Zámbó Péter, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal bűnügyi főigazgató-helyettese.

A gyanú szerint a két magyar gyógyszertár, a Bercsényi Gyógyszertár és a Pázmány Péter Patika - egymással összejátszva - a svéd feketepiacon értékesített több tízezer doboznyi, elsősorban nyugtató, szorongásgátló hatóanyagú készítményeket.
Magyarországon több olyan gyógyszertár (vizsolyi Attila Patika, budapesti Lánchíd Gyógyszertár) tevékenységét függesztette fel az OGYÉI, melyekről bebizonyosodott, hogy a szakma szabályait súlyosan megszegik.
Ezek a patikák olyan jogszabályellenes tevékenységet folytattak, mely során a zárt és biztonságos gyógyszerellátási lánc megszakadt, vényköteles, szigorú orvosi felügyeletet igénylő készítmények kerültek ki a gyógyszertárból ismeretlen körülmények között, kontrollálatlanul, melynek eredményeképpen fokozott egészségügyi veszélyhelyzet kockázatát idézték elő.
Dr. Zámbó Péter pénzügyőr dandártábornok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyanú szerint egy budapesti gyógyszerész rendelt a két gyógyszertár nevében több hazai gyógyszer-nagykereskedőtől, havonta tízmilliós nagyságrendben.

A NAV pénzügyi nyomozói a legutóbb útnak indított szállítmányról tájékoztatták a svéd rendőrséget. A tablettákat egy magyar kamion szállította Svédországba, ahol a sofőr az árut átadta egy svéd futárnak, aki autóval vitte volna tovább, de a rendőrség útját állta.

A csomagtartóban több mint tizennégyezer tablettát találtak. A magyar kamionsofőrt és a svéd futárt kábítószer-csempészet miatt előzetes letartóztatásba helyezték. Mindeközben a pénzügyi nyomozók hét budapesti és Pest megyei, továbbá három vidéki helyszínen tartottak házkutatásokat. Több mint félmillió szem tabletta került elő. 

​Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: eddigi vizsgálódásaik és ezen alapuló becsléseik szerint az elmúlt három évben a gyógyszerek készletezésére és kiadására vonatkozó szakmai szabályok megsértése eredményeképpen több tízmillió tabletta­ – nyugtató, altató, daganat-ellenes gyógyszer és fájdalomcsillapító – került ki a legális, zárt gyógyszerellátási láncból.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a fiktív számlákkal üzletelő bűnszervezet egy újabb szervezője

Előzetesben a fiktív számlákkal üzletelő bűnszervezet egy újabb szervezője
Mintegy 600 millió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul. Az őrizetbe vett férfival tizenötre… Tovább olvasom