Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Készül az e-ügyintézési törvény

Várhatóan két hét múlva a kormány elé kerül a közigazgatási eljárásról szóló törvény tervezete, melyben külön fejezet foglalkozik az elektronikus ügyintézéssel.
A tervezet kimondja: ha egy állampolgár 2005 után elektronikus úton intézi valamely hivatalos ügyét, a hivatalok is kötelesek azt elektronikusan kezelni. Az elektronikus aláírás alkalmazása sokat lendít majd az e-ügyintézés elterjedésén, akinek viszont még nem lesz e-szignója, az a Kormányzati Portál Virtuális Okmányirodájában indíthatja el hivatalos ügyeit. Idén megjelenik a pályázat a Köztársasági Ügyfeltájékoztató Központ létrehozására is, itt az érdeklődőknek telefonon és e-mailen adnak majd tanácsokat az e-ügyintézésről.

A tanárok informatikai képzése 2006-ban minőségi ugrást okoz majd az oktatásban, a különböző eszközök vásárlását támogató pályázatok és a digitális tananyagok elkészülése után - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter az Internethajón. A szakmai találkozón csaknem ötszázan vettek részt a kormány és a gazdasági élet szereplői közül.

Az elektronikus kormányzati szolgáltatásokat jogszabály- és ügyfélalapon kell kialakítani, mivel a technológia alapú alkalmazások a tapasztalatok szerint megbuknak - mondta Baja Ferenc politikai államtitkár, az Elektronikus Kormányzati Központ vezetője az Internethajón. Az államtitkár előadásában kifejtette, hogy a kormányzati munka, az ügyintézés elektronizálása a közigazgatás teljes átalakítását jelenti, mert az egykapus ügyintézésnél a hangsúly az állampolgáron van, akinek nem kell tisztában lennie a hivatalok mögött működő "backoffice" rendszerekkel. A centrális kormányzást felváltó ügyfélközpontú szemlélettel az államigazgatás egy, a gazdasági szférában már régóta alkalmazott gyakorlatot vesz át.

Az év első felében háromszáz középiskolában lesz vezeték nélküli internetkapcsolat, ezzel a informatikával támogatott oktatás végre kikerülhet a számítástechnikai laborok falain túlra - mondta előadásában Magyar Bálint. Az oktatási miniszter szerint a jövőben a lexikális tudást a képességek, készségek, kompetenciák fejlesztése váltja fel. Az iskolákban megjelennek a digitális zsúrkocsik és bőröndök: az előre összeállított, notebookkal és multimédiás eszközökkel (kivetítő, DVD, video) ellátott oktatási segédeszközök használatához a tanároknak semmiféle technikai szakértelemre nem lesz szükségük. Az oktatási tárca az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal közösen 10 ezer pedagógus informatikai továbbképzését kezdte meg, a Sulinet Expressznek köszönhetően pedig számítógépet vásárolhatnak a tanárok - tette hozzá a miniszter.

A magyar iskolák mintegy 140 ezer számítógépének nagy része elavult, összesen 30 ezer alkalmas a digitális tananyagok kezelésére. Magyar Bálint szerint az oktatásban olyan normatív támogatást kell bevezetni, amely a gépek lízingelésére vagy tartós bérlésére ad lehetőséget, így nem avulna el az iskolák gépparkja. Ennek rendszerét a jövő év elejére dolgozzák ki, a szakminiszter becslése szerint első körben legalább 60-80 ezer számítógépnek kellene az iskolákba kerülnie.

Idén szeptemberre a hozzájuk tartozó feladattárakkal együtt elkészülnek a Sulinet Digitális Tudásbázis első tananyagai 7-12. osztályos diákoknak. A digitális tananyagok már a paradigmaváltás jegyében születnek, vagyis a diákok bővített, audiovizuális elemekkel is kiegészülő tudásbázist használhatnak majd, amelyek a csapatmunkára, a projektalapú tervezésre is felkészítenek. A miniszter arra számít, hogy a különböző intézkedések - az eszközellátottság növelése, a tanárképzés, a digitális tananyagok, a multimédiás oktatási eszközök elterjedése - 2006-ra minőségi ugrást okoz az oktatásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tévéműsor:

a Százszorszép

Győr. Szombaton este 6 órakor új műsor indul a Győr TV-n Százszorszép címmel. Az első adás… Tovább olvasom