Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Készül a magyar fizetések térképe, a bérbarométer

Hamarosan bárki béradatbázisban ellenőrizheti, hogy a vele azonos végzettségűekhez, beosztásúakhoz képest átlag alatti vagy feletti fizetést kap. Ehhez az kell, hogy minél többen kitöltsék az anonim adatgyűjtő kérdőívet.
Hazánkban is készül az e-bérbarométer, az internetes honlap, amelyen bárki megtudhatja, hogy az övével megegyező végzettséggel, beosztásban az ország más részeiben mennyit lehet keresni. Azt is, mire jó a képesítése külföldön, ugyanis a holland kezdeményezéshez a világ számos országa csatlakozott. A magyar adatbázis létrehozásában a legnagyobb szakszervezeti konföderáció, az MSZOSZ közreműködik, partnereivel együtt 16 millió forint pályázati támogatást kapott. Megyei képviselet-vezetője, Németh Kálmán azt igyekszik elérni, hogy minél többféle szakterület dolgozói kitöltsék a kérdőívet. Ezt eddig papíron mintegy kétszázan megtették, de interneten is mód van rá (www.berbarometer.hu). Mintegy húsz percig tart és nevet nem kér. A bér mellett az egyéb juttatásokra, a munkakörülményekre is rákérdez. Az összehasonlítások ugyanis érveket adhatnak a béralkukhoz, de Németh szerint mindig lesznek területi különbségek, ugyanazért a mun káért a fővárosban többet adnak, mint vidéken. Régiónk viszont e szempontból nem panaszkodhat.
– Kiderül a barométerből, hogy végzettség alapján az Európai Unióban hol kapható a legnagyobb fizetés és a munkavállaló oda mehet, ha a munkaerő szabad áramlásának elve számunkra is teljessé válik. Emellett a pályaválasztókat is segítheti a döntésben, az álláskeresőket a „Mennyi bért szeretne?” kérdésre felkészülésben – nyilatkozta az érdekvédő és hozzátette: aki eddig kitöltötte a kérdőívet, mindenki kevesellte a saját fizetését.
– Azt adatbázis nélkül is tudom, hogy a járműiparhoz képest szakmámban a gépipar területén elmaradnak a keresetek. Remélem, hogy a készülő összesítés felhívja arra a figyelmet, hogy mekkorák a bérek közt Európában a távolságok – mondta el Rónaszéki István hőkezelő. A mezőgazdasági kereskedelemben dolgozó Csere Sándorné – aki szintén kitöltötte az űrlapot – úgy véli, az információgyűjtés önmagában kevés. Fontos, hogy azok alapján elemzések készüljenek, amelyek eljutnak azokhoz, akik tenni tudnak a bérek kiegyenlítéséért.

Keresetek közti európai különbségek

Európában csökkennek a fizetések közötti különbségek, a gazdagabb államok alkalmazkodtak a bérversenyhez, a szegényebbekben a gazdasági növekedés, a tőkebeáramlás miatt nőttek a keresetek. De az unióban a nők még mindig 15 százalékkal kevesebbet keresnek férfi kollégáiknál. A magyar bérek a kontinenslistán a 31. helyen állnak, Horvátországot követve, az első három: Dánia, Svájc és Norvégia. A havi bruttó bérek tekintetében hazánkban a budapestiek állnak a legjobban és a somogyiak a legrosszabbul. Az IT-szakterületen már létezik a bérbarométerhez hasonló kalkulátor, összegzése szerint az informatikusok nettó átlagbére 226 ezer forint.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár az új országgyűléstől?

Tovább olvasom