Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Készül a laktanyamúzeum

Muzeológusokból és történészekből álló országos ad hoc bizottság alakul a mosonmagyaróvári ’56-os múzeum és dokumentációs központ megvalósítására. Szentkuti Károly alpolgármester-múzeumigazgató szerint 2008. október 26-án megnyílhat a vidék ’56-ját bemutató emlékhely.
Amint arról már több ízben beszámoltunk, a Kisalföld kezdeményezése nyomán emlékhely és dokumentációs központ létrehozásáról határozott Mosonmagyaróvár önkormányzata az ipartelepi volt ávóslaktanya egy részében. Ezt az épületszárnyat, melynek ablakaiból a sortűz eldördült, a Belügyminisztérium már a város rendelkezésére bocsátotta. A napokban Szentkuti Károly alpolgármester, a Hansági Múzeum igazgatója Szolnokon, a magyar muzeológus-történészek konferenciáján bemutatta a mosonmagyaróvári ’56-os emlékkiállítás terveit.
A konferencia legfőbb tanulsága, hogy rengeteg forrás áll rendelkezésre a különböző gyűjteményekben. Különösen sok a feldolgozatlan és publikálatlan fotó.

Felmerült, hogy jó lenne ezeket egy helyre összegyűjteni.
A mosonmagyaróvári elképzelést kedvezően fogadta a szakma.
– Meggyőztem a történész-muzeológus kollégáimat arról, hogy ez egy támogatásra érdemes elképzelés – mondta Szentkuti Károly. – Előadásomban a nemzetközi és országos jellegre fektettem a hangsúlyt. Meggyőződésem, hogy csak akkor szabad kiállítást létesíteni a volt határőrlaktanyában, ha az országos jelentőséget kap, s a mosonmagyaróvári eseményeken túl bemutatja a „vidék forradalmait", s az itt létesítendő dokumentációs központban egy helyen összegyűjtjük ezen forrásokat. Csakis látványos, izgalmas és egyedi kiállítást szabad megvalósítani. Hangsúlyoztam azt is, hogy ez egy kulturális városfejlesztési projekt, amely az ipartelep és Mosonmagyaróvár, sőt, Magyarország kulturális vonzerejét hivatott fellendíteni. Tehát az országos és nemzetközi vonatkozások, valamint az egyedi kulturális és tudományos kínálat a sarokpontjai a laktanyamúzeum létesítésének – fogalmazott az alpolgármester.
Hozzátette: a konferencián arról is döntöttek, hogy rövidesen egy 3–4 tagú szakmai ad hoc bizottság alakul, melyet Pintér János, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese vezet. Tagja lehet Jalsovszy Katalin, a Nemzeti Múzeum fényképtárának vezetője és Kajos Imre, az esztergomi Vízügyi Múzeum főigazgatója is. Ez a team a szakmai együttműködésen túl segít abban is, hogy a kiállítás létrehozása országos szintre emelkedjék.
Szentkuti Károly szerint idén, az ötvenedik évfordulóra nem valósulhat meg az elképzelés. Egyrészt mert az anyagiak nem állnak rendelkezésre: legkevesebb 100 millió forint kell e célra. Másrészt egy országos kiállítás muzeológiai, építészeti kidolgozása, létrehozása legalább két évet vesz igénybe. Ha tehát a pénz rendelkezésre áll, legelőbb 2008. október 26-án avatható fel az emlékkiállítás és dokumentációs központ. Az előkészületek a város támogatásával természetesen folynak. Ezen a héten elkészülnek az építészeti tervvázlatok, a szakmai koncepció már megvan. Ezek alapján pályáznak a kormányzatnál.
– Nagyon bízom abban, hogy az ország költségvetésének nehéz helyzete ellenére a 2007-es büdzsében már támogatott fejezetként szerepel a mosonmagyaróvári ’56-os emlékkiállítás és dokumentációs központ. Ehhez szükség van minden politikai és közéleti szereplő segítségére is – tette hozzá az alpolgármester.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraéledt a futballélet a Kühne-pályán

Öt évvel azután, hogy megszűnt a Mofém–Kühne labdarúgócsapata, most Mosonmagyaróvári Ifjúsági… Tovább olvasom