Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Keressük meg

az értékeket!

„ Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!” (Mk. 9/7.)

A csodálatos Tábor hegyi jelenet végén – melyet az evangéliumok Jézus színeváltozásaként emlegetnek – hangzik el az égből az idézett isteni szózat. A három tanítvány, Péter, Jakab és János rendkívüli látomásnak és kinyilatkoztatásnak lehettek tanúi. (Vö. Mk. 9/2–8.) A „hang” eloszlatott bennük minden kétséget és egyértelművé tette az addigi sejtést: Mesterük valóban Isten Fia, s a világ annyi önjelölt tanítója, királya, hadvezére és politikusa közt ő az, akit követniük kell, akire érdemes hallgatni, odafigyelni.
Talán soha ilyen égetően nem merült fel még a kérdés, mint éppen napjainkban: kire figyeljünk, kire hallgassunk? Ezernyi ígéret, hangzatos propaganda, megannyi (látszat)gesztus. A nagy kérdés: vajon melyik mögött van több tartalom? (Mert azt azért mindenki tudja – már korábbról megtapasztalhatta –, naiv az az ember, aki kampányidőszakban minden politikusi kijelentést készpénznek vesz.)
Jézusnak nem kellett külön arra figyelnie, hogy meggyőző legyen, hiszen ő életének minden egyes pillanatában – akár a názáreti ácsműhelyben, akár a kafarnaumi zsinagógában, Jerikó főterén vagy éppen a jeruzsálemi templomban – kikezdhetetlen hitelességgel tevékenykedett. Mindig bizton számíthatott a „felülről” jövő megerősítésre.
Hol vannak ma már azok a Tábor hegyi pillanatok, melyek megerősítették, melyek kiemelték kicsit az embert a hétköznapok taposómalmából, hogy megóvják a szürkeségtől, közömbösségtől? – sóhajt fel talán időnként a hívő lélek is.
Ma is megtapasztalható a Tábor hegyi kegyelmi pillanat, igaz, nem biztos, hogy olyan egyértelműen. Valóságos hangzavar vesz bennünket körül, már-már tökéletes az elterelő „hadművelet”, így aztán nem kevés fáradságot, odafigyelést igényel, hogy meghalljuk azt a hangot, mely nem csupán szórakoztatni, figyelmet elterelni, „beetetni” akar, hanem valóban értéket közvetít; nemcsak a testiségre, hanem szellemi-lelki nemesítésre (is) törekedik.
Vajon mi kire hallgatunk? Milyen hangot követünk életünk vezérelveként? Jézus minket is maga mellé akar emelni a Tábor hegy magasába. Kicsit ki akar zökkenteni bennünket a mindent kikezdő, elfakító megszokásból, hogy visszatérve életünk megszokott ritmusába is képesek legyünk a szívünkben megtapasztalt boldogító reménységet sugározni családunk tagjai, embertársaink felé...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részt vesz a március 15-i ünnepségeken?

Tovább olvasom