Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Kereskedelmi hajót lőtt ki a Hezbollah a libanoni partoknál

Külföldi - feltehetően egyiptomi - kereskedelmi hajót talált el egy rakéta ugyanabban a térségben, ahol egy izraeli hadihajót is támadás ért péntek este a libanoni partoknál - közölte az izraeli hadsereg. A támadás elkövetését a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezet vállalta.
Péntek este találat ért egy izraeli hadihajót a libanoni partok közelében, Bejrút magasságában, amely kigyulladt. A támadás elkövetését a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezet vállalta. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint négy izraeli katona a támadás után eltűnt. A katonák eltűnéséről szóló hírt szombat hajnalban az izraeli hadsereg szóvivője is megerősítette. A hadsereg megkezdte az eltűnt katonák felkutatását. Egyelőre nem tudni, hogy a hadihajót rakétatámadás érte, vagy - mint ahogyan a Háárec izraeli napilap internetes kiadása írta - robbanószerekkel megrakott robotrepülőgép csapódott be rá. "Minden lehetséges feltételezést kivizsgálunk" - mondta a szóvivő. A súlyosan megrongálódott hajót, amelyet a libanoni partoktól 16 kilométerre ért találat, az izraeli Haifába vontatták.

A szóvivő azt is közölte, hogy az izraeli hadihajók elleni támadás alatt rakétatalálat ért egy külföldi - feltehetően egyiptomi zászló alatt hajózó - kereskedelmi hajót is, amely kigyulladt. A fedélzetén tartózkodókat egy segítségükre siető hajóval kimentették. A szóvivő nem tudta megmondani, megsebesült-e valaki a hajón.

Az izraeli hadsereg péntek este folytatta a libanoni célpontok ellen szerdán megkezdett támadásokat. Izraeli vadászbombázók ismét támadták a Bejrútból Dél-Libanonba vezető autópályán a Darmur folyón átvezető hidat, amelyet szerdán már leromboltak, és azóta a libanoni hadsereg részlegesen helyreállított - közölte a libanoni rendőrség. A hídon a támadás idején két járműben tartózkodó tizenhét utas megsebesült, kórházba szállították őket.

Öt polgári személy - közöttük két szíriai munkás - halt meg és nyolcan megsebesültek pénteken az izraeli hadsereg támadása következtében Dél-Libanonban - közölték kórházi illetékesek és a rendőrség.

Az izraeli vadászbombázók és helikopterek rendőrségi források szerint pénteken 77 légitámadást hajtottak végre Dél-Libanonban, elsősorban Szúr kikötővárosban és a tőle keletre fekvő Bint-Dzsbeil térségében. Két izraeli rakéta csapódott be Szúr egyik kórházától nem egészen száz méterre, egy kertben, pánikot okozva a betegek és a környék lakói körében. Az izraeli rendőrség szombatra virradóra egy gázpalacktöltő-állomást is bombázott a Szúrtól délre fekvő Rasz-al-Ain faluban, a lángokat kilométerekről látni lehetett - közölte a rendőrség.

Az amerikai külügyminisztérium és a Pentagon helyi idő szerint péntek este közölte, hogy figyelemmel kísérik a libanoni helyzetet arra a esetre, ha sürgősen ki kellene menekíteni az ott tartózkodó amerikai állampolgárokat. A külügyminisztérium üzenetet küldött a Libanonban tartózkodó 25 ezer amerikai állampolgárnak, közölve, hogy a tárca többféle tervet dolgoz ki a helyzet alakulásától függően. A külügyminisztérium és a bejrúti amerikai nagykövetség dolgoznak azon, hogyan nyújtsanak segítséget a távozni kívánó amerikai állampolgároknak - közölte a tárca, amely szerint egyelőre nincsen érvényben kimenekítési terv. A Pentagon szükség esetén szintén kész segítséget nyújtani a kimenekítéshez - közölte Mark Ballesteron pentagoni illetékes.

Előzőleg a ciprusi kormány pénteken jelentette be, hogy az Európai Unióval egyeztetve kész a Libanonban rekedt európaiak esetleges tömeges kimenekítésében részt venni.

Pénteken több arab városban - így Kuvaitvárosban, Bagdadban és Ammánban tüntettek a Libanon elleni izraeli támadások és Washington közel-keleti politikája ellen tiltakozva.

A Baasz, a szíriai kormányzó párt vezetősége támogatásáról biztosította a Hezbollah libanoni síita szélsőséges szervezetet, amelynek vezetője, Szajjíd Haszan Naszrallah Izrael elleni nyílt háborúval fenyegetett péntek este. Naszrallah kilátásba helyezve, hogy a zsidó állam belső területeit is támadják majd.

A Hezbollah fegyveresei szerdán libanoni területről támadást intéztek egy izraeli határőrposzt ellen, három izraeli katonát megöltek, két másikat túszul ejtettek. Izrael válaszul légi és tengeri blokád alá helyezte Libanont, ahol az izraeli offenzíva során szombat hajnalig 66 polgári személy vesztette életét és 176-an sebesültek meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palacsintafesztivál

A rajkai Aranykárász kempingbe várják az érdeklődőket szombaton délután egy órától, ahol első ízben… Tovább olvasom