Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Keresik a Dél-Alföld legidősebb fáit

A Dél-Alföld legidősebb és legnagyobb fáit keresi a szegedi székhelyű Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület; a famatuzsálemek állapotának felmérésére diákok számára írt ki pályázatot a civil szervezet.

Az Égig érő fa programban részt vevő általános és középiskolás diákok, valamint felsőoktatási hallgatók feladata néhány fényképfelvételt készítése a faóriásokról, illetve egy-egy adatlap kitöltése.

A beérkezett pályázatok alapján az egyesület honlapján folyamatosan bemutatja a famatuzsálemeket. A Dél-alföld legöregebb fája a közelmúltig minden bizonnyal a bekeháti öreg nyár lehetett - mondta el az MTI-nek Bojtos Ferenc, az egyesület irodavezetője. A fa törzsének kerülete nyolc méter volt, kora pedig meghaladta a háromszáz évet.

Néhány éve egy téli vihar kidöntötte a fát, sarjai azonban állnak - ugyan ifjabbak, "csak" 150-200 évesek -, de méretük megközelíti az öregnyárét. A régió egy másik híres famatuzsáleme az Erkel-fa a gyulai várfürdő parkjában; a hagyomány szerint egykor ennek lombja alatt írta a zeneszerző a Bánk bánt.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem erdőmérnöki kara katasztert készített az ország legidősebb fáiról, ezért a civil szervezet most nem elsősorban az öreg erdei fákat keresi, inkább azokra az öreg gyümölcsfákra és parkokban álló díszfákra kíváncsiak, amelyeket még az 1800-as években ültettek, és amelyek kimaradtak a tudományos összeírásból. Az idős fák korát többféle módszerrel is meg lehet határozni - mondta el a természetvédelmi szakember.

A legegyszerűbb a törzsátmérő és a korona méretének összehasonlítása egy hasonló helyen élő, ismert korú egyedével. Ez a módszer azonban csak évtizedes pontosságú becslést ad. A fa "megszondázásával" pontos eredményt lehet kapni: ekkor a szakemberek fúróval mintát vesznek a fatörzsből, és megszámolják az évgyűrűket.

Ez a módszer sem használható azonban mindig, a Tisza árterében álló fűzfák például természetes módon belülről korhadnak, s esetükben mindig csupán a külső, néhány évtizednyi fatest marad meg - közölte Bojtos Ferenc.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kenó nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a december 26-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom