Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Drágább díjtétellel visszatér a kerékbilincs, és most már nemcsak a belvárosban, hanem Győr minden pontján alkalmazható lesz. Több bizottságon is „átment” az előterjesztés, így jövő héten a közgyűlés elé kerül a módosítás.
Az egy éve bevezetett kerékbilincs-rendelet fél évig hozta meg a városvezetés által várt/remélt eredményt: a belvárosban egy időre valóban látványosan csökkent a tilosban parkoló autók száma. Fél év után aztán minden visszatért a régi kerékvágásba – azzal, hogy előbb az autóelszállítás szűnt meg, majd pedig a kerékbilincselések száma csökkent. A város most újabb próbát tesz: ismét lesz kerékbilincs és elszállítás Győrben; a közterület-felügyelet, valamint a rendelet végrehajtásában közreműködő vállalkozó szabad(abb) kezet kap, a díjtételek magasabbak lesznek, s most már nemcsak a belvárosban, hanem mindenhol lehet büntetni. A város tehát bekeményített.

Önkritikus előterjesztés

Az eredeti előterjesztés – amelyet aztán a bizottsági vita során szerdán részint módosítottak – önkritikusan szól arról, hogy „lehetetlenné vált a 2005. augusztus 1-jével életbe lépő rendelet végrehajtása, a közreműködő vállalkozó ugyanis a ma már elavult díjtételek szerint nem volt hajlandó ellátni ezt a feladatot, a rendőrség pedig minden igyekezete ellenére kénytelen volt számlázási feladatokba bonyolódni, vagy az esetlegesen a vállalkozó részére meg nem fizetett díjazás miatt vitába keveredni”.

Törvényi kiskapuk

Gergely Zoltán belvárosi képviselő a településrendezési bizottság előtt annyi módosítást kért, hogy a kerékbilincselést válasszák el ettől, hiszen az még most is működik, és semmi köze sincs az elavult díjtételekhez. Mint várható volt, az a kitétel gerjesztette a legnagyobb vitát, miszerint a város egész területén alkalmazni lehet a kerékbilincset. Horváth László, Marcalváros II. képviselője, aki egyben a bizottság elnöke is, módosító javaslatban azt kérte volna, hogy a rendeletben sorolják fel tételesen, miért és hol lehet büntetni. Bár érthető volt, hogy ezt épp ő szorgalmazta – hiszen a lakótelepeken sokszor a lakók ha akarnak sem tudnak szabályosan parkolni, mert nincs elég hely –, de mégsem kapott többséget: 4:3 arányban leszavazták. A bizottság elfogadta viszont azt, hogy felkéri Győrt arra, próbálja országos szinten is tudatosítani, hogy a törvényi kiskapuk mellett szinte lehetetlen a büntetéseket behajtani. S arra is lett elegendő többség, hogy felkérjék a várost, a büntetés mellett próbálja megteremteni az elégséges parkolási feltételeket is Győrben.
Nézzük azért az „elavult díjtételeket”: az eredeti rendelet szerint, ha a tilosban parkoló autós 24 órán belül rendezte a számlát, akkor tízezer forint plusz áfát fizetett; ha két napig várt vele – tehát csak 48 órán belül kérte a bilincs leszerelését –, az már 15 ezer forint plusz áfába került. Újabb ötezer forintot (tehát 20 ezer forint plusz áfát) akkor fizetett, ha csak három nap után volt hajlandó a büntetést rendezni. Ha a járművet elszállították, akkor az alap kerékbilincs-büntetési díjat még további 10 ezer forint plusz áfával megtoldották. Most ezekhez az összegekhez 5 ezer forintot hozzátehettünk, tehát a legalacsonyabb díjtétel is 15 ezer forint plusz áfától kezdődik.

Egyszerűbb végrehajtás

Az emelésben állítólag szerepet játszik a sorozatos benzinár-emelkedés is: az eredeti díjszabás idejéhez képest ugyanis most 30 százalékkal magasabb a benzinköltség.
A büntetés végrehajtása jóval egyszerűbb lesz július 10-től, a rendeletmódosítás szerint ugyanis a gépjármű-elszállításról a közterület-felügyelő intézkedhet, s elég lesz erről a rendőrséget értesíteni, nem kell a rendőri jelenlét – ami eddig bonyolította a helyzetet. Az autósok jobb, ha tudják, ha a megállni vagy várakozni tilos táblánál, mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen vagy mondjuk kerékpárúton állnak meg vagy várakoznak, azonnal vihetik vagy kerékbilincselhetik a járművüket. Figyelem! Ott is büntetni fognak, ahol nincs kint külön kiegészítő tábla, de a KRESZ tiltja a parkolást.

Ismét lehet parkolni

A belvárosi parkolásban is lesz változás: ahogy a Kisalföld korábban megírta, visszaállítják a Jókai utca Zechmeister u. és Árpád út közötti szakaszán, valamint a Czuczor utca Bajcsy-Zsilinszky út és Árpád út közötti szakaszán a parkolókat. Az előterjesztést szintén Gergely Zoltán jegyzi.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó pont a motivációs levél

Tovább olvasom