Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Kérdezzen az állásinterjún

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Egy angol tanácsadó cég négyszáz európai vállalat HR-vezetőjét (személyzetisét) kérdezte meg egy felmérésében arról, milyen kérdéseket hallana szívesen a pályázóktól. A felmérésből kiderül, a pályázók ritkán kérdeznek, ráadásul gyakran azt, amit nem kellene...
Mennyi lesz a fizetésem? Hány órát kell dolgoznom? Hol lesz az irodám? - ezek a leggyakoribb kérdések az állásinterjún, amikor a pályázó visszakérdez. Márpedig ezek azok a kérdések, amitől az interjúztatók rögtön félreteszik a jelentkező anyagát, hiszen ezek nem az alkalmasságot támasztják alá. Az főleg visszatetsző, ha a pályázó már az első találkozáskor, netán már a telefonbeszélgetés során ilyen kérdésekkel indít. Ők gyorsan akarnak munkához jutni, s azzal nem is törődnek, alkalmasak-e a feladatra, illetve jól érzik-e majd magukat ezen a helyen.

A személyzetisek és a munkaerőt kereső főnökök az olyan kérdéseket kedvelik, mint a "milyen típusú kollégát keres?", "mit tudna mondani az állásról?" vagy "milyen a leendő munkaadóm vezetői stílusa?". Ezek azok a kérdések, amelyekre választ kapva a jelölt olyan információkhoz jut, amik ténylegesen segítik annak eldöntésében, alkalmas-e a meghirdetett állás betöltésére és jól fogja-e érezni magát új munkahelyén.
A Gordon Research nevű angol tanácsadó cég felméréséből azonban kiderül, a pályázók leginkább nem kérdeznek, ha mégis, akkor rosszul. Nem kérik el a munkaköri leírást, nem kérdeznek rá az előrelépési lehetőségekre, nem faggatóznak a vállalati kultúráról, sokszor még a munkakörülményekről sem. Nem kérdeznek rá arra, miért üresedett meg az állás (pedig a válaszból  sok minden kidrülhet!) és egyáltalán, mekkora a fluktuáció a cégnél.

Mindebből világosan kiderül: az állásinterjúkon érdemes a pályázónak is feltennie néhány kérdést. Ha okosan érdeklődünk és a megfelelő kérdések hangzanak el, nagyon jó benyomást tehetünk a személyzetisekre, a fejvadászokra és leendő főnökünkre.
A felmérésnek egyébként volt egy érdekessége is: a négyszáz megkérdezett HR-vezető 56 százaléka azt is bevallotta, bár nem általános a visszakérdezés, azért kaptak már olyan kérdést is, amitől még a szavuk is elakadt - a meglepetéstől.

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom