Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Kenyérfesztivál

Míg Orosházán Nemzetközi Kenyérfesztivált, Rákóczifalván pedig évről évre Aratófalatok ünnepét szerveznek, Győr vasárnap először adott otthont az Euroregionális Kenyérfesztiválnak a Veres-szakközépiskola területén.
A kiállítók nem mindennapi termékeket hoztak. Kattintson a képre >>
A megyei kereskedelmi és iparkamara, a Magyar Pékek Iparszövetsége, valamint a Veres Péter-szakközépiskola közös rendezvénye sajátos alkalmat jelentett a hazai pékszakma népszerűsítésére, a sütőipart érintő minőségbiztosítási és marketinggel kapcsolatos kérdések megvitatására. A köszöntőket követően karusszelbemutató és az alkalmi sátrak íncsiklandó kenyér- és süteménykínálata várta az érdeklődőket.

Míg a gyerekek az aszfalton csillogtathatták meg rajztudásukat, a nagyobbak a kenyérfesztiválhoz kapcsolódó konferencia témáiban mélyedhettek el. Dr. Nagy Frigyes nyugalmazott miniszter, címzetes egyetemi tanár például a minőségbiztosítás unióra vonatkozó kérdéseit vette nagyító alá, a hazai pékszakma uniós felkészülését pedig Váradi János, a Magyar Pékszövetség ügyvezető igazgatója.

Elmondta, hogy az utóbbi 50–100 évben megannyi változás érintette a szakmát. Az energia-áremelést, a búzaliszt prognosztizált, mintegy 20 százalékos áremelkedését azonban nem kommentálta, mert utóbbi egyelőre beláthatatlan következményekkel járhat.

– A kenyér a szociális háló része, így a pék a folyamat egyik tartópillére – szögezte le lapunk érdeklődésére Váradi János.

– Ezért a mindenkori ára nemcsak gazdasági, hanem politikai tényező is.
Tény, hogy a multik megjelenésével ellehetetlenült helyzetbe kerültek a kispékségek, a családi vállalkozások. Mivel az unióban ez a szakma a versenyszféra része, ezért a jövőben állami és pályázati támogatásra nem számíthatnak a pékek. Ez egyben annak a tisztulási folyamatnak a része, ami a tőkeerős, versenyképes cégek piacon maradásával s a többi megszűnésével zárul. Uniós csatlakozásunkat követően várhatóan kétfelé szakad a szakma: lesz egy ipari gyártásra berendezkedett nagyüzemi rendszer, a kis- és középvállalkozások pedig visszafejlődnek családi vállalkozássá.

A Veres-iskola pályáján felállított alkalmi sátrakban kenyér- és péksüteménycsodákkal kedveskedtek a látogatóknak. Érdekesség, hogy a Szemes Béla mérnök-kandidátus által készített kenyér a világűrt is megjárta, s azóta kuriózumnak számító kiállítási darab.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is Budapesti Búcsú a Városligetben

A szovjet csapatok kivonulása óta minden évben megrendezett Budapesti Búcsú idén június 28-29-én… Tovább olvasom