Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Kék fény: kivételezett a rendőrség a külföldi gyorshajtókkal

Magyarország - Eddig a magyar állampolgárok nem, csak a külföldiek nézhették meg a traffipax felvételét, ha gyorshajtáson kapja őket a rendőr. Az ORFK szerint a rendőrök gyenge nyelvtudása miatt kivételeztek.

Hátrányos megkülönböztetiést alkalmazott a rendőrség, amikor a gyorshajtásról készült felvételt a helyszíni bírságolás során csak a külföldiek nézhették meg, a magyaroktól megtagadják ezt a lehetőséget - közölte Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az ombudsman szerint ezzel megszegték a szabálysértésekről szóló törvényt, és sérül a tisztességes eljáráshoz való jog is, hiszen mindenkinek joga van megismerni az ellene szóló bizonyítékokat.

Akár tízszer többe kerülthetett a fotó

Az ombudsmanhoz forduló panaszost gyorshajtás miatt állították meg, de a két intézkedő rendőr közt vita támadt, hogy hány büntetőpont jár a kihágásért. Ezért a sofőr azt kérte, mutassák meg neki a felvételt, de a rendőrök ezt megtagadták. Arra hivatkoztak, hogy csak külföldi állampolgár nézheti meg, illetve a magyar állampolgár csak akkor, ha nem fogadja el a közölt adatot, és szabálysértési eljárás lesz az ügyből. Ekkor azonban már a helyszíni bírság tízszeresét is kiróhatják.

"Többször előfordult már, hogy a felvételt indokolatlanul törölték"

Szabó Máté vizsgálatában megállapította, hogy az Országos Rendőr Főkapitányság egy belső intézkedése szabályozza ezt az eljárást. E szerint a gyorshajtásról készített videofelvételt csak a külföldi elkövető tekintheti meg a helyszínen. Az országos rendőr-főkapitány Bencze József az ombudsman kérdésére előbb ezt azzal magyarázta, hogy számos problémát vet fel a képek bemutatása a helyszínen: a visszatekerés megnehezíti a rendőrök tevékenységének ellenőrzését, és többször előfordult már, hogy a felvételt indokolatlanul törölték. Probléma az is, hogy a járőrautóban elhelyezett kamera képeit csak a kocsiba beülve lehet megnézni, eközben nem lehet folytatni a sebességmérést.

Magyar rendőr nem beszélni angol vagy német

A főkapitány szerint a külföldiek azért nézhetik meg a felvételeket, mert a rendőröknek - nyelvismeret hiányában - nehézséget okoz a jogsértés elmagyarázása, amiben a képek segítenek. Az országgyűlési biztos szerint azonban a szabálysértési eljárásra vonatkozó jogszabályok egyértelműen rögzítik az eljárás alá vont személy jogait, így azt is, hogy joga van megismerni a hatóság bizonyítékait. Ezt a jogot az eljárás minden szakaszában biztosítani kell, tehát a helyszíni bírság kiszabásakor is.

Fordult a kocka meg az álláspont

Hogy igen, hogy nem, mindenesetre Bencze József csütörtök este felülbírálta álláspontját az MTV Híradójában, s megígérte: hamarosan biztosítja, hogy a magyar gyorshajtók is megtekintsék a sok esetben meglehetősen drága fotót.

Olvasóink írták

 • 17. ungi 2009. június 13. 10:58
  „Mindigatuti! Nem en vezettem, tehat nem engem igazoltattak! Akkor viszont beleszolni sem engednek, mert ez nem az en problemam! Csak azert szalltam ki az autobol, mert lattam, bunkoznak a ferjemmel, es a letekert ablaknal minden szot ertettem. Remelem igy vilagos, es ujra indithatja a kivert biztositeket!”
 • 16. pancser 2009. június 12. 16:42
  „Az 1.-hez! Nem vagyok jellemzően gyorshajtó. Most hogy olvasom, hogy 4 mpig kell mérni, hogy gyorshajtás legyen. Feltehetőleg a csornai rendőrök engem is jogtalanul bírságoltak, mert szinte biztos vagyok benne hogy a 4 mp nem volt meg, a GMV bejárata után gyorsulva. De megbüntettek 61 km-el mentem állítólag, ami igen rövid idő lehetett, hiszen szinte a gázfröccsel egyidőben azonnak észleletem a háromlábút és fékeztem. A dühítő az, hogy továbbmenve Szilsárkányban meg dudaszóval noszogatott gyorsabb haladásra a kamionos, aztán úgy húzott el mellettem, hogy az nem 30 volt, hanem legalább 70!”
 • 15. beleptem 2009. június 12. 16:02
  „Ja, ez tavaly történt az A2-esen. Mögöttünk jön nagy sebességgel egy Audi, én kb 130al megyel. letolni nem tud, mert külső sávban megyek, belsőbe még gyorsabban mennek. így azán kicsit rálépek a gázra, talán éppen elértem a 150et. Erre Audi kielőz, majd bejön elém és hátulján: "Polizei" .. Igaz 20 euróval megúsztam, de ez akkor is gerinctelenség.”
 • 14. beleptem 2009. június 12. 15:56
  „Ausztriában ugyanúgy megnézheted.
  Mellesleg a magyar gyorshajtóknak nem küldik a csekket, ha fix trafi fotóz le. Volt is a róla az egyik A hírportálon cikk.”
 • 13. Reális 2009. június 12. 14:17
  „Azért szállnak be a külföldiek a rendőrautóba ,,megnézni a felvételt",mert a magyar rendőr nem beszél idegen nyelvet, és ott teszi el az eltennivalót!”
 • 12. mindigatutit 2009. június 12. 13:49
  „még annyi,hogy lehet nekem volt szerencsém és még nem nagyon találkoztam bunkó rendőrrel,pedig már párszor igazoltattak.ha normálisan beszélek hozzájuk ,akkor ő sem fog parasztozni.szerintem..”
 • 11. MTT 2009. június 12. 11:39
  „Csak nézzünk körül a szomszéd országokba, lsd. az osztrák, olasz, vagy horvát rendőröket, ott nincs reklamáció, fizethetsz, aztán mehetsz a dolgodra. Vagy elismered a szabálysértés tényét, vagy feljelent, ami persze tetemesebb összeg, mint a helyszíni bírság. Ez nálunk is így van, ha a helyszínen kérsz csekket, olcsóbb lesz, mintha a feljelentés jön, legalább 15-20 ezer Ft-tal. Egyébként rendőreinkkel még magyarul sem lehet beszélni, mert nem mindegyikük alkalmas normális, emberi hangot használni. Tisztelet a kivételnek, mert azért közöttük is akad aki a földön jár, csak az a kevesebb.”
 • 10. piskóta 2009. június 12. 11:10
  „mert a magyart el lehet taposni. megszoktak a sünök. de nem lessz igy sokáig”
 • 9. mindigatutit 2009. június 12. 10:56
  „miért kellene tolmács?ne szórakozzunk már!!!a kedves 1-es hozzászóló pedig kiveri nálam a biztosítékot.egyszerűen nem értem ,ha tud magyarul mi a faxért hagyja szerencsétlenkedni a férjét.”
 • 8. Japo 2009. június 12. 10:28
  „Hát elég érdekes dolgok történnek!
  Pl. Én az autópályán közlekedtem és a trafihoz érve megelőzött egy osztrák autó kb. 160-al.Én 130-al mentem tudva,hogy ott a radar és a külső sávban mentem. Egy hónap múlva küldték nekem a büntetést,hogy legalább 160-al hajtottam ezért megbüntetnek. Kértem a fotót amit csak nagy huzavona után mutattak meg. Azon a következő volt látható, a pálya külső sávjában közlekedek és a pálya belső sávja meg LE VAN VÁGVA.Nincs meg azt pedig tudjuk,hogy az automata traffipaxok a pálya teljes szélességét fotózzák. Az történt,hogy egyszerüen levágták róla a bécsi rendszámu autót aki gyorsan hajtott és kiküldték nekem. Na ezt übereljétek!

  -- Ha valaki szeretne kötözködni a rendőrökkel, miután lakott
  területen belül gyorshajtás miatt bemérték:
  Íme a szükséges papírok listája, ami a rendőröknél kell, hogy legyen:
  LÉZERES-RADAR BEMÉRÉS esetén (hiteles forrásból):

  1. OMH bizonyítvány száma, időpontja, érvényessége.
  2. Akkreditált kalibráló laboratórium kalibrációs jegyző könyve,
  (vagy legalább másolata), ennek időpontja, száma, érvényessége.
  3.Akkreditálás tanúsítása a laboratórium részére a kalibráció elvégzésére.
  4. HIF engedély.
  5. Rádió engedély.
  6. Frekvencia kijelölési határozat, érvényesség frekvenciánként, típusonként külön-külön.
  7. Elektromágneses összeférhetetlenségnek megfelelőség tanúsítása (EMC radarelvű berendezéseknél).
  8. CE minőség tanúsítása, ennek magyar nyelvű hiteles fordítása.
  9. Lézerosztály tanúsítás
  10. Munkavédelmi vizsgálati jegyzőkönyv megfelelőségi tanúsítással.

  Ha mindezen papírok közül egy is hiányzik (általában a fele nincs meg),
  NEM használhatják a készüléket!!!
  ergo.......”
 • 7. Szilágyi_Zsolt 2009. június 12. 09:37
  „Ez sem hülyeség, amit jockey mond, sőt!”
 • 6. jockey 2009. június 12. 09:28
  „Szerintem könnyebb lenne odaadni a rendőröknek egy papírt, amelyen mondjuk öt nyelven szerepelne, hogy kedves hölgyem/uram, ön gyorsan hajtott X km/h sebességgel és ezért ennyi meg ennyi forintra büntetem nyugta ellenében a helyszínen. Ha ez nem felel meg, akkor eljárást kezdeményezünk. Értenének a szóból.”
 • 5. Szilágyi_Zsolt 2009. június 12. 09:16
  „Nem hiszem, hogy olyan egetverő nehézséget okozna néhány, angolul és németül v. franciául tudó tolmácsot alkalmaznia a rendőrségnek, akiket legalább azokhoz a traffipaxokhoz kiállíthatnának, ahol statisztikailag a leggyakrabban fordulnak elő a külföldiek. Addig, amíg a rendőrségen le nem zajlik egy olyan generációváltás, amely után a fiatalabbak már tudni fognak legalább egy idegen nyelvet, ez mindenképpen kifizetődő lenne. Főleg itt, a nyugati határszélen, itt rengeteg az osztrák, szlovák, miegymás. Persze, a képlethez az is hozzátartozik, hogy aki Magyarországra jön, és nem tud magyarul, az számoljon azzal, hogy ilyen esetben rácseszhet a nyelvi problémák miatt, mert unalmas, hogy mindig nekünk kell hasra esnünk a külföldiek előtt.”
 • 4. TeknőcErnő 2009. június 12. 09:09
  „Ahhoz képest, hogy nem beszélnek még magyarul sem rendesen - tisztelet a kivételnek - elég sokan felveszik a nyelvpótlékot. Amit persze nem nyelvtudásra, hanem ki tudja milyen módon megszerzett papírra fizetnek. Ha spórolni akarnának, az összes nyelvvizsgára pénzt kapó rendőrt újra kellene vizsgáztatni - független bizottság előtt - és mindjárt lenne pénz túlórára!
  Az pedig undorító - bár sajnos megszokott - hogy a magyart saját hazájában hátrányosan különböztetik meg!

  Ne feledjétek barátaim: Nincsen többé kopasz fej, csak seggig érő homlok!”
 • 3. Tmoha 2009. június 12. 09:00
  „A határ másik oldalán azért nem így működik! Pld.: Németországban sem beszél a rendőr magyarul, de ez nem akadályozza meg abban, hogy büntessen. Két lehetőség van, helyszínen fizetni 20-30, vagy több eurót, vagy feljelent. Nincs fotó vagy video mutogatás, nincs reklamálás, csak lehetőség a fizetésre. Valaki elhajt az ellenőrzőpont mellett a megengedett sebesség felettivel, azonnal utána mennek -a ki tudja honnan előkerülő gyors rendőrautók- és már lehet is fizetni, átadja a nyugtát, nincs apelláta!”
 • 2. 621 2009. június 12. 07:53
  „Az előbbi hozzászóló esete valóban felháborító, és a sajnos benne az, hogy több példa van ilyen, vagy hasonló "objektív" intézkedésére a rendőrségnek. Hozzátenném, hogy sokat vezetek, és abból is sokat az M1-en, ahol, láthatóan csak a külföldi rendszámuak nem félnek a beméréstől (letolnák az embert, 130-nál). Nem véletlenül, ugyan is az osztrák, román, bolgár szlovák autósok büntetlenül száguldozhatnak, nem tudják büntetik őket....”
 • 1. ungi 2009. június 12. 07:35
  „Nekem volt egy ilyen esetem a csornai rendörökkel. Ferjem vezetett, es allitolag gyorsan hajtott. Meg is birsagoltak. Mivel nem beszel magyarul, igy elkezdte elmagyarazni a rendörnek, hogy szeretne megnezni a felvetelt. Mert ugye van aki tudja, hogy legalabb 4 masodpercig kell a radarkeszüleket az autora iranyitani, hogy a gyorshajtas tenyleg gyorshajtas legyen. Mivel nem ertettek szot, igy megszolaltam en magyarul, es kertem, had nezzük meg a felvetelt. Na , kaptam is utanna mindent! En egy nyugodt ember vagyok, de ha bunkoznak velem, akkor en is megvaltozom. Amit az a rendör megengedett maganak az felhaborito volt. Igaz, megmutatta a felvetelt, ami kereken 2 masodpercig tartott, de mikor ezert reklamaltam, hat nem eppen udvariasan közölte velem, hogy mit akarok en itt, jobb,ha ilyen emberek mint en elhagyjak az orszagot, meg menjek es vitatkozzak az osztrak rendörökkel. De elhangzott a szajabol az is, hogy menjek az anyam p.....Mikor ezekutan a szolgalati szamat kertem, meg mergesebb lett, es elt azon jogaval, hogy a központtol megkerdezte, hogy esetleg a ferjemnek nincs -e olyan büntetese, amit nem fizetett be, mert akkor ugye elöallithatna. Pechje volt, mert ilyene nem volt. Amig ott alltunk, en figyeltem a radarkeszüleket, es volt, amelyik autos gyorsabban ment, mint mi. Erre felhivtam a figyelmet, mire meg mergesebb lett, es azt mondta, nem tudja megallitani a masikat, mert velünk foglalkozik. Az erdekes csak az volt, hogy rajtunk kivül meg egy osztrak rendszamu auto allt ott, a büntetesere varva.Erröl ennyit! Tanulhatnak meg böven a "REND" örei.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset Horvátzsidány és Kőszeg között

- Egy ember súlyosan, kettő pedig könnyebben megsérült, amikor csütörtök délután két… Tovább olvasom