Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Kedvező felvásárlási árra számítanak

Bár a pontos felvásárlási adatok még képlékenyek, az aratás előtt egy hónappal állítható: a tavalyihoz képest jelentősen magasabb árat kapnak idén a terményükért a gazdák.
Az idei időjárás eddig kísértetiesen hasonlít az elmúlt évihez. A mostani május vége, június eleje hűvös és csapadékos. Ez intő jel lehet a gazdáknak, ugyanis tavaly az elmúlt húsz év talán legrosszabb szezonját tudhatták maguk mögött. A kereskedők és a szakemberek viszont bizakodóak, állítják: a tavalyinál magasabb árat adnak majd a gabonáért.

Egy hónap az aratásig

– Olyan még egyszer nem fordulhat elő, mint ami tavaly – jelenti ki Csordás S. Tibor, a Pannonmill rt. vezérigazgatója. – Az már most látszik, hogy a felvásárlási árak jóval nagyobbak, mint 2005-ben. Konkrét árat jelenleg nehéz mondani, hiszen még jó egy hónap van hátra az aratásig. Az viszont bizonyos, hogy a gazdáknak a párás idő miatt pótlólagos növényvédelmet is el kellett végezniük, ami megdrágítja az előállítási árat.

Kritikus időszak következik

Mitnyik János, a nagycenki Unser Lagerhaus vezetője érdeklődésünkre elmondta, a gazdák előtt tehát kritikus egy hónap áll, ám ha ezt megússzák, még mindig hátráltató tényező, ha a betakarítás ideje alatt is esik majd az eső. Pontos árat akkor lehet majd mondani, ha beérkezik az első gabonaszállítmány.
A legfrissebb információk szerint az első osztályú búza tonnája 23–24 ezer forint körül várható, az árpáé pedig 20 ezer. A repce tonnája viszont eléri az 55–56 ezer forintot is. Az olajos növény esetében némi csökkenés várható, ugyanis az előzetes kilátások szerint rendkívül jó terméshozam ígérkezik. Ezek az árak kizárólag tájékoztató jellegűek. Tavaly nyár elején is hasonló árak voltak kialakulóban, ám az aratás közbeni minőségromlás lenyomta az átvételi árakat.

Idén is lesz gabonaintervenció

A gazdáknak idén is lesz lehetőségük a terményt az intervenció keretében felvásároltatni. A feltételek és az árak azonosak a tavalyival, azaz egy tonna gabonáért 101,34 euró jár majd a termelőknek. Ehhez viszont szükséges, hogy a termény minősége elérje az intervenciós kritériumokat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holland győzelem a szerbek ellen

Hollandia szokásos labdatartó játékát kiválóan játszva gyors szélsőinek köszönhetően legyőzte a… Tovább olvasom