Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Kecsketenyésztők új esélye

Kiaknázatlan lehetőségeket rejtő piacok nyílnak meg az uniós csatlakozással a kecsketenyésztők előtt, ám nem biztos, hogy a tartók azokat ki tudják használni. Először is állataik regisztráltatását kellene elintézniük.
A kecsketenyésztők elsődleges feladata, hogy az uniós csatlakozás előtt regisztráltassák állatállományukat. Azért fontos ismerni a pontos számokat, mert a gazdák csak így kaphatnak támogatást az Európai Uniótól – hangzott el nemrég az országos kecsketenyésztési találkozón. Az eddigi hiányos regisztráció miatt a kecsketenyésztési ágazat ugyanis nem kapott önálló kvótát az

uniótól, azt a juhtenyésztőknek meghatározott kvótából tölthetik fel egyelőre. Pedig a szakemberek szerint kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a kecsketenyésztésben, hiszen az állat tejéből készült termékekre szinte korlátlan piacot lehet találni az unió országaiban.

Uniós támogatást kaphatnak

Megyénkben a kecsketartást a szórványtenyészet jellemzi, tudtuk meg Modok Jenőtől. A megyei agrárkamara titkára azt az információt is megerősítette, hogy a strucctartásnál is nagyobb szakértelmet kívánó ágazat az EU-tól támogatást kaphat. Az értékesítési esélyek növelése azonban a csatlakozással megnyíló lehetőség ellenére sem egyszerű szerinte, mert a piac a feldolgozott, minősített termékeket keresi. A gazdáknak különböző beruházásokkal a tenyészetek mellett olyan üzemeket kellene létrehozniuk, amelyekben piacképes, jól csomagolt, jó minőségű áruféleségeket állíthatnak elő. A titkár szerint ezért sem kérdéses, hogy megéri regisztráltatniuk magukat, különben nem tudnak talpon maradni.

Egyelőre megéri

A gyirmóti Csapó István több mint hat éve foglalkozik kecskékkel, eleinte csak néhányat tartott, ma már 120 egyed legel a háza mögötti réten. Az állatok húsát, tejét is el tudja adni, utóbbi értékesebb, mint a tehéntej. Egyelőre megéri kecskét tartania, a csatlakozás után nagyobb támogatást remél. A regisztráció iránt viszont vegyes érzéseket táplál, már csak azért is, mert az egyedi nyilvántartáson alapuló állatazonosító rendszer, az ENAR nem ingyenes. Úgy véli, nem a támogatás jelenti a megoldást, az lenne a legjobb, ha olyan áron vennék meg termékeit, hogy nem szorulna segítségre.
A hazai kecsketenyésztésre ma még a kisszámú állattartás jellemző: körülbelül százezer állatot gondoz mintegy hatezer tenyésztő. Megyénkben mintegy háromezer kecskét tartanak számon. Jelenleg hétfajta kecskét tenyésztenek Magyarországon, de ez a szám a szakemberek szerint az uniós csatlakozás után növekedni fog. A juhágazat mintegy egymillió egyeddel számol és ott a nyájtartás jellemző.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Residence Copai (Marilleva - Folgardia)

Tovább olvasom