Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Kávéval a májrák ellen

A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a májrák kockázatát – mutatták ki európai és japán kutatók.

A kismértékű vagy mérsékelt kávéfogyasztás (háromnál kevesebb csészényi naponta) esetén a kockázat csökkenése átlagosan 30 százalék. Ezzel szemben a nagymértékű kávéfogyasztás, azaz naponta 3 csészénél több, 55 százalékos kockázatcsökkenést eredményez. (Más kérdés, hogy a túlzott kávéfogyasztás a szervezetben más károkat okoz...) A kutatást eredményét az a tény is alátámasztja, hogy mind a dél-európai, mind a japán vizsgálatok a kockázatcsökkenést igazolták, pedig Dél-Európában a kávézás rendkívül elterjedt szokás, ezzel szemben Japánban jóval kevesebben és ritkábban hódolnak e szenvedélynek. Nem ez a fekete ital egyetlen jótékony hatása: nemrég arról számoltak be japán kutatók, hogy napi 2–3 három csésze kávé elfogyasztása felére csökkenti a vastagbélrák kockázatát a nőknél.

Hogy mi az összefüggés a kávéfogyasztás és a májrák kockázatának csökkenése között, még további kutatásra vár. Egyelőre csak annyit tudni az állatkísérletek alapján, hogy bizonyos összetevők a kávéban azokat a káros enzimeket blokkolják, amelyek közrejátszanak a májrák kialakulásában.

A májrák miatti halálesetek a harmadik helyen állnak a daganatos halálozási okok között a világon a tüdő- és a gyomorrák mögött. Ez azt jelenti, hogy 2002-ben 600 ezren haltak meg májrákban a földön.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngondoskodási stratégiák a nyugdíjra gondolva

Egyre népszerűbbek az egész élettartamra vonatkozó összetettebb befektetési stratégiák – a… Tovább olvasom