Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Kártérítés a a Vir szigetén lebontott házak tulajdonosainak?

Kártérítésre számít a Vir szigeti magyar panaszosokat képviselő ügyvéd. A jogász jogszerűtlennek tartja a házak elbontását.
Zoran Randjelovic eszéki ügyvéd kedden az MTI-nek elmondta: a kereseteket két, száz százalékban magyar tulajdonú horvátországi kft., a Barakuda, és a Centar za Nekretnine (Ingatlanközpont), illetve három magyar állampolgárságú magánszemély nyújtotta be, és mind az öt felperest ő képviseli. Mind az öt beadványt más-más bíró tárgyalja, de egymással egyeztetve - tette hozzá.

Az adriai-tengeri Vir szigetén a horvát hatóságok szabálytalan építésre hivatkozva 50 házat ítéltek lebontásra, amelyek közül 18 volt magyar tulajdonban. A magyar tulajdonú házak lebontását már befejezték. A házbontások miatt magyarok összesen öt keresetet nyújtottak be a zárai (Zadar) bíróságon, és ezek tárgyalása hétfőn megkezdődött. A felperesek azt kérik a bíróságtól, hogy nyilvánítsa törvénytelennek a bontásokat, és állítassa le a szigeten a további rombolást.
A nagyításhoz kattintson a képre

Mint a jogász mondta, a hatóságok azon az alapon bontották le a házakat, hogy azoknak nem volt építési engedélyük, és mert építési tilalmi övezetben létesültek. A tilalom 2004 szeptembere óta a tengerpart 70 méter széles sávjára vonatkozik. A felperesek arra alapozzák beadványukat, hogy egyrészt a szigeten az építési engedélyek ügye a horvát állami és az önkormányzati hatóságok hibája miatt rendezetlen - Vir szigetnek több évtized óta nincs rendezési terve -, másrészt amikor a szóban forgó házak épültek - 2002-2004-ben - akkor még 21 méter széles part menti építési tilalom volt érvényben, amelyet be is tartottak. Randjelovic szerint az ingatlanszerzéskor mind az öt felperesnek volt horvátországi ingatlanvásárlási engedélye, a három magánszemélynek a zágrábi külügyminisztériumtól.

Az ügyvéd mindenképpen jogszerűtlennek tartja a házak lerombolását, mert szerinte az utólag megalkotott szabályozás nem érvényesíthető visszamenőlegesen, és mert a hatóságok szerinte már a házak építésének kezdetén közbeléphettek volna, de ezt elmulasztották. A perekben kártérítés megítélésére számít, azt azonban - mint mondta - nem lehet tudni, hogy a horvát államot kötelezik-e az ingatlanok teljes értékének megtérítésére, vagy csak egy kisebb összeg megfizetésére. Arra számít, hogy a perek a héten lezárulnak.

Marijan Bitanga, a Zára megyei bíróság elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a magyar panaszok ügyében néhány napon belül születik döntés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél külföldön turistaként?

Tovább olvasom