Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Karriertanácsok: Kategórián túl

A hátrány is lehet előny. Röviden ezt üzenem annak a kedves olvasónak, aki levelében arról panaszkodik, hogy középfokú végzettségével, speciális tudásával nehezen talál munkát. A mérnöki feladatokhoz nincs diplomája, a fizikai munkaerőnél viszont sokkal több a tudása.

"Amerikai gyártmányú mezőgazdasági gépeket javítok. Ehhez szükség van nyelvismeretre, számítógépes ismeretekre és természetesen folyamatosan képeznem kell magam, hogy lépést tartsak a fejlődő technikával. Úgy tapasztalom, (természetesen lehet, hogy ebben nem ért egyet velem), hogy nem vagyunk túl sokan sem az iparban, sem egyéb területen, akik rendelkezünk a fenti ismeretekkel, és emellett hajlandók akár vasárnap is munkásruhát venni és bebújni valamilyen gépbe. Ennek ellenére megdöbbenve tapasztalom, hogy az álláshirdetésekben szinte nincs nekem való kategória. A regisztrációs lapokon, műszaki vonalon mérnöki munka (ide nem írhatok mert nincs diplomám) és fizikai munka van. A fizikai munkánál pedig nincs különbség a lapátoló, (nem akarom őket leszólni) és a kissé magasabban kvalifikált munkaerő között" - írja levelében olvasónk.

Nagyrészt egyet is értek a leírtakkal, a pályáztatók többsége valóban vagy felsőfokú végzettségű vagy fizikai munkaerőt keres. Akad azonban - nem is ritkán - olyan álláshirdetés, ami éppen a speciális tudást és tapasztalatot célozza meg. A jelenlegi tendencia azt mutatja, hogy a mérnökök (különösen a gépészek) és a fizikai munkaerők gyorsan találnak maguknak munkát. Ám ha valahol tapasztalt "szakira" van szükség, ott néha elkél a segítség. Ezért elsősorban azt tanácsolom olvasónknak (és most nem csak hazabeszélek), hogy regisztráljon nagyobb munkaerő adatbázisokban, a fejvadász cégekhez ugyanis gyakran érkeznek éppen ilyen speciális megrendelések.

Régiónkban is gyakran keresnek gépbeállító, műszerész, műszakvezető munkatársakat. Ezek a munkakörök középfokú végzettséghez kötöttek, s tapasztalatom szerint a pályáztatók nem is akarják ezeket az álláshelyeket diplomásokkal betölteni. Az ilyen állásoknál előny a középfokú végzettség, újabb jó pont a nyelvismeret és szinte felülmúlhatatlanná teszi a tapasztalat. A látszólagos hátrányból tehát előnyt kovácsolhat, ha a megfelelő ajtón kopogtat. Ahhoz pedig, hogy a megfelelő ajtót megtalálja, ma már könnyen kérhet segítséget.

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!


 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harry herceg nélkül indult Irakba a szakasza

Parancsnoka, Harry herceg nélkül indult iraki bevetésre a brit hadsereg egyik elitalakulatának az a… Tovább olvasom