Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Karikatúra-album Kaján Tibortól

Hiánypótló tankönyvnek is szánják Kaján Tibor karikaturista "Karikatúra a betűtengerben" című új kötetét.
Hiánypótló tankönyvnek is szánják Kaján Tibor karikaturista "Karikatúra a betűtengerben" című új kötetét.

A könyv Martin József újságíró és Kaján Tibor karikatúrista  beszélgetései mellett kultúrtörténeti és műfaji ismeretet is ad a karikatúra műfajáról, amelyet a szerzők szerint méltatlanul elhanyagolnak, továbbá tartalmaz néhány eddig meg nem jelent Kaján-karikatúrát is. 

A könyvmegírásához azért fogtak hozzá, mert méltánytalannak tartották, hogy nincs magyar sajtó-műfajtörténeti kiadvány a karikatúráról. 
A könyvben az Aranytollas, Pulitzer-emlékdíjas, Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett Kaján Tibor interjúkban mesél tapasztalatairól, a műfaj régi és mostani helyzetéről, és önálló fejezetekben hoz példákat a karikatúra műfaji kategóriáira.  

Kaján Tibor
A könyv érdekessége, hogy a karikatúra műfajának történetéről szóló beszélgetések mellett felhozza néhány világhírű művész, köztük Leonardo da Vinci, Jean Effel és Saul Steinberg rajzait is. 

A kötetet tankönyvnek is szánják; a Karikatúra a betűtengerben című kötetet elküldik a médiaoktatással foglalkozó hazai intézményeknek, abban bízva, hogy a diákok tanulnak belőle.  

"Egészségileg nem érzem túl jól magam, talán a rajzasztal mellet   vagyok a legjobban. Mondhatom, mára ez lett a fő tartózkodási helyem" - mondta Kaján Tibor a bemutatót követően. A 84 éves művész hozzátette: majdnem minden nap rajzol, követi a világ eseményeit, és több megrendelésnek tesz eleget.  
"Egyfajta dühös szándék vezérelt a munkámban, leginkább azért, mert a karikatúrát sehol nem jegyzik idehaza" - indokolta a kiadvány elkészítését. Elmondta: nem tud megnevezni olyan mai magyar karikatúristát, aki neki tetszene. "Hiányzik az önálló gondolat a   munkáikból, többnyire hozott témához illusztrációkat készítenek, holott a karikatúra nem erről szól" - vélekedett a művész, akinek a Karikatúra a betűtengerben című könyvet megelőzően már tizenegy karikatúra-kötete jelent meg. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Monarch lepkék: a természet csodái

A monarch lepkék minden ősszel útra kelnek Kanada déli vidékeiről, illetve az USA északi… Tovább olvasom