Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 11°C Még több cikk.

Karcsúsodik a foglalkoztatottak létszáma

A három és fél százalékos álláskereső-mutató mellett körkérdésünk során kevés munkahelyet találtunk Csornán. A nagyobb cégek titkolóznak, a kisebbek egy része leépítést fontolgat. Több cég csak a természetes fluktuációt pótolja.
A csornai városvezetés akár örömmel is vizsgálhatná a statisztikákat, hiszen a szomszédos Kapuvár közel ötszázalékos munkanélküliségi mutatójával szemben a Rábaköz másik fővárosában ez alig éri el a 3,5 százalékot.

Csalóka statisztika

A statisztika azonban ebben az esetben is csalóka lehet, hiszen míg felmérésünk során Kapuváron közel hatvan betöltetlen állást találtunk, addig Csornán szinte egyet sem. A képet némileg árnyalja, hogy a város nagyobb üzemei közül néhányan erősen titkolóznak munkaügyi helyzetüket illetően. Több alkalommal kerestük például a Hantech vezetőit is, de elfoglaltságukra hivatkozva kitértek a nyilatkozat elől. Néhány évvel ezelőtt – több mint négyszáz dolgozó mellett – még munkaerőgondokkal küzdött a nagy múltú cég. Jelenlegi létszámukról vagy az esetleges munkaerő-felvételről azonban nem kaptunk információt.

Csak a természetes

fluktuációt pótolják


A város szinte legrégebbi üzeme a volt cserépgyár, jelenleg Tondach Magyarország Zrt. A több mint kétszáz éves múltra visszatekintő üzemben a rendszerváltás előtt tíz évvel még százharmincan dolgoztak, ma létszámuk nyolcvannyolcra apadt. Lukácsy Zoltán pénzügyi vezető szerint nagyobb mérvű munkaerő felvételéről nem gondolkodnak, csak a természetes fluktuációt pótolják a gyártósorok mellett.
A Sole-MiZo csornai üzeme 1973-ban létesült hetven dolgozóval. Legtöbb, háromszázhatvan munkavállalójuk 1992-ben volt, jelenleg csak százhetvenen dolgoznak Csornán. Nagyné Tari Katalin személyzeti igazgató elmondta: létszámbővítést nem terveznek, csak az eltávozott dolgozói létszámot pótolják.
Sok örömre a ’69-ben alakult Mofém rt. vezetőinek sincs oka. – Míg a nyolcvanas évek elején négyszázötvenen jártak be dolgozni, addig napjainkban harminc munkatárssal kell beérnünk – mondta Kismihókné Hotz Hilda ügyvezető. Hozzátette: újak felvételén nem is gondolkodnak.
A kisebb cégek közül szintén csak a fluktuációt pótolják az ötvenes évektől itt működő Ceres kft.-nél. A sütőipari cég a rendszerváltásig hatvan munkatárssal dolgozott, jelenleg negyvennégyen vannak. Takács Tibor üzemvezető szerint alkalomszerűen vesznek fel új munkatársakat, de inkább csak az eltávozottak pótlására.
Nem néz bizakodóan a jövőbe Molnár Tibor autókereskedő sem. A ’83-ban, családi vállalkozásként alakult cég jelenleg harminchárom embert foglalkoztat. Molnár Tibor szerint ez eddigi legnagyobb létszámuk. A vállalkozó hozzátette: ha ilyen ütemben romlik az ország gazdasági helyzete, a későbbiekben létszámleépítésre is szükség lehet.

Fehér holló a kicsik közt

– Egyéni vállalkozóként, 1988-ban kezdtem a fémiparral foglalkozni – mondta Farkas István ügyvezető. Cége 2000-ben hatvanöt dolgozót foglalkoztatott, de a kínai és török konkurencia miatt dolgozói létszáma harmincnégyre apadt. Az ügyvezető azonban hozzátette: három-négy fémipari szakmunkást szívesen alkalmazna.
A megyei munkaügyi központtól kapott tájékoztatás szerint Csornán 7333 munkavállaló korú lakosból 250 álláskeresőt tartanak nyilván. Az álláskeresők aránya így 3,41 százalék: többek közt bolti eladók, felszolgálók, varrónők és tanítók. A keresett szakmák a németül tudó CNC-gépkezelő, kőműves, festő és villanyszerelő.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön Sólyom–Bush találkozó

Sólyom László köztársasági elnök június 22-én a Sándor-palotában hivatalos látogatáson fogadja… Tovább olvasom