Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Karácsonyi történetek a múlt századból

Egy-egy csepp század eleji hangulat is vegyül a háborús hírek közé, ha találomra felütjük és elmerülünk az idén 95 éves Délmagyarországnak a múlt század első feléből való két karácsonyi ünnepi számában. Nagyapáink-dédapáink, nagyanyáink-dédanyáink ifjúkora és arca villan föl e karácsonyi történetekben.
„Boldog ünnepeket kívánunk! Ez hangzik most mindenki ajkán. Igazán megtelik a szívünk a szeretet kedves muzsikájával, amikor ránk köszönt a legpoétikusabb ünnep, ami egy vallásnak tartalmat adhat: a szeretet" – üdvözli olvasóit a Délmagyarország Szegedi kalendáriumának szerzője 1912. december 25-én, szerdán.

A football felrázta a társadalmat

A hírek a valóság bugyraiba visznek. „Megtörten, ereje fogytán, súlyos betegségben fekszik a Mária Valéria utcai palotában Görgey Artur tábornok, a negyvennyolcas honvédsereg főparancsnoka..."

Pártharcok az ország érdekei körül, nyilatkozatok az adóreform elhalasztásáról; Békehírek a londoni konferenciáról – sorjáznak a címek. A sportnak szánt oldalon azt írják a tudósítók, hogy „...Szegeden is a footballsport az, mely felrázta a társadalmat eddigi közönyéből, és szinte divattá tette a sport szeretetét." De az évet értékelve külön fejezetet szentelnek a sportosok az atlétikai klubnak, a testgyakorlók körének, a torna, a vívó, a csónakázó egyesületnek is.

Szerkesztői üzenetek

„A karácsonyi szám nem arra való, hogy benne minden selejtes munkát elhelyezzünk, csak határozottan jó dolgozatokat használhatunk és kéziratokat nem adunk vissza" – szól a dörgedelem a szerkesztői üzenetek között, többeknek. S a tizenegy kolumna (újságoldal) hirdetéssel spékelt ünnepi számban olvasnivalót kínálnak – többek között – a művészet gazdasági válságáról, a szegedi gyáripar fellendüléséről, a nő társadalmi szerepének változásáról, a szegedi paprikatermesztésről, az alkoholizmus és a tüdővész összefüggéseiről, a világ tojásfogyasztásáról, a kéz gondozásáról, az ideális női termetről, dr. Szabados Sándor orvosnak az éghajlattal kapcsolatos betegsége miatti küzdelméről, a Pali-kávéházról.

A lumpolás vitte a sírba

A Beszélgetés egy öngyilkosjelölttel című cikk szerzője, T. Gy.
iskolatársként számol be arról, hogy Csillag Jenő budapesti bankhivatalnok Szegeden a Bristol Szállóban golyót röpített a szívébe, és nyomban meghalt. Temetése napján a régi ismerős azt mondja Csillag Jenőről, hogy „tragédiája tipikusan kisvárosi: éjszakai kávéház, kasszírnő, aki reggelente hazakísérteti magát, cigányok, lumpolás, ellopott takarékkönyv, megcsömörlés, öngyilkosság."

Bakák a karácsonyi éjszakában: „Mentek szomorúan, mogorva megadással a Kálvária utca dértől csillogó, ezüstszínű aszfaltján, komisz, fagyos ködben, ma, a világtól átfogó bűntelen, tiszta karácsonyi éjszakán – írja a lap saját tudósítója. – Bakancsaik fahangú dobbanása megállított néhány künrekedt, kóbor embert, akik némán és kíváncsian és megdöbbenéssel a szemükben állottak sorfalat. Két, három, vagy négy század is lehetett..." Karácsony délutánján a színházban az Asszonyfaló, este a Limonádé ezredes operett, karácsony másnapján pedig délután az Aranyember dráma és este az Éva operett nyújtott szórakozást a szegedieknek.

Diadalmas kisded

„Nincs az az öldöklő világháború, nincs az a mostoha világ, amely kioltaná a karácsonyfák fényeit, és amelyben meg ne éreznék mindenek a szeretet, a jóság felsőbbrendűségét, s legalább néhány órára meg ne hódolnának a betlehemi Gyermek előtt. És talán mennél több lesz a szenvedés, a csalódás, mennél több lesz a gőg és a beteg lélek kártevése a XX. században, annál inkább megtér a világ. Ahhoz, aki nélkül nincs megváltás, nincs szociális világrend: a diadalmas kisdedhez" – írja Lendvai István 1942. december 25-én, pénteken a Délmagyarország címlapján megjelent írásában. Fölötte ott a kormányzó úr őfőméltósága rádión elhangzó karácsonyi szózata harcoló honvédeinkhez: „...Ti ma a messzi orosz tél hidegében ünnepeltek, de idehaza minden magyar tudja, hogy a templomokban csak azért zúghat a karácsonyi ének, mert ti áldozatos küzdő lélekkel biztosítjátok az otthon nyugalmát..." Nincs karácsonyi fegyverszünet a frontokon – harsogja a cím.

Műlábra gyűjtött a Délmagyar

Az angyalok miséjét szentestén az elsötétítésre tekintettel éjfél helyett hat órakor tartották – meséli az újság tudósítója, aki a városban sétálva a Tisza-parton a sebészeti klinikára is ellátogatott – amint azt a „szenzációs téma"-keresés játékszabálya diktálta.

„Itt a második emeleten fekszik egy kislány: az ő boldogsága a legnagyobb karácsonyi boldogság. Hubert Margitkának hívják, 16 éves varróleány, aki egy ártatlanul elszenvedett és túlságosan szívére vett megintés miatt augusztus 18-án este a vonat elé vetette magát. A mozdony kerekei levágták két lábát. Az orvosok megmentették az életnek, de azóta a klinikai ágy rabja. A Délmagyarország olvasói minden gyűjtési, vagy adakozási felhívás nélkül 10 nap alatt összeadták a két műláb csináltatásának költségeit és a végtagokat karácsonyra el is készítette Balogh István műszerész, aki a maga részéről 100 pengővel járult hozzá a költségekhez..."

Csomagok a frontra – egy nap alatt Kijevben

„Nem tudjuk elfelejteni például a fiatal művésznek azt a bájos ötletét, midőn az erdélyi magyar feltámadást követő karácsonyon mezítlábas, magyar szűrös kis Jézuska 'boronálta össze' kint, a magyar ég alatt a csonka ország apró angyalok szárnyán összehordott darabjait" – így a hírlapíró. Legfrissebb levelezőlapjait a Magyar Királyi Posta két lelkes vezető tisztviselője – „az egyik a szegedi főpostánál teljesít szolgálatot, a másik Szegedről elszármazott m. kir. postatanácsos, a tábori postahivatal vezetője" – juttatta ki a frontra. „A 13 darab 2 kilogrammos csomag, amit december 2-án délután Szegeden feladtunk, másnap, 3-án este már Kijevben volt", onnan juttatták el a különböző tábori postaszámokra. „December 18-án jöttek meg orosz földről az első fecskék, a szegedi levelezőlapok tábori postabélyegzővel... s marad belőlük jókívánság, szerető szó és vágyakozás még újesztendőre is..."

Hirdetésben teszi közzé üdvözletét Keller Miklós fodrászmester: „Oroszország messzeségéből kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kíván tisztelettel vendégeinek, kartársainak és jóbarátainak."

Aranysárga falevél

A napilap 16 oldalas ünnepi számából az is kiderül, hogy az elsötétítés kezdete: este 8 óra, vége: reggel 5 óra. Ennek ellenére a Városi Színház az Aranysárga falevél (Somlay Júlia, az Új Magyar Színház művésznőjének felléptével), illetve A bolond Ásvayné című darabbal; a Belvárosi mozi a Katyi (Tolnay Klárival), a Korzó mozi a Szakítani nehéz dolog (Dajka Margittal és Kiss Manyival), a Széchenyi mozi a Keresztúton (Tolnay Klári, Ajtay Andor, Somlay Arthur főszereplésével) kedveskedik a karácsonyozóknak. A jövőbe is mutat az anyakönyvi hír: karácsony hetén Szegeden hat leány és tizenegy fiú született.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Daum a Schalke 04-hez megy?

Elképzelhető, hogy Christoph Daum lesz a december 12-én menesztett Ralf Rangnick utódja a német… Tovább olvasom