Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Karácsonyi szülőgondokra gyógyír

Tisztelt szerkesztőség!

Szeretném felhívni a figyelmet egy olyan dologra, ami – szerintem – több óvodáskorú gyermek családját érinti. Az ünnep közeledtével ismét előjönnek a gondok, hogy vajon karácsony táján az a szülő, aki nem tud – bár nagyon szeretne – szabadságra menni, vajon hová tegye a gyermekét? Óvoda ugyanis nincs, ami a legbosszantóbb: meg sem kérdezik, lenne-e rá igény.


A beíratásnál már eleve annyival kevesebb napra számolnak. Amikor esetleg valaki megkérdezi, lesz-e az ünnepek között ovi, a válasz minden szülőnek az, hogy nincs igény. Úgy gondolom, minden intézményben biztosan akadna 15–20 gyerek, akinek hasonló cipőben járnak a szülei, mint én: elég nagy probléma a gyerekek elhelyezése. Ha nincs nagyszülő, vagy a nagyi is dolgozik, akkor mi a megoldás? Hisz nem tud mindenki szabadságra menni év végén. Lassan már akkor is kinéznek minket, ha december 22–23-án visszük a gyereket. Amikor bezárnak több ovit és bölcsit, azt várná az ember, hogy a többinek ez ösztönzés arra, hogy tényleg a gyerekekért legyenek. Tudom, az óvónők is fáradtak, de év vége felé mindenki, aki dolgozik, hasonlóképpen van. Mint tudjuk, a szabadság egy részével rendelkezhet a dolgozó, akkor a nyári szabit a leállás idejére teszi, és szerencsés az, akit olyan főnökkel áldott meg a jó sorsa, hogy megérti a kisgyerekes szülők gondjait. Én nem tartozom sajnos közéjük. Miért nem lehet az ovikba karácsony után is vinni a gyerekeket? Manapság már a munkahely megléte foroghat kockán egy kisgyermekes szülőnek, ha állandóan hiányzik vagy elkéri magát.
Több ismerősöm is hasonló cipőben jár és sehol nincs arra vonatkozólag „felmérés”, hányan igényelnék ilyenkor is az ovit azért, mert dolgoznunk kell.
– Rendkívül kevés, városi szinten alig van 10 kisgyermek, akinek a szülője igényelte az óvodai ellátást – nyilatkozta megkeresésünkre Papp András, a győri polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetője. – Az intézményeinkben ezt felmérettük, még a kérdésfelvetés módjáról is szó esett. Ebből kiderül: egyetlenegy helyen, Ménfőcsanakon jelentkezett néhány gyerek, a többiben egyszerűen nincs igény a két ünnep közötti óvodai ellátásra. Ennek azért is örülök, mert ez jelzés arra vonatkozóan, hogy a családok együtt lesznek az ünnepekben. A megyeszékhelyen egyébként egy oviban mindenképpen lesz ügyelet, hiszen az nem történhet meg, hogy a szülő emiatt ne tudjon menni dolgozni. Hogy melyik nap hol lesz ilyen ügyelet, arról időben tájékoztatjuk a szülőket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyanyelvi verseny

A kisbajcsi Vörösmarty Mihály Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola a Vörösmarty-napok… Tovább olvasom