Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Kampány indult a magyar dinnyéért

Megkezdődött a kampány a magyar görögdinnye népszerűsítése érdekében, amelynek célja a Békés, a Jász-Nagykun-Szolnok, a Szabolcs megyei dinnye fogyasztásának ösztönzése - mondta Budai Gyula államtitkár péntek délelőtt Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) árkádja alatt, dinnye- és gyümölcsárusok gyűrűjében tartott tájékoztatón.
"A kampány, - amely Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel és Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnökével együtt - több multinacionális élelmiszerláncban folytatódik, miközben óriásplakátok is felhívják a magyar görögdinnye fogyasztására a vásárlók figyelmét" - fogalmazta meg a promóció menetrendjét az államtitkár.

Az államtitkár elmondta, hogy a termelők, a kereskedők - a nagy multinacionális áruházláncok - és a szakmaközi szervezet (FruitVeB) képviselői a múlt pénteken egyeztettek a minden piaci szereplő számára átlátható viszonyok kialakításáról. Ennek eredményeképpen olyan megállapodás született, hogy a multinacionális áruházláncok a közösen kialakított áron értékesítik majd a dinnyét, és abban is egyezség született, hogy milyen, még elfogadható ár alakuljon ki a szezon végén.

Budai Gyula emlékeztetett: jelenleg Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron termesztenek dinnyét, és 170 ezer tonna termett meg. Hozzátette: a dinnye promóciójára tavaly mintegy 20 millió forintot költöttek, míg az idén ennek közel háromszorosát.

A minisztériumi vezető aláhúzta: a magyar görög dinnye minősége kiváló, ezért hatékonyan kívánnak fellépni a különböző piacot torzító áruforgalom ellen. Így például szigorú ellenőrzésre számíthatnak az utak mentén dinnyét árusítók.

Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke arról beszélt, hogy volt idő, amikor Magyarországon 14 ezer hektáron termeltek dinnyét, és az ország a világ harmadik görögdinnye-exportőrének számított. A termelést ismét fel szeretnék lendíteni, és ezért a következő években évente ezer hektárral kívánják növelni a termőterületet. Ez további 3 ezer embernek adna munkát évente. Most 15 ezren élnek a dinnyetermesztésből.

Újságírói kérdésre Simonka György elmondta: a termelők idén is szeretnék elérni a tavalyi átvételi árakat, ami a szezon végén bruttó, áfával növelt fogyasztói árként 95 forint körül alakulhat. Megjegyezte, hogy a magyar görögdinnye az idén is a legolcsóbb gyümölcsök közé tartozik majd.

Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke arról beszélt, hogy korábban a magyar görögdinnyetermés 60 százalékát külföldön, 40 százalékát belföldön értékesítették. Ez az arány a promóció kedvező hatásának köszönhetően a múlt évben megfordult.

Olvasóink írták

 • 4. paci13 2012. július 13. 17:14
  „Közel 60 millió a promotáló akol-közelieknek?
  Igy mulat egy Budai!”
 • 3. Madarász 2012. július 13. 12:44
  „Ha nem 200 Ft lenne kilója, akkor talán több fogyna...”
 • 2. pancser 2012. július 13. 12:35
  „Nem szeretem a görögdinnyét, Budai Gyulát még úgy sem. Az, hogy mi a kiváló hadd döntse már el a fogyasztó. A napsütöttebb tájakon termelt dinnye íze aromásabb, édesebb. A magyar attól nem jobb, hogy magyar. Sok esetben tök ízű, a fajta, meg a termőhely és az adottságok miatt. Hagyni kell a gazdaságot, majd aki jobban és olcsóban csinálja az megmarad, a többi elmegy mondjuk Ausztriába dolgozni és még jobban is jár!”
 • 1. ISU 2012. július 13. 11:38
  „"Budai Gyula emlékeztetett: .....a dinnye promóciójára tavaly mintegy 20 millió forintot költöttek, míg az idén ennek közel háromszorosát. "
  Még sem fordult meg az export aránya.El kellene gondolkodni, hogy miért nem ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer hamis adathordozót foglalt le a NAV Budapesten

Több ezer hamis CD-t és DVD-t, valamint több laptop-adaptert foglalt le a NAV több budapesti cég telephelyén. Tovább olvasom