Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Kamatcsökkentési hullám a bankoknál

A két nap alatt végrehajtott kétszázalékos jegybanki kamatvágás jelen- tősen gyengítette a korábban tartó- san erős forintot. A devizapiac múlt heti eseményei csökkenthetik a lakossági megtakarításokatIzgalmas hullámzást élt át a közelmúltban a magyar devizapiac.

illusztráció
A forint elleni spekuláció válaszaként megvalósított 200 bázispontos jegybanki kamatcsökkentés az euróhoz viszonyítva 248 forintra gyengítette a korábban kemény árfolyamot. A forint stabilitásának mindenképp vége. Bár sikerült elhárítani a spekulációs támadást, a nemzeti valuta ingatag marad, további hullámzásokra lehet számítani. A rövid távon ügyes megoldásnak bizonyuló döntés lavinát indított el a piacon.

A jegybanki kamatcsökkentés nyomán a kereskedelmi bankok is kamatot csökkentettek, a betéteknél és a hiteleknél is. Az előbbi pedig nem ösztönzi az amúgy is alacsony hazai megtakarítási hajlandóságot. Hamarosan a nulla felé közelítenek a folyószámlákra fizetett kamatok, és a megtakarítások után zömmel csak évi 5 százalékot vagy még kevesebbet kasszírozhat a lakosság. Ám a jegybank sem tarthatja tartósan alacsonyan kamatait, mivel az a hitelezések és az infláció felpörgéséhez vezetne. Kérdés, hogy a bankárok is elindítják-e kama-
taikat felfelé, ha a jegybank emel – összegezte Bari Csaba, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője.

Kivárást javasolnak
– Egy hónapja a lakosság számára elérhető betéti kamatok lényegesen az inflációs ráta fölött mozogtak. A befektetések reálértéke az utóbbi időben a szokásosnál magasabb volt – nyilatkozta lapunknak dr. Gresa István, az OTP nyugat-dunántúli régiójának ügyvezető igazgatója, aki úgy véli, hogy ezért a betéti kamatlábak esése mindenképp várható volt. A fokozatos árfolyam-karbantartás helyett azonban a jegybank a forint védelmében drasztikus döntést hozott, és ez a betét- és hitelkamatok sokkoló gyorsaságú csökkenésével járt. Az igazgató szerint azonban nincs ok pánikra. Ahogy a forintárfolyam, a betéti kamatok szintje is a kereslet-kínálat függvénye, így ha a jegybank korrigálja a kamatot, akkor az állampapírok hozama és a betétkamat is újból mozdul. Arra kell felkészülni, hogy rövid távon változhatnak a kamatok, ezért dr. Gresa István kivárást ajánl a lakosoknak, illetve azt tanácsolja, hogy a számos befektetési lehetőség közül a helyzetnek és igényeiknek megfelelőt válasszanak.

 Olcsóbb hitelek, kisebb hozamok
Az alacsony jegybanki kamat, a soha nem látott pénzbőség az összes kereskedelmi banknál kamatcsökkentést kényszerített ki. Az OTP Bank Rt. hitel- és betétoldalon egyaránt változtat a kamatokon. A legnagyobb hazai bank a lakossági betétek körében konstrukció, illetve lekötési idő és összeg függvényében 0,75–2 százalékos kamatmérséklést hajt végre azonnali, illetve februári hatállyal. A lakossági hiteleknél a kamatcsökkentés mértéke 1–2,5 százalékos. A nagyobb bankok közül a Magyar Külkereskedelmi Bank és az Erste Bank bejelentett kamatcsökkentése betéti formától függően 0,5 és 2 százalékpont közötti. Az MKB a lakossági számlákra 1 százalékos kamatot fizet, a lakossági hitelek 0,5 százalékponttal kerülnek kevesebbe februártól a pénzintézetnél. Az Erste a legtöbb lakossági lekötött betét kamatát 2 százalékponttal ejtette le. A kisebb pénzintézetek közül az Általános Értékforgalmi Bank már hétfőtől lemorzsolta egyes betéteinek kamatát.
Az InterEurópa Banknál átlagosan egy százalékpontos eséssel 5–6 százalék közelébe kerültek az éves betéti kamatok.
A Postabank és Takarékpénztár Rt. betéti kamatainak általános csökkentése mellett a lakossági hitelek esetében az államilag támogatott konstrukciók kamatain nem változtat, a nem támogatott hiteleknél (személyi hitel, áruvásárlási hitel) azonban várható kamatcsökkentés. A Kereskedelmi és Hitelbank a lakossági és a vállalati betétekre átlagosan 2 százalékponttal fizet alacsonyabb kamatot. A Földhitel- és Jelzálogbank Rt. februártól csökkenti a nem támogatott lakáshitelek kamatait, az intézkedés az államilag támogatott lakáskölcsönöket nem érinti.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harsányi Gábor nyert a vígjátékíró versenyen

Harsányi Gábor Kis ember, kis szobor címmel írt darabja nyerte el a zsűri, valamint a közönség… Tovább olvasom