Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Kállay Bori: Primadonna és boldog nagymama

Nincs naponta a bulvárlapok címlapján, de nem is vágyik rá. Ami sokkal fontosabb az életében: boldog családi harmóniában él, amolyan többgenerációsban, amely ritka manapság. Kállay Borinak mindennél fontosabb a háttér, hogy még él az édesanyja, ugyanakkor igazi nagymama és megértő anya, feleség.
A ma is sokat emlegetett, egykor népszerű televíziós, Vitray Tamás párja. Ez a titka vagy más, egyre megy: a színpadon igazi díva, s a harmincasokat meghazudtoló üdesége, alakja, bőre elvarázsolja az opera- és operettbarátokat. Nagyon rutinos, ami nem csoda, mivel negyvenkét éve van a pályán.

Életrajz

Balmazújvárosban született, de iskoláit már Debrecenben végezte. Még az érettségi évében a miskolci színházhoz szerződött, majd onnan a Szegedi Nemzeti Színház következett. Sikeres főszerepek után Debrecen ünnepelt és sikeres vezető énekes-színésznője. Időközben a televízió is felfedezi és a Lili bárónő címszerepében debütál. 1984-ben Garas Dezső a margitszigeti Csárdáskirálynő-előadás szerepére hívja meg, amelyet két nyáron is nagy sikerrel játszanak. 1987-ben végleg Budapestre költözik, és miután egy évadot a József Attila Színházban tölt, a következő hét évben az Interoperett társulatának szubrettsztárja. Különböző televíziós szereplések (Bongó, Topshow, show- és nótaműsorok) nyomán országos népszerűségre tesz szert, szubrettszerepkör helyett primadonnaszerepekben. A legutóbbi időkig a Musical World-produkció műsorában lépett fel.
A hosszú hétvégéből fél napot Győrben töltött Kállay Bori, akit a Jónás Nándor emlékére szervezett nótaestre hívtak meg. Dübörgött a vastaps az énekesnek, aki olyannyira elbűvölte a közönséget, hogy egy idős bácsi egyszer csak a színpadon termett, s táncra kérte a dívát. Kállay Bori vette a lapot, s ha már ez volt az öregúr kívánsága, hát nem mondott ellent.

– Boldogan csatlakoztam a nótaénekesi csapathoz – vallotta a művésznő a Kisalföldnek.

– Szívesen tettem, mert egyre több a tehetséges, jó mozgású, kiváló előadói tehetséggel megáldott fiatal, akik ápolják a műfajt. Említhetném Demeter Ágit, a házigazda Jónás Szandrát, de számomra kivételes öröm a tehetséges amatőrök bemutatkozása is.

– Mi lehet a folytatás, hogy közösen megőrizzük a magyar nótakincset?

– Egyre több ilyen, hasonló est szervezése, illetve tehetségkutató versenyek megszervezése, akár a képernyő előtt. Az operát, az operettet szinte teljesen kiirtották a televízióból, pedig sokan még most is ezt keresik. A fiatalok életébe, értékrendjébe csak ezekkel csempészhetjük vissza, amire pedig nagy szükség van.

– Áruljon el néhány praktikát: hogyan tudja megőrizni a karcsúságát, azt a fajta kisugárzást, amely olyan „kállayboris"...

– A kisugárzásról nem tudok sokat mondani, mert az eredendően van vagy nincs, viszont az alakért tenni is kell. Szeretek enni, éppezért sokszor oda kell figyelni a kilókra, hogy mikor mennyit alszom, hogy ne menjek mindenáron füstös helyre. A másik: a boldogság. Tudjuk, hogy múló, mégis hinni kell benne, hogy ki lehet egy picit nyújtani az idejét. Ugyanakkor azt is megtanultam, hogy a legapróbb dolognak is örülni kell, mert ettől én is jobban érzem magam. Az életünk csöndesen, szépen folyik. A lányom, Fonyó Barbara tehetséges énekes-színész és imádom a két gyönyörű unokámat, akikkel teljes a család. Hála istennek él még az édesanyám és reszketek, hogy sokáig legyen még velünk. A férjem csodálatos ember, boldog házasságban élünk. De mit mondjak, ez nem címlapokra való, mert ez jó.

– Mennyire fontos az életében az anyaság, a nagymamaság?

– Nagyon. Viszonylag fiatalon szültem, de eszem ágában sem volt latolgatni vagy meggondolni, hogy anyaság vagy karrier. A mai világ egészen más. Nem tudok és nem is akarok pálcát törni senki feje fölött, de azért azt hadd mondjam el: ha egy nő nem szül, nem lesz anya, nagyon nagy dolgot hagy ki az életéből.

– Ha valamivel szeretné meglepni a családot, mit főz?

– Mindent főzök, úgyhogy ilyen módon nálunk nincsen meglepetés. Amit mindenki nagyon szeret, az a tyúkhúsleves. A tyúkot egészben főzöm meg, utána pedig ropogósra, kopogósra sütöm. Párolt káposztát, rizst tálalok hozzá, ez az egyik kedvence a családunknak.

Kedvencek

– Kedvenc színei: narancssárga, sárga, piros.
– Étele: mivel a férjem vegetáriánus, én pedig a magyaros ételeket szeretem, mindig kétféle menüt készítek; a különlegességek közül a kínai konyhát szeretem.
– Itala: nyáron elcsábulok egy hideg sörre, máskor whiskyt iszom, de ha csak lehet, maradok az alkoholmentes üdítőknél.
– Filmje: Schindler listája.
– Zenésze: ha a férjem itthon van, vagy együtt utazunk, komolyzenét hallgatok; egyedül nem szoktam bekapcsolni a rádiót.
– Képzőművészek: impresz-
szionisták.
– Költője: Petőfi, Csokonai, József Attila.
– Hobbija: kertészkedés.

Főbb szerepei

Jelena Andrejevna (Csehov: Ványa bácsi), Jázmina (Tamási: Ördögölő Józsiás), Szilvia (Kálmán: Csárdáskirálynő), Annie (Molnár: Játék a kastélyban), Sally (Kander–Ebb: Kabaré), Polly (Brecht–Weill: Koldusopera), Melina (Kander–Ebb: Zorba, a görög), Helene Marowa (Wedekind: A hőstenor), Muskátné (Molnár: Liliom).

Külföldi vendégszereplései során Németországban, Angliában, Olaszországban, Ausztriában, Hollandiában, a tengerentúlon pedig Ausztráliában vendégszerepelt nagy sikerrel.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tükrünk a kapcsolat

Az igazán hosszan tartó kapcsolatoknak az a feltételük, hogy mindkét fél számára fontosak legyenek,… Tovább olvasom