Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Júniusban Táncház Fesztivál a Fonóban

A június 4. és 26. között zajló fesztivál célja, hogy a Kárpát-medence színes kulturális palettájának minél több árnyalatát bemutassa. A programban magyar, erdélyi, csángó és délszláv zenét játszó bandák szerepelnek.
Fonó Budai Zeneház nem titkolt szándéka, hogy a fesztivált a kulturális turizmus egyik fontos célpontjává is tegye, hiszen a fővárosban a Fonó Budai Zeneház az egyetlen hely, ahol az egyes népzenei hagyományokat azok keletkezési helyéről származó zenészek tolmácsolásában is rendszeresen élvezni lehet.

"Zenét csak tiszta forrásból" - vallotta Kodály Zoltán, akit a XX. századi magyar zene egyik legnagyobb hatású személyiségének – népzenegyűjtőjének, pedagógusának – tartanak szerte a világban. Ezt a mottót felvállalva igyekszik a Fonó Budai Zeneház megcsillogtatni a tiszta forrásokat azok számára, akik Magyarország nevezetességei között zenei hagyományaira is kíváncsiak.

A Fonó Budai Zeneház és a vele szorosan együttműködő Fonó Records Zeneműkiadó 1995 óta elsődleges feladatának tekinti a Kárpát-medence hagyományos népzenei kultúrájának ügyét: népzenészek számára folyamatos fellépési lehetőséget kínál a fővárosban, kihalófélben lévő népzenei értékeket archivál reprezentatív CD-sorozatok formájában, s az eszközeihez mérten népszerűsíti Magyaország zenei értékeit a külföldi közönség felé. Kiemelt jelentőséggel bír a Fonó Records történetében az a nagyszabású gyűjtőmunka, amely a Magyar Tudományos Akadémiával karöltve válalkozott a Kárpát-medencében még megtalálható teljes népzenei anyag felvételére. Az Utolsó Óra névre keresztelt gyűjtőprogram és a teljes anyag válogatásából megjelenő Új Pátria CD-sorozat az NKÖM anyagi támogatását is élvezi.

A Fonó Budai Zeneházban júniusban lezajló Táncház Fesztivál nem egyedi kezdeményezés: hetente egyszer, szerdánként a Sztregova utcában ad találkát egymásnak a táncházasok több generációja. A talpalávalót pedig hétről hétre válogatott muzsikusok adják, többen közülük a népzenei hagyományokat napjainkban is elevenen őrző Erdélyből utaznak fel külön ezekre az alkalmakra. Ez alapján nem túlzás azt kijelenteni, hogy a Fonó Budai Zeneház a 70-80-as évek táncház-mozgalmának leghitelesebb folytatója, az egykori hagyományőrzők gyűjtőmedencéje napjainkban.

 A Táncház Fesztivál programja

4.: Téka - magyar táncház
5.: Söndörgő - délszláv táncház
6.: Szigony zenekar - csángó táncház
7.: Dresch kvartett
11.: Fonó zenekar - koncert és táncház
12.: Jeszenyin-est - Huzella Péter és Závory Andrea (fordítások: Erdődi Gábor)
13.: Tatros együttes - csángó táncház
14.: Pelvax kávéház - Pelva Gábor és barátai (világzene)
18.: Tükrös zenekar - magyar táncház
19.: Söndörgő - délszláv táncház
20.: Tatros - csángó táncház
24.: Szentivánéji mulatság - Házigazda: BAB Társulat (vásári komédiázások); Kerényi Róbert és zenekara, Dresch Mihály - fúvósok
25.: Erdélyi zenék klubja - magyarpalatkai banda
26.: Söndörgő - délszláv táncház
27.: Szigony - csángó táncház

A programok 20 órakor kezdődnek. Egyéni belépő egy estére: 800 Ft

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti Filharmonikusok: Kiscell után turné Japánban

Június 10-én este fél nyolckor Bartók Béla A Kékszakállú herceg vára című operáját szólaltatja meg… Tovább olvasom