Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Júliustól drágulnak a gyógyszerek

Kevesebb állami támogatást kap, ezért drágul júliustól közel 700 gyógyszer, másik 700 féle patikaszerért pedig a fixesítés miatt kell többet fizetni a hét végétől a gyógyszertárakban. Emelkedik több mint száz nem támogatott készítmény ára is.
Összességében a társadalombiztosítás által támogatott körben átlagosan 2,5 százalékos lesz az áremelés, de lesz olyan gyógyszer, amely ennek többszörösével drágul.

Ezzel szemben 300 gyógyszer lesz olcsóbb, köztük tíz népszerű vérnyomáscsökkentő, mely között lesz olyan, amelynek az ára 1800-ról 1000 forintra csökken - mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gyógyszerügyi főosztályvezetője. Lengyel Gábor kifejtette azt is: miért és milyen támogatást vont most vissza az állam.

- 2004. április elsejétől az akkori egészségügyi kormányzat 15 százalékkal csökkentette a gyógyszerek termelői árát annak érdekében, hogy a gyógyszerkasszát be lehessen tartani. Két hónap elteltével az Alkotmánybíróság ezt a lépést alkotmányellenesnek titulálta, ezek után került sor a gyógyszergyártók és az állam közti megállapodásra, amelyben az állam vállalta, hogy úgymond kifagyasztja a gyógyszerárakat, tehát vissza lehet emelni a 15 százalékkal magasabb szintre, de ugyanakkor a térítési díjak az alacsonyabb mértéken maradnak és a támogatás-különbözetet az állam szedte be. Ebben valamilyen részt a gyógyszergyártók is vállaltak. Az extra támogatás első felének a levételére 2005. februárjában került sor, és gyakorlatilag most került sor a második felére.

Más termékeknél pedig az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül a támogatást a legolcsóbbhoz igazították, amit jogszabály ír elő. Vagyis ezúttal nem a gyógyszergyártók emeltek árat - hangsúlyozta Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, aki így folytatta:

- A gyógyszergyártók a termékekért semmivel nem kapnak többet július elsejétől. Nem is kaphatnak a támogatott termékekért, hiszen a gyártók és a kormány közötti szerződés értelmében mi a gyógyszerárakat nem változtatjuk egészen az év végéig. A gyógyszergyártók, ahol lehetőségük volt rá, körülbelül 300 készítmény esetében még csökkentették is az eladási áraikat azért, hogy ezek a termékek továbbra is támogatással hozzáférhetőek legyenek a betegeknek.

(Krónika hírszolgálat)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom