Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Július elseje után is habzik a Rába

Az osztrák ígéretekkel és a határvízi bizottság ülésének jegyzőkönyvében foglaltakkal ellentétben a július elsejei határidő után is habzik a Rába. A Rába Szövetség a teljes Rába-völgyre kiterjedő nemzetközi tiltakozó megmozdulást szervez.
A magyar környezetvédelmi tárca csődjének nevezte Labritz Béla, a szentgotthárdi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke, hogy a Rába folyót az osztrák bőrgyárak ma is szennyezhetik. A Rába Szövetség elnöke a Rába völgyét érintő nemzetközi megmozdulásról, összefogásról beszélt a Kisalföldnek.
– Felháborítónak tartjuk az osztrákok hozzáállását – mondta elöljáróban Nemes László, a Rába Szövetség elnöke. – El kell azonban mondani azt, hogy a magyar illetékesek is tehetetlenek öt éve. Tőlük sokkal hatékonyabb munkát vártunk el. A szövetség a balatoni vízpótlás megakadályozásakor szervezett megmozdulásnál nagyobb összefogást hirdet meg. Az egész Rába völgyét érintő, határokon átnyúló, nemzetközi fellépést szervezünk néhány héten belül. Hosszú távú megoldást sürgetünk a Rába érdekében, még ha ez sokak érdekét sérti is.
Nemes László elmondta: hamarosan beindítják „figyelőrendszerüket” a folyó mentén. „Tudni akarunk minden szennyezésről, minden károkozásról, ami a Rábát érinti, hogy azonnal hivatalos eljárásokat kezdeményezhessünk” – fogalmazott.
A szentgotthárdi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke, a Rába Szövetség aktív tagja szerint országos megmozdulásra van szükség.
– Bíztunk benne, hogy az osztrákok betartják az ígéretüket, de csalódnunk kellett – fejtette ki Labritz Béla. – Egy kapavágás nem történt, egy méter csővezetéket nem építettek a bőrgyártól a víztisztítóig. A Rába körülbelül egy hónapig volt tiszta, de most ugyanúgy habzik, mint régen. Ez a magyar környezetvédelmi tárca és a magyar diplomácia csődje, mert ötödik éve tehetetlenkednek. Az osztrákok nem tartották be a megállapodást, noha mindent megígértek. Információim szerint a szakminiszter levélben értesíti osztrák kollégáját és felhívja a figyelmét a szerződésben foglaltakra. Az érdekvédők, a folyóért aggódók mást ezek után nem tehetnek, mint „visszafordítják a Rábát”. Azaz felemeljük hangunkat, országos megmozdulást szervezünk és felhívjuk a figyelmet a szennyezésre.
Labritz Béla más problémát is említett, ami szintén Ausztriával kapcsolatos.
– Egy regionális hulladékégetőt akarnak építeni Szentgotthárd mellett, a határ osztrák oldalán, kétszáz méterre az épülő termálfürdőtől. Bécs és Linz környékének szemetét szállítanák ide, évente kétszázezer tonnát. Mit akarhatunk a Rába-szennyezéssel, ha ezt is meg lehet csinálni velünk? – tette hozzá.

Megállapodás májusban

A magyar és az osztrák fél idén májusban kötött megállapodást a magyar–osztrák határvízi bizottság ülésén. Akkor a jegyzőkönyv szerint abban egyeztek meg a felek, hogy átmeneti megoldásként az osztrák bőrgyárakból kikerülő szennyvizet a heiligenkreuzi szennyvíztisztítóba vezetik. Onnan tisztítás után nem a Rábába, hanem a jóval nagyobb hozamú Lapincsba kerül majd, ahol jelentősen felhígul. A vezeték kiépítésének július elseje volt a határideje.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palacsintafesztivál

A rajkai Aranykárász kempingbe várják az érdeklődőket szombaton délután egy órától, ahol első ízben… Tovább olvasom