Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Július átlagos, augusztus hűvös lesz

Az év első hat hónapjában több csapadék hullott és hűvösebb volt, mint tavaly. A meteorológusok erre a hétre meleget, a következő két hónapra viszont továbbra is átlagos vagy annál hűvösebb időt, és viszonylag sok esőt ígérnek.
Június elején a sajtó azzal volt tele, hogy Magyarországon évtizedek óta nem volt ilyen hideg nyárkezdet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat akkor azt jelezte, hogy hűvös, az átlaghoz képest meglehetősen csapadékos hónapok elé nézünk. Igazán melegnek csak július vége, augusztus eleje tűnt. Azóta túl vagyunk egy néhány hetes júniusi kánikulán, a prognózis tehát korántsem volt tökéletes.

Angol modellszámítás

H. Bóna Márta meteorológus a Kisalföldnek elmondta: ez nem meglepetés, miután a hosszú távú előrejelzések mindössze 60 százalékosak. Ennek hátteréről elmondta, hogy ezt a modellszámítást az angliai Readingben készítik, és Budapesten csak adaptálják hazánkra. „Az előrejelzésből ugyan kiderül, hogy milyen idő várható mondjuk augusztus 5-én, de éppen az alacsony beválási valószínűség miatt sokkal használhatóbb egy-egy hónap egészére levonni következtetéseket” – magyarázta a szakember.

Amire számíthatunk

H. Bóna Márta árnyaltabban fogalmazott a júniusi időjárás megítélésekor, ami sokak emlékezetében úgy maradt meg, hogy tikkasztó meleg volt. „Az emberek hajlamosak elfeledni, hogy a hónap első felében olyan hideg volt, hogy fűteni kellett. A fordulópontot június 15. jelentette. A hónap átlaghőmérséklete csupán 1 fokkal haladta meg az átlagot” – tette hozzá.
Bozóki István meteorológus az egy hónappal ezelőttihez hasonlóan ismét ismertette a Kisalfölddel a következő hónapokra várható időjárást, újfent hangsúlyozva, annak esélye, hogy így is történik, mindössze hatvan százalék.
Eszerint a július átlagos hőmérsékletűnek és kissé csapadékosabbnak, az augusztus viszont az átlagosnál hűvösebbnek ígérkezik.

Elmúlt, tehát biztos...

Ennél sokkal biztosabb, milyen idő volt az év első felében – nos, a tavalyinál több eső, hó hullott. Januártól júniusig Győrben 310,7, Mosonmagyaróváron 369,5 milliméter csapadékot regisztráltak. Az előbbi 4, az utóbbi 59 százalékkal több a tavalyi adatnál. A legtöbb égi áldás a megyeszékhelyen májusban (83 milliméter), a Lajta partján áprilisban hullott (91,7). Júniusban 52,4, illetve 59,1 millimétert mértek a két településen. A középhőmérséklet 19,6, illetve 19,1 Celsius-foknak adódott most – szemben a 2005-ös 18,8 és 18,7 Celsius-fokkal. Az idei első félév egyébként átlagosan 0,4–0,5 fokkal hűvösebb volt, mint a tavalyi.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet a gyógyvizek városa Kapuvár?

Tovább olvasom