Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Jubiláltak az ’56-ban végzettek

Az egykori soproni Gépipari Technikum 1956-ban végzett tanulói 50 éves érettségi találkozót rendeztek. Az osztálytársak bronz emlékmű felállítását tervezik néhai iskolájuk tiszteletére.
– Szép „rövid” neve volt egykoron Sopronban az 1951-ben alapított, s mindössze 45 évig működött Gépipari Technikumnak: Kohó- és Gépipari Minisztérium XXIII. Számú Kempelen Farkas Gépipari Technikum Híradástechnikai Tagozata – emlékezett vissza a kezdeti időkre a jubileumi osztálytalálkozó egyik főszervezője, Miklós Horváth István nyugalmazott vezető szaktanácsadó. – Az itteni gépészeti és híradástechnikai oktatás ugyanakkor országos hírre tett szert. Fémipari alapképzésben részesültünk, majd a távíró- és a rádiótechnikával ismertettek meg bennünket. Elmondhatjuk, ez az iskola alapozta meg a székesfehérvári Videotont, amely cég tíz éven keresztül szippantotta fel a soproni szakembereket. Mi is híradásipari technikusokként végeztünk, 32-en voltunk egy-egy osztályban.

Egyre kevesebb beiskolázás

– A kilencvenes évek derekán-végén viszont azok az iskolák maradtak talpon, amelyek több szakot oktattak – utalt a Gépipari Technikum megszűnésének okaira Miklós Horváth István. – A mi iskolánkban az első tíz év után csak a gépész szak maradt, a híradástechnika megszűnt. Aztán elérkeztek azok az esztendők, amikor a gépiparnak mind Sopronban, mind az országban leáldozott a csillaga. Ennek következtében egyre kevesebb beiskolázásra került sor a GT-ben, a hanyatlás pedig 1996-ban megpecsételődött. Az épület ma az egyetemé, napjainkban átalakítások zajlanak rajta.

Ballagási öltönyében jött

– Évfolyamunkból kilencen külföldön kerestek és találtak boldogulást: heten – Kanadából, az USA-ból, Új-Zélandról és Ausztriából – el is jöttek a mostani érettségi találkozóra. A két osztályból összesen huszonhatan emlékezhettünk a régmúlt időkre – fogalmazott a találkozó másik főszervezője, Mühl Nándor nyugalmazott mérnök. – Megható volt, hogy akadt olyan osztálytárs, aki a ballagási öltönyében jött el, rajta díszlett még a ballagási szalag; akadt, aki elhozta ballagási csokrának a szalagját, amit az iskola zászlójára tettünk fel. S hogy mit is kaptunk az alma matertől? Olyan gépészeti és híradástechnikai képzést, amely akkor a világon élvonalnak számított. Mindezt a külföldre került osztálytársaktól tudjuk. A műszakirajz-olvasásban, a híradástechnikában, a gépész- és villamosságtanban olyan széles körű ismeretekre tettünk szert tanáraink jóvoltából, hogy nem jelentett gondot nekik az elhelyezkedés vagy az egyetemi továbbtanulás. Jómagam pályaelhagyó lettem, de csak részben, mert hosszú éveken át gépészeti vonalon a Vasöntödében dolgoztam. Ma is aktívan tevékenykedem, feleségem gyógyszertárában gazdasági ügyeket intézek.

Térplasztikát állítanak az iskola emlékére

A jubileumi érettségi találkozó résztvevői elfogadták azt az indítványt, hogy néhai iskolájuk tiszteletére a VasVilla-iskola terén térplasztikát – bronzból készült 45 fogú fogaskerékből és a híradástechnikát jelképező tekercsből alkotott művészi kompozíciót – állítsanak fel, így emlékezve a tanárokra és a GT valamennyi egykori diákjára.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mit tenni nyárfapihe ellen?

Tovább olvasom