Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Jubilál a Győri Balett

A 26. évadját kezdi meg a Győri Balett, amelyet az ünneplés, a külföldi turnék és a takarékosság jellemez majd. Kiss János igazgató a Kisfaludy Teremben tartott pénteki évadnyitón bemutatta a társulat új tagjait.
Új tagok: Kiss János bemutatta Papp Judit, Boldizsár Marlene és Csiszler Attila táncművészeket.
Az évad fő eseményét a Győri Balett alapításának 25. évfordulójára rendezett jubileumi díszelőadás jelenti, amelyet a közönség november 6-án tekinthet meg a Győri Nemzeti Színház színpadán. A nagy eseményre jeles hazai és külföldi művészek mellett az együttes alapító igazgatója, Markó Iván és Gombár Judit, a társulat örökös tagja is meghívást kap.
Évadnyitó beszédében Kiss János igazgató kiemelte, hogy a november 6-án megrendezendő díszelőadást – a Győri Nemzeti Színházzal ápolt hagyományosan jó kapcsolat jegyében – a közönség a Premier-bérlettel is megtekintheti.

Az ünnepi előadás gerincét két nagy sikerrel bemutatott darab, a Stabat Mater és a Trójai játékok adják. Az ünnephez méltó különleges táncprodukciókkal is kedveskedik hűséges közönségének a balett-társulat.

Kiss János a Győri Balett alapító tagjait kérte fel két mű koreográfiájának elkészítésére. A félelem labirintusa címmel Bombicz Barbara Dés László zenéjére álmodott koreográfiát, Demcsák Ottó pedig bolgár népzenei alapokra és Ákos zenéjére Paracelsus rózsája címmel készített darabot. Az ünnepi díszelőadást a Győri Baletthez sok szállal kötődő Román Sándor opusa zárja majd.

Az együttes művészei az idei évadban felújított öltözőkben készülhetnek az előadásokra, ezenkívül megszépült a titkárság. Az évadnyitón az igazgató bemutatta a társulat új tagjait: Papp Judit, Boldizsár Marlene és Csiszler Attila táncművészek a most kezdődő évadtól vállalnak szerepet a Győri Balett művészeti munkájában.

Az idei évad is bővelkedik külföldi meghívásokban. Októberben németországi és ausztriai meghívásoknak tesz eleget a jubileumát ünneplő társulat. A turné legfontosabb állomása Salzburg lesz, ahova a győri táncosok negyedik alkalommal kaptak meghívást. A jubileumi előadás után Firenzébe utazik a Győri Balett. Itt a Teatro Verdi szimfonikus zenekarával közösen mutatják be a Rómeó és Júliát.
Ebben az évadban felújítják a Játék a szerelemről, a Párkák, a Macbeth és a Carmina Burana című műveket is, amelyekkel idehaza és külföldön is turnézik a balett. Ugyancsak felújítják a Purimot és a Klezmer táncszvitet is, amelyekkel jelentős sikereket aratott az együttes a hazai és külföldi táncszínpadokon. A Purim népszerűsége tavasszal Moszkvában tovább nőhet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dühöngés (Fureur)

A francia akciófilmek legjellegzetesebb hagyományait folytató Dühöngés egy modern Rómeó és… Tovább olvasom