Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Jövőre több pénzzel támogatja a költségvetés a településőröket

A minimálbér összegének emelkedése következtében az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) 2010. január 1-jétől településőrönként 73.500 forint plusz 27 százalék járulék bértámogatást biztosít a településőr-program résztvevőinek, az eddigi 71.500 forint és 27 százalék járulék helyett.

A településőr-program része a "Rend és biztonság" nevet viselő, tízpontos közbiztonsági csomagnak, amelyet Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember 7-én jelentett be.

A programra szóló pályázati felhívás szeptember 15-én jelent meg, az önkormányzatok október 1-jétől alkalmazhatnak településőröket. Ennek eredményeként a megerősített rendőri jelenlét fenntartása mellett több szerep jut az önkormányzatok rendészeti tevékenységének. Az IRM felhívására december 15-ig 771 önkormányzattól mintegy 1.500 településőr támogatására érkezett igény és csaknem ezer településőr foglalkoztatása indult el december 1-jéig.

A tárca tájékoztatása szerint a 2010. évi költségvetési törvény forrást biztosít a program folytatásához, ennek megfelelően azok a jelentkezők, akik még nem kaptak értesítést, igényük elbírálása után 2010. január 1-jétől részesülnek támogatásban. Azok a támogatottak, akik az idén már részt vettek a programban, jövőre is, külön igénylés benyújtása nélkül részesülnek a támogatásban.

A programhoz csatlakozni a www.irm.gov.hu honlapról letölthető, megújult támogatási megállapodás formanyomtatványának kitöltésével és visszaküldésével lehet. A településőröknek előírt ruházatban, felszereléssel kell dolgozniuk, tevékenységüket az önkormányzatok irányítják. A bűnmegelőzésben együttműködnek a rendőrséggel, nincs sem hatósági jogkörük, sem kényszerítő eszközük.

A feladatuk elsősorban az, hogy segítsék a hivatalos és közfeladatot ellátó személyeket. Emellett közreműködnek a közvagyon - például a játszóterek - védelmében, támogatják az önkormányzati rendeletek betartását, a bűnmegelőzési, tűzvédelmi, köztisztasági, városrendészeti célkitűzéseket, rendezvényeken részt vesznek a rendfenntartásban, a forgalomirányításban, baleset, katasztrófahelyzet esetén pedig az összehangolt segítségnyújtásban, az élet- és vagyonmentésben, a helyreállítási munkákban, a rend helyreállításában.

Településőrnek azok a 18 életévüket betöltöttek jelentkezhetnek, akik legalább 8 általános iskolai osztályt elvégeztek, büntetlen előéletűek, valamint pszichológiai alkalmassági teszten is át kell esniük. Ha még nem végeztek el megfelelő szintű rendészeti tanfolyamot, akkor erre az önkormányzatnak kell beiskoláznia őket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új KRESZ január 1-től: a gyalogosokat és bicikliseket akarják védeni

A január 1-jén életbe lépő mintegy hatvan KRESZ-módosítás célja a gyalogosok, kerékpárosok védelme -… Tovább olvasom