Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Jóváhagyott takarékossági program

A kormány jóváhagyta a 185 milliárdos takarékossági program részleteit és elindította az államháztartási reform előkészületeit – jelentette be a pénzügyminiszter tegnap a kormányülést követően.
A takarékossági csomag keretében a kormányzati szervezeteknél csökkennek az igazgatási kiadások, így például az APEH-nél 635 milliót, az Államkincstárnál 247 milliót, a Pénzügyminisztériumnál 100 millió forintot kell megtakarítani – mondta Draskovics Tibor a kormányszóvivői tájékoztatón. Emellett a folyamatban lévő beruházások finanszírozási ütemezését átalakítják, öt évre elosztják, illetve eltolják. Egyes útépítéseket, elkerülő- utakat későbbre halasztottak.

Megszűnő közalapítványok

A kormány megszüntet néhány közalapítványt, így az EU Kommunikációs Közalapítványt, a Bursa Hungarica Közalapítványt és az In-forrás XXI. Kht.-t.

A pénzügyminiszter bejelentette: képviselői indítvány készül arról, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) esetében is érvényesítsék az elvárt költségvetési megtakarítást. A kormányzaton kívüli szervezetek esetében ugyanis a PSZÁF volt az egyedüli intézmény, amely nem csatlakozott a költségvetési megtakarításokhoz – fűzte hozzá.

A magas adókat is csökkentenék

A kormány által meghirdetett növekedés és egyensúly stratégiáját az idén kidolgozandó államháztartási reformlépésekkel egészítik ki. Április 30-áig a Pénzügyminisztérium kidolgozza azt a hosszú távú programot, amelynek keretében egy karcsúbb államháztartás jöhet létre – jelentette be a pénzügyminiszter. Mind az államháztartás kiadásait, mind a hiányt csökkenteni kell, akárcsak a magas adókat, annak érdekében, hogy több levegő jusson a gazdaságnak – vázolta a programot Draskovics Tibor.

Ezerötszáz megyei diákot érint

A Bursa Hungarica ösztöndíjalapítványról legutóbb néhány napja Szabó Miklós megyei alelnök tartott sajtótájékoztatót (Bursa-ösztöndíj: idén több támogatás jut – Kisalföld, február 19., 3. oldal). Akkor elmondta, hogy a megyében mintegy 1500 diák részesülhet ebből a támogatásból, idén nagyobb összeggel, mint korábban.

A Bursa-ösztöndíjról annyit kell tudni, hogy három pillérre épül. A hallgatókat a településük, a megyei önkormányzat és az állam közösen támogatta eddig, a legjobbak mintegy 10 ezer forinthoz juthattak így havonta. Azzal, hogy az állam most kiszáll, a hallgatók akár több ezer forinttól is eleshetnek. Szabó Miklós azt azonban elmondta, hogy a döntés ellenére a másik két pillér megmarad, tehát a megye továbbra is támogatja tehetséges diákjait. Az alelnök azért sem érti a döntést, mert aláírt megállapodás köti a feleket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyforintos kastély

Egy forintért árulja az állam a sopronhorpácsi Széchenyi-kastélyt. Állítólag már érdeklődő is akadt,… Tovább olvasom