Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

(Jó)tanácsok a vámosoktól: mennyi pálinkát hozhatunk be?

Magyarország - Akinek pénztárcája engedi, nyáron vakációra megy, s szívesen vásárol szuveníreket. De vajon cigiből, töményből vagy sörből mennyit hozhatunk haza a tengerpartról? A vámosokat kérdeztük az engedélyezett adagokról.


"A nyár közeledtével egyre többen utaznak külföldre nyaralni. Az utazások során fontos ismerni az utasforgalmi vámszabályokat, hiszen ezek határozzák meg, hogy milyen értékben hozhatunk be külföldről vámmentesen ajándékokat, termékeket, illetve hogyan vihetünk magunkkal élelmiszert, gyógyszereket, vagy éppen házi kedvencünket.

800 szál cigi, 200 darab szivarka

Az úti cél szempontjából különbséget kell tenni aszerint, hogy az Európai Unión belüli, vagy EU-n kívüli helyre utazunk, mert más szabályok érvényesek a Közösségen belül, mint azon kívül" - kezdte a kisalfold.hu-nak Sipos Jenő ezredes, VPOP szóvivője.


A tengerparton azért gurítsanak le sok sört!
A tengerparton azért gurítsanak le sok sört!


Közösségen belüli utazáskor a magáncélból szállított termékekre nincs korlátozás, azonban a jövedéki termékek esetében nem lehet nálunk több a kereskedelmi mennyiségnél.

Ez azt jelenti, hogy kereskedelmi mennyiségnek minősül cigarettából az összesen 800 szálat, szivarból 200 darabot, szivarkából 400 darabot, fogyasztási dohányból 1000 grammot, sörből 110 litert, köztes alkoholtermékből (például likőrökből) 20 litert, tömény szeszesitalokból 10 litert, borból 90 litert meghaladó mennyiség.

Románia és Bulgária felől azonban behozatali korlát van érvényben a cigarettára vonatkozóan, tehát ezen országokból ebből a termékből csak 200 szál hozható be.

Tömény italokról, borról, sörről 

Európai Unión kívülről vám- és adómentesen légi forgalomban 200 darab cigaretta, vagy 100 darab szivarka, vagy 50 darab szivar, vagy 250 gramm fogyasztási dohány hozható be, míg közúton, vasúton, vagy hajón 40 darab cigaretta, vagy 20 darab szivarka, vagy 10 darab szivar, vagy 50 gramm fogyasztási dohány.

Ezen kívül tömény szeszesitalokból 1 liter, borból 4 liter, sörből 16 liter hozható be.

Egyéb árukra vonatkozóan légi forgalomban 430 euró, közúton, vasúton és hajón 300 euró a vámmentes értékhatár.

Ha az utazás alkalmával háziállatot is viszünk magunkkal, akkor azt az Európai Unión belül csak állatútlevéllel (pet passporttal) tehetjük meg, amelyet a lakóhely szerint illetékes állatorvos ad ki.

Európai Unión kívüli országok esetében eltérőek a szabályok, azonban állatorvosi igazolásra ekkor is szükség van.

Horvát húsos történetek

A folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők külföldre csak a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik ki magukkal. Kivételek ez alól a nyugtató, élénkítő vagy hallucinogén medicinák, mert ezek kiviteléhez külön engedélyek szükségesek.

Könnyen romlandó termékek – például nyers hús, hentesáru, hústartalmú élelmiszerek, vagy tej – behozatala az Európai Unión kívüli országokból alapvetően tilos.

Májustól azonban megváltoztak az élelmiszerekre vonatkozó szabályok Horvátországba kiutazás, illetve Horvátországból beutazás esetén.

Ennek megfelelően mindkét ország irányába személyenként 10 kilogramm mennyiségig vihető hús, tej, valamint az ezekből készült termékek.

Egyéb országok vonatkozásában azonban célszerű az adott ország diplomáciai képviseleténél érdeklődni a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

10 ezer euró felett

Amennyiben az utas 10 000 euró, vagy azt meghaladó összegű készpénzzel, vagy ennek megfelelő készpénz-helyettesítő eszközzel rendelkezik, úgy erről a Közösségbe történő belépéskor, vagy az Európai Unióból kilépéskor a vámhatóságnak írásban nyilatkozni kell.

Az utasforgalmi vámszabályokról további részletek a Vám- és Pénzügyőrség honlapján találhatóak.

Olvasóink írták

 • 4. Rézfejű 2009. május 22. 17:42
  „Gyomorban annyit lehet behozni, amennyit csak bírsz! Persze vigyázni kell, nehogy búvárpálinka legyen belőle!”
 • 3. MTT 2009. május 22. 10:17
  „Egyrészt a megszorítások elkerülése végett érdemes EU-n belül utazni, ( már akinek a tárcája engedi) másrészt egyetlen kötelező megálló nélkül lejuthatsz lp. Bibionéba a tengerpartra, azt viszel, amit szeretnél, azt hozol, amit szeretnél. Ellenben pl. a Horvát vámossal, aki azon gondolkodott, kb: 10-15 percet, hogy be engedje-e vinni a 4db 1,5l-es flakonba töltött háziborunkat, amit hamvas hosszúlépésként szerettünk volna esténként vacsora után iszogatni...Hozzáállás kérdése, nem a tilalmi listáé. Volt rá példa, hogy csak intettek, - mehetsz tovább, - csak éppen lassítani kellett.”
 • 2. colomano 2009. május 22. 09:58
  „A pálinka Hungaricum, azt csak mi készítünk.”
 • 1. kolombela 2009. május 21. 20:38
  „Minek hoznék be pálinkát bárhonnan is, amikor nálunk vannak a legjobb minőségű pálinkák, mindenféle gyümölcsből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikrohitel: túl a kétmilliárd forinton

Győr-Moson-Sopron - A legkedvezőbb kamatú, forintalapú, gyors elbírálású és kis költségű kölcsönnek… Tovább olvasom