Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Jön az ár: tovább nőtt a belvíz

A Rába és a Mosoni-Duna helyenként már ki is lépett a medréből, de árvízvédelmi készültséget egyelőre nem rendelt el az Észak-nyugat Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Tovább nőtt a belvízzel elárasztott terület nagysága is a megyében, már meghaladja a 10 ezer hektárt.

Elhúzódó belvíz várható a Hanságban

Hétfőn már nem nőtt tovább a belvízzel borított területek nagysága Győr-Moson-Sopron megyében. A szakemberek a folyókon levonuló kisebb árhullám miatt elhúzódó belvíz elleni védekezésre számítanak a Hanságban. Bár a folyók szintje az elmúlt napokban megemelkedett, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDU KÖVIZIG) sehol nem rendelt el árvízi készültséget.

Két tényező is nehezíti a belvíz levonulását Győr-Moson-Sopron megyében. Az egyik, hogy árhullám érkezett a Rábcán, vagyis még több víz került az amúgy is átázott hansági területekre. Ráadásul a Mosoni-Dunán is megemelkedett a vízszint, ami miatt a Rábca nem tud kifolyni a Mosoni-Dunába, hanem visszaduzzad, ezért elhúzódó védekezésre készülnek a térségben a vízügyesek. Mint azt Janák Emil az ÉDU KÖVIZIG igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: ma már nem romlott tovább a belvízi helyzet, bár Győr-Gyirmótnál egy újabb szivattyút is üzembe kellett helyezni. A Fertő tó környékén problémát jelent, hogy a magán tulajdonban lévő vízelvezető árkokat nem tartják karban, ezért ott nem tud a földekről elfolyni a víz.

Több helyen is e miatt áll jelentős mennyiségű víz a termőterületeken. Jelenleg a Hanságban II., a Fertő tónál, illetve a Marcal mentén pedig I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Az igazgató azt is elmondta, hogy bár a térség minden folyóján kisebb árhullám vonul le, de sehol nincs akkora vízszintemelkedés, hogy árvízvédelmi készültséget kellene elrendelni. Ha továbbra is sok csapadék hullik az Alpokban, akkor később elképzelhető, hogy lesz készültség, de az elkövetkező egy-két napban biztosan nem.

Jön az ár: tovább nőtt a belvíz

Kapuvárnál, a Hanságban továbbra is II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben, míg Fertő tónál és a Marcal mentén első fokú a készültség. A Fertő tóból hétfőn vizet eresztenek le a szakemberek. A térségben hat szivattyú-telep működik, ebből öt éjjel-nappal dolgozik.

Hétfőre tovább nőtt a belvízzel elárasztott területek nagysága az Észak-nyugat Dunántúlon, van, ahol már másodfokú a készültség. Kisebb árhullám vonul le egyik-másik folyón is, de árvízvédelmi készültség még nincs.20-30 centimétert emelkedett a víz szintje vasárnap este óta az Észak-nyugat dunántúli folyókon.

Árvíz, belvíz Vasban

Továbbra is útzár van Nagygeresd és Vasegerszeg között Vas megyében. Az utat azért zárták le a vízügyi igazgatóság szakemberei, mert a Répce áradása miatt elöntötte a víz. A folyó közben apadni kezdett, így elképzelhető, hogy hétfő estére feloldják az útzárat.

A szántóföldeken azonban egyelőre nem sokat javul a helyzet: Bő, Gór és Chernelházadamonya térségében pangó belvizek alakultak ki, mert a vízelvezető árkok is megteltek, és képtelenek elvezetni a felesleget.

Árhullám alakult ki a Rába folyón is. A vízszint több méterrel emelkedett, de a folyó egyelőre a medrében maradt Vas megyében, ezért ott nincs árvízvédelmi készültség.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választásra több mint 4 milliárd

Magyarország - A parlament 4,1 milliárd forintot, az öt évvel ezelőttinél is kisebb összeget szán a… Tovább olvasom