Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Jön a 3 dimenziós mozi

Hamarosan vászonra kerülhet az első igazi 3 dimenziós - és digitális - mozifilm, a Battle Angel.
James Cameron
A 2007. év áttörést hozhat  a mozizás  történetében: hosszú előkészületek után a Titanic című szuperprodukció rendezője, James Cameron jóvoltából vászonra kerülhet végre az első igazi 3 dimenziós - és digitális - mozifilm. Cameron kísérleti filmje, a Battle Angel című lesz az első olyan alkotás, amely valódi háromdimenziós élménnyel ajándékozza meg a nézőket, akik a technikai újítások révén az események valódi szemlélőinek érezhetik magukat. A kanadai születésű rendezőt vállalkozásában a Csillagok háborújának atyja, George Lucas és a Gyűrűk Ura trilógiájának rendezője, Peter Jackson is támogatja.

Az új három dimenziós filmek természetesen nem szorítják ki a  hagyományos mozit - legalábbis még jó ideig. A tervek szerint a filmekből két változat készül, egy hagyományos és egy újszerű, hogy a 3D-és filmeket lejátszani képtelen filmszínházak se veszítsék el nézőiket.
A három dimenziós filmeket a tökéletes hatás érdekében speciális  szemüveggel kell majd nézni, de a hasonló funkciójú, régi, papírkeretes, kék-piros lencsés példányokat műanyag keretű, áttetsző lencsés darabokra cserélik le.

Az első színes, háromdimenziós film, az 1952-es Bwana Devil plakátja
A 3D-s filmek gyártásának hírét a legnagyobb hollywoodi stúdiók is örömmel fogadták, mert a digitális technikának köszönhetően - ezek csakis így készülnének - radikálisan csökkenhet a filmek forgalomba hozásának költsége: a jövőben nem kell majd több száz kópiát készíteni az alkotásokról, és a szállítási díj is jelentősen mérséklődik, hiszen a digitális filmek számítógépen is tárolhatók, továbbításuk pedig műhold segítségével történhet.

Az első térbeli mozifilmek története a XIX. századra nyúlik vissza, de ekkor még nem beszélhetünk sikerekről, mert a technikai lehetőségek korlátozottak voltak. Az igazi áttörést a vetítők fényerejének növelése hozta meg, aminek köszönhetően megszülettek az első színes, háromdimenziós filmek, közülük is a legelső az 1952-ben készült Bwana Devil volt. A kezdetben óriási amerikai siker - részben az alkotások gyengesége, részben a gyakori fejfájás, szemfáradás miatt - hamar kifulladt, a hatvanas évek elejére pedig teljesen lecsengett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önbizalmat a szoptatóknak!

Az anyatejes táplálást népszerűsíteni, a szoptatást tanítani kell – visszhangzik évtizedek óta a civilizált világ szakmai fórumain. A statisztikák szerint nemhiába konganak a vészharangok. Az édesanyákat a szülést követő megpróbáltatások kifárasztják, a nagymamák és a férj dolgoznak, így marad a bömbölő kisbaba, a rumlis lakás, a kimerültség, a tehetetlenség... Tovább olvasom