Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -1°C | 12°C Még több cikk.

Jól működik az új malom

Több mint fél éve adták át Csornán az új, naponta háromszáz tonna búza feldolgozására képes malmot.
Több mint fél éve adták át ünnepélyesen Csornán az új, naponta háromszáz tonna búza feldolgozására képes malmot. A beruházás költsége meghaladta a kétmilliárd forintot.

– Milyenek az eddigi tapasztalatok a működés biztonsága és a minőségi gyártás terén? – kérdeztük Csordás S. Tibortól, a Pannonmill Rt. vezérigazgatójától.

– A malom a várakozásoknak megfelelő teljesítménnyel működik, kitűnő a minőség. Partnereink éppúgy elégedettek vele, mint mi.

– Sikerült kellő mennyiségű alapanyagot beszerezniük a gyártáshoz, illetve hazai vagy külföldi piacokról vásárolták meg a szükséges gabonamennyiséget?

– Az igényünk jelentős részét már beszereztük. Sajnos, az ország nyugati területeiről felajánlott búza nem minden esetben felelt meg az előírásainknak, ezért szélesítenünk kellett a felvásárlási kört. Külföldről azonban nem vásároltunk búzát.

– Tavaly az okozott fejtörést, hogy sok búza termett, a csapadékos időjárás pedig nem tett jót a kenyérnek való minőségének. A gabonaipar hogyan tudott úrrá lenni a bő termés okozta nehézségeken?

– A leggyakrabban azért bosszankodtunk, mert a jó minőségű árut helyszűke miatt gyakran összekeverve, együtt tárolták a rossz minőséggel és ezért malmi célra használhatatlanná vált. Emiatt sokkal alaposabb mintázásra volt szükségünk a vásárlások során.

– Hogyan áll az idei felvásárlások előkészítése, kötöttek-e már szerződéseket a termelőkkel?

– A szokásos szerződések nagy részét megkötöttük már az új termésre. Van egy biztos termelői kör, amely függetlenül az intervenciótól, illetve az időnként adódó exportlehetőségektől, tartósan a szállítónk kíván lenni, mivel hosszú távon is jól fizető, biztos piacként tart bennünket számon. Búza esetén például már az idei aratáskor tudnia kell a termelőnek, hogy ki vásárolja meg a jövő évi termést, hiszen a vetőmag gondos kiválasztása elengedhetetlen az eredményes gazdálkodáshoz. Ez még inkább így lesz az intervenciós árak csökkentését követően.

– Nem tartanak attól, hogy a korábbi elhelyezési gondokból okulva a gazdák, gazdaságok kevesebb búzát termelnek ebben az évben?

– Ez a lehetőség mindig fennáll, de a kérdés ennél bonyolultabb. Azzal számolunk, hogy normál viszonyok között a búzaigényünket mindenkor ki tudjuk elégíteni a csornai malom körülbelül 100 kilométeres körzetéből.

– Végezetül egy, főleg a csornaiakat érdeklő kérdés: mi lesz a régi malom és a silók sorsa?

– A régi malom nem működik és nem is tervezzük így működtetni. A silókat viszont jelenleg is használjuk és a jövőben is kalkulálunk velük. Az új malom gabonaszükségletét részben ide fogjuk betárolni, mint azt az elmúlt évben is tettük.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogyott a türelme, hozta a Kikát

A győri Kika Áruház igazgatója megunta az ingázást, és lakóhelyére hozta munkahelyét, a Kikát.… Tovább olvasom