Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Jöhet külföldről a családi pótlék?

Többen érdeklődtek, hogy miként kapják meg a családi pótlékot, ha az egyik szülő uniós országban dolgozik.
Olvasóink közül az utóbbi időben többen érdeklődtek arról, hogy miként kapják meg a családi pótlékot, ha az egyik szülő uniós országban dolgozik. A Kisalföld megtudta: az ilyen esetek érintettjeinek 90 százaléka Győr-Moson-Sopron megyei, és a számuk meghaladja az ezret.

2004. május elsejét követően – miután hazánk is csatlakozott az Európai Unióhoz – megváltozott azon családok esetében a családi ellátásra vonatkozó igények elbírálása, melyekben legalább az egyik szülő nem Magyarországon, hanem az unió valamelyik tagállamában dolgozik. Takács Tibor, a Magyar Államkincstár családtámogatási irodavezetője közölte: az ilyen esetekre még a csatlakozásunk előtt koordinációs rendeletek születtek, amelyek meghatározták, hogy melyik tagállam köteles a családi ellátásokat utalni.

A fő szabály az, hogy az az illetékes állam, ahol a házastárs dolgozik.
Például, ha az anya Magyarországon él és háztartásbeli, az apa pedig Ausztriában dolgozik, akkor Ausztria köteles a családi ellátásokat folyósítani.

Más az elbírálás, ha mindkét szülő különböző tagállamokban dolgozik. Ha mondjuk az apa Magyarországon, az anya pedig Németországban. Ebben az esetben az az állam folyósít, amelyben a gyermekek tartózkodnak. E példa szerinti család gyermekei, ha Magyarországon élnek, akkor hazánkban kell a családi ellátásokat folyósítani. Az irodavezető hozzátette: ezen utóbbi eset kapcsán meg kell említeni, hogy amennyiben a német családi ellátás magasabb, mint a magyar, akkor az anya kérheti az illetékes német hatóságtól a különbözetet.

Külföldi igényérvényesítés esetén meg kell keresni az illetékes hivatalt, és az ott kapott tájékoztatásnak megfelelően kell eljárni. Igazolást a hazai folyósításról csak hivatalos megkeresésre tudnak a kifizető szervek adni. Az érdeklődők a családtámogatási iroda telefonszámán (96/313-913) személyes kérdéseikre is választ kaphatnak a témával kapcsolatosan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akinek humora van, mindent tud

A budapesti Mikroszkóp és a berlini Distel kabarétársulata sorsa sokban közös. Mindkettőt a kommunizmus szülte, útjukat a cenzúra vigyázta. Mindkét társulat túlélte a rendszert, s az újban is megtalálta helyét. Norbert Dahnkénak, a Distel és Sass Józsefnek, a Mikroszkóp Színpad igazgatójának ugyanazokat a kérdéseket tettük fel anélkül, hogy tudtak volna egymás válaszairól. Tovább olvasom