Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Jogszabály van, pénz még nincs

Győr-Moson-Sopron - Külön törvény szabályozza év elejétől az önkéntes tűzoltó-egyesületek működését. A jogszabály elkészült, ám ezzel pluszpénz még nem jár, így továbbra is szűkös költségvetésből gazdálkodhatnak.
Az országos tűzvédelmi koncepcióból a múlt év végéig kimaradt az önkéntes tűzoltó-egyesületek működésének szabályozása. A január elsején életbe lépett törvény ezt a hiányosságot szüntette meg. A törvényalkotó leírja, hogy milyen feltételek és képzés után lehet valaki önkéntes tűzoltó, valamint a parancsnoki tisztséget is megfelelő előképzettséghez kötik. A hivatásos tűzoltóságok korábban is kötöttek megállapodásokat az önkéntesekkel, most ennek a hivatalos eljárási rendjét is rögzítették. A törvény megszületett, azonban ezzel automatikusan nem jár pluszpénz.

– Tavaly országos szinten az önkéntes tűzoltók mintegy százmillió forintra pályázhattak. A megyénkben működő 116 egyesületnek ebből nyolcmillió jutott – mondta el Balogh Ferenc, a megyei tűzoltószövetség elnöke. – Az összeg évek óta változatlan, s arra kevés az esély, hogy idén emelkedjen a keret. Egy tömlő áfával húszezer forintba kerül, a járművek vizsgáztatása is több százezres tétel, azaz meglehetősen szűkös költségvetéssel gazdálkodhatnak az önkéntesek. Az elmúlt években Ausztriában és hazánkban a hivatásosoktól „leselejtezett" gépjárműfecskendőkhöz, berendezésekhez juthattak hozzá a működő egyesületek. Persze a helyzet így sem túl rózsás, mert számos faluban elöregedett járműveket, motorokat használnak. Pedig egyre nagyobb szükség van a munkájukra. Megyénkben is vannak olyan települések, ahová a hivatásos tűzoltók tizenöt-húsz perc alatt érnek ki. Számos olyan tűzeset van, amikor a gyors beavatkozásnak köszönhetően megelőzhetők a nagyobb károk.

Balogh Ferenc kiemelte, az önkéntes tűzoltók nem csupán tűzoltást, kármentést végeznek. Azokon a településeken, ahol működik ilyen egyesület, összefogják a fiatalokat és tartalmas elfoglaltságot biztosítanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növényvédő szerek feketelistán?

Győr-Moson-Sopron – Kiskönyv helyett mágneskártyát vezet be idén tagjai számára a növényvédő… Tovább olvasom